ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΡΗΣΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΚΥΛΙΝΔΡΩΝ;

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΡΗΣΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΚΥΛΙΝΔΡΩΝ;

Δημοσίευσηαπό gba » Πέμ Οκτ 03, 2024 12:17 pm

Καλημέρα σε ολους.
Σημερα μετρησα την συμπιεση των κυλινδρων του αυτοκινητου μου GRAND VITARA 2.5 V6 , 144HP, YEAR 2000.
Πριν 5 μηνες ειχα κανει μετρησεις και σε ενα συνεργειο αυτοκινητων.
Ακολουθησα τις οδηγιες , που αναφερονται εδω , http://www.mediafire.com/file/oddx0uesumi4ggs/Service_Manual_SQ416SQ420SQ625_2_of_2.pdf/file,
σελιδα 328, με την διαφορα οτι αφαιρεσα τις ασφαλειες ψεκασμου βενζινης και αντλιας βενζινης, αντι να βγαλω το φις απο τα μπεκ βενζινης , οπου δεν εχεις ευκολη προσβαση και εκλεισα το συστημα υγραεριου να μην ψεκαζει και επιπλεον τερματιζα την πεταλουδα γκαζιου, επειδη παρατηρησα οτι με το πενταλ γκαζιου δεν τερματιζε η πεταλουδα.
Φορτισμενη πληρως η μπαταρια και πατημα της μιζας συνεχομενα μεχρι να μην ανεβαινει αλλο ο δεικτης μετρησης στο μανομετρο (περιπου 6-7 δευτερολεπτα σε καθε κυλινδρο). Για την αποφυγη πιθανου λαθους εκανα 3 φορες τον κυκλο των μετρησεων και τελειωνοντας εβαλα την μπαταρια για φορτιση.
Τα αποτελέσματα στην φωτογραφια, οπου φαινεται και το μπουζι στον καθε κυλινδρο μετα απο περιπου 7000 χιλιομετρα. Μεσα σε παρενθεση ειναι οι αντιστοιχες μετρησεις , που ειχε παρει ο μηχανικος στο συνεργειο.
ΜΕΤΡΗΣΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΚΥΛΙΝΔΡΩΝ.jpg
ΜΕΤΡΗΣΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΚΥΛΙΝΔΡΩΝ.jpg (33.63 KiB) 1378 προβολές

Ο κατασκευαστης δινει ελαχιστη συμπιεση 185psi και οι δικοι μου ειναι ολοι κατω απο το οριο , απο 173 ως 180.
Δεν ξερω αν το συστημα γκαζιου, μπορει με καποιο τροπο να επηεραζει την μετρηση . Που ακριβως ψεκαζει το καθε μπεκ αεριου; Αν το σωληνακι απο το μπεκ αεριου , συνδεεται αμεσα στον χωρο του καθε κυλινδρου, τοτε θα πρεπει να επηρεαζει την μετρηση. Δεν κατεχω απο μηχανες , οποτε μαλλον ειναι λαθος αυτο που εγραψα. Εκ των υστερων σκεφτομενος οτι υπαρχουν βαλβιδες εισαγωγης, το μπεκ αεριου θα πρεπει να ψεκαζει στον χωρο πριν την βαλβιδα εισαγωγης, οπως και το μπεκ βενζινης. Τωρα ως συνταξιουχος θα ασχοληθω να μαθω λιγα πραγματα.
Να αναφερω οτι στον κυλινδρο 3 εχει μπει σπειρωμα καθως πριν 3 χρονια ειχε τιναξει το μπουζι, οποτε πρεπει να αυξηθηκε γυρω στο ενα χιλιοστο η αποσταση της ακιδας απο το πιστονι.
Επειδη μου καιει λαδια , περιπου 1 λιτρο καθε 1200 χιλιομετρα, θα κανω επισκευη στο μπλοκ κινητηρα, αλλα οχι εδω στο Αγρινιο. Ενας ξαδερφος μου , μου προτεινε τον Αρη Τσατσαρη στην Κορινθο, αλλα θα ηθελα να ακουσω και μερικες προτασεις και απο εσας.
Ετσι για το ιστορικο να αναφερω: πριν 2 χρονια ειχα κανει μια γενικη επισκευη κινητηρα ,με πληρες σετ στεγανοποιησης, καθως ειχε διαρροες λαδιου εξωτερικα και ειχε γινει πλανισμα στα καπακια , αλλαγη βαλβιδων εξαγωγης , αλλαγη σε ολα τα τσιμουχακια βαλβιδων και αλλαγη καδενας. Ενω ειχε κατεβει το μπλοκ με τα πιστονια, μαλλον κακως δεν ελεγχθηκαν και δεν αλλαχθηκαν τουλαχιστον τα ελατηρια απο τα πιστονια. Απο οσο ρωτησα 2 απο τους τορνους εδω στο Αγρινιο δεν αναλαμβαναν το V6 μπλοκ.
Γενικα η επισκευη δεν πηγε καλα, καθως ο αρχιμαστορας εβαλε να ασχοληθει με την επισκευη ενας οχι καταλληλος μαστορας, που δεν σημειωνε τιποτε στο λυσιμο του κινητηρα και χρειαστηκε μετα να ασχοληθει ο δευτερος στην ιεραρχια μηχανικος μια εβδομαδα για να λειτουργησει σωστα το συστημα με βενζινη, με την δικη μου βοηθεια , που βρηκα τα χρωματα καλωδιων των μπεκ βενζινης σε καθε κυλινδρο.
Για το συστημα γκαζιου brc, που δεν λειτουργουσε σωστα μετα την επισκευη , μετα απο 2-3 προσπαθειες των εδω μηχανικων , που ασχολουνται λιγο με brc, χωρις εξουσιοδοτηση απο την brc, χρειαστηκε να επισκεφτω τον εξουσιοδοτημενο εκπροσωπο brc , Γιαννη Σακκούλη στην Ναυπακτο, για να το επιδιορθωσει , αλλαζοντας ενα κολλημενο μπεκ και προληπτικα την μεμβρανη του πνευμονα.
Γενικα οπως ειπα η επισκευη δεν πηγε κατα το δοκουν και ακομα μαζευω μονος μου διαφορα, που μπορει να οφειλονται ειτε στην επεμβαση απο ακαταλληλο μαστορα ειτε στην παλαιοτητα του αυτοκινητου, οπως το σκισιμο στις εσωτερικες φουσκες στον λεβιε ταχυτητων και τετρακινησης και η φθορα του δοντιου σε ολα τα φις απο τα μπεκ βενζινης. Πριν κανα τριμηνο ρεταριζε ο κινητηρας οταν λειτουργουσε με βενζινη ενω με αεριο-γκαζι δουλευε κανονικα. Οταν πηγα για δευτερη φορα στον μηχανικο, εκει που τον περιμενα παρατηρησα οτι το φις στο μπεκ απο τον κυλινδρο 1 δεν ηταν καλα κουμπωμενο. Σε εξονυστικο ελεγχο ολων των φις, παρατηρησα οτι κανενα απο τα φις πανω στο μπεκ, δεν ειχε το δοντακι συγκρατησης, ειχε φθαρει εντελως σαν μην ειχε απο την μανα του. Χρειαστηκε η παρακατω πατεντα , ενας σωληνας βενζινης ή φρενων (οτι ειχα διαθεσιμο) με διαμετρο γυρω στα 10 χιλιοστα, στερεωμενος με ταιραπ, σφηνωμενος στην εγκοπη πανω απο το φις, που εξασφαλιζει οτι δεν πεταχτει το φις απο το μπεκ και δεν θα ρεταρει ο κινητηρας
ΣΤΕΡΕΩΣΗ ΦΙΣ ΜΠΕΚ ΒΕΝΖΙΝΗΣ.jpg
ΣΤΕΡΕΩΣΗ ΦΙΣ ΜΠΕΚ ΒΕΝΖΙΝΗΣ.jpg (25.34 KiB) 1378 προβολές
Τελευταία επεξεργασία από gba και Κυρ Οκτ 06, 2024 12:51 am, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
gba
4x4 Regular member
4x4 Regular member

Λάστιχα: Michelin/ Latitude Cross
Διάσταση ελαστικών: 235/60 R16
Suspension: BILSTEINB6perfomance
cb: Όχι
Εργάτης: Όχι
Name: Γιώργος

Re: ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΡΗΣΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΚΥΛΙΝΔΡΩΝ;

Δημοσίευσηαπό gba » Πέμ Οκτ 03, 2024 10:21 pm

Καλησπερα σε ολους.
Μιας και ειχα λυμενο το αυτοκινητο απο το πρωΐ, ειπα να παρω παλι μετρησεις, αλλα με κρυο κινητηρα.
Μετραω απο δεξια τους κυλινδρους 1, 3, 5 και μου εβγαζε σε σχεση με το πρωϊ 3 ως 5 psi λιγοτερα.
Ξεκιναω απο αριστερα με τον κυλινδρο 2 και μου βγαζει οτι το πρωΐ. Μετραω τους 4 και 6 και μου δειχνει 195 με 200 psi και κατα την μετρηση ακουγα και καποιο σφυριγμα αερα. Ξαναμετραω τον 2 και δεν ακουω σφυριγμα και μου βγαζει 180 psi. Ξαναμετραω απο δεξια τους 1, 3, 5 και ξαναβλεπω ενδειξεις 195 με 200 psi και ακουω παλι σφυριγμα , σαν να χανει καπου αερα. Οποτε βραχυκυκλωσα και σταματησα να σημειωνω τις μετρησεις. Βιδωνω τα μπουζι με δυναμομετρο με ροπη γυρω στα 25N.m και βαζω τους πολλαπλασιαστες. Ολα καλα μεχρι τον κυλινδρο 2 , οπου η φυσσα του πολλαπλασιαστη δεν εμπαινε με τιποτε. Μετραω την αποσταση του μπουζι απο το χειλος της τρυπας και βλεπω οτι ειναι πιο ψηλα. Τι λετε να ειχε γινει. Ειχε μεινει μεσα στον κυλινδρο 2, ο ανταπτορας 14mm απο το συστημα μετρησης , αλλα επειδη και η καταληξη απο τον ελαστικο σωληνα ηταν παλι 14mm και για αυτο συνεχισα να παιρνω μετρησεις μετα την μετρηση στον κυλινδρο 2.
Με βλεπω αυριο να ξαναπαιρνω μετρησεις χωρις ανταπτορα.
Θα το συζητησω αυριο και με τον μηχανικο στο συνεργειο, οπου θα παω να αλλαξω τα σινεμπλοκ απο το μπροστινο διαφορικο, που στην αντιπροσωπεια μονο αγορα κοστιζαν 60 ευρω και ο γερμανος μου τα εστειλε απο την Γερμανια με 12 ευρω ( aftermarket) και 9 ευρω μεταφορικα.
Άβαταρ μέλους
gba
4x4 Regular member
4x4 Regular member

Δημοσίευσηαπό gba » Σάβ Οκτ 05, 2024 1:34 pm

Σημερα πηρα μια νεα μετρηση , με τον κινητηρα πιο ζεστο, απο οτι η πρωτη μετρηση και χωρις ανταπτορα, αφου η εξοδος του σωληνα ταιριαζει με τα μπουζι μου 14mm.
Ειναι αυτες με κοκκινο χρωμα στην φωτογραφια
ΝΕΑ ΜΕΤΡΗΣΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΚΥΛΙΝΔΡΩΝ.jpg
ΝΕΑ ΜΕΤΡΗΣΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΚΥΛΙΝΔΡΩΝ.jpg (44.32 KiB) 1378 προβολές

Το δικο μου συμπερασμα ειναι οτι χρειαζεται επισκευη ο κινητηρας , αν και τωρα, οπως ειναι το αυτοκινητο, <<πεταει>>,
οπως ελεγε περισυ και ενας φιλος μου , που καναμε μαζι καθημερινα 130 χιλιομετρα για την δουλεια .
Απο την αλλη, εγω που το ξερω και στα καλα του , βλεπω οτι εχει πεσει και καιει και λαδια , περαν των ανεκτων οριων.
Τελευταία επεξεργασία από gba και Κυρ Οκτ 06, 2024 12:53 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
gba
4x4 Regular member
4x4 Regular member

Δημοσίευσηαπό gba » Σάβ Οκτ 05, 2024 8:19 pm

Το απογευμα εκανα νεα μετρηση με τον κινητηρα κρυο και ειχα περιπου τις ιδιες μετρησεις.
Μετα εκανα την μετρηση με την πληρωση λαδιου, που λεει εδω
https://www.youtube.com/watch?v=Jd8XMIXb8Jw&list=PLdh_NWkA__u8Qz7v6ZLWI7TvRkh9DyDvr&index=4
δηλαδη πριν την καθε μετρηση, προσθετα σε καθε κυλινδρο απο την μερια των μπουζι, περιπου 4 κουταλακια του γλυκου λαδι 10/40, (στο βιντεο λεει 2 κουταλακια , αλλα λογω μεγαλυτερου μεγεθους πιστονιων εβαζα 4 ) , και ολοι οι κυλινδροι εδειξαν συμπιεση 225 με 233 psi.
Οποτε βασει του βιντεο, ειναι ασφαλες οτι δεν εχω προβλημα διαρροης στις βαλβιδες , αλλα μονο στα πιστονια και πιθανοτατα στα ελατηρια.
Για την ωρα θα προσθεσω 800 ml απο αυτο το καθαριστικο για τα ελατηρια στα πιστονια της wurth
https://www.stelpet.gr/Proion/9483/146/Katharistiko-Kinitiron-Wurth-5861310400-400ml/ ,
πριν την αλλαγη λαδιων και αν δεν πετυχει , παω για ελατηρια στα πιστονια.
Τελευταία επεξεργασία από gba και Κυρ Οκτ 06, 2024 1:16 am, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
gba
4x4 Regular member
4x4 Regular member

Δημοσίευσηαπό costas66 » Σάβ Οκτ 05, 2024 8:28 pm

Φίλε gba διάβασε τους κανόνες του φόρουμ σχετικά με τις φωτογραφίες.

Οι φωτογραφίες που ανεβαίνουν στο φόρουμ μέσω εξωτερικών συνδέσμων uploading & sharing φωτογραφιών, κοινώς σελίδες "Third party hosts", δεν γίνονται δεκτές από το σύστημα του φόρουμ :!:

Παρακαλείσθε να χρησιμοποιείτε την υπηρεσία uploading συνημμένων αρχείων για να ανεβάστε φωτογραφίες στις δημοσιεύσεις σας ;-)

Δες στις ανακοινώσεις το πως μπορείς να το κάνεις και μετά διόρθωσε τις δημοσιεύσεις σου.
Αν χρειαστείς κάποια άλλη βοήθεια ,εδώ είμαστε.
Ευχαριστώ.
Everything is okay in the end, if it's not ok, then it's not the end.
Άβαταρ μέλους
costas66
Moderator
Moderator

Λάστιχα: Michelin Latitude Cross
Διάσταση ελαστικών: 215/65/16
Suspension: KYB + MAD + 7cm
cb: Ναι
Aka: Ο "έχω έναν γνωστό..."
Name: Κώστας

Δημοσίευσηαπό Antonioz » Σάβ Οκτ 05, 2024 9:31 pm

(οτι έγραψες τα διάβασα λίγο γρήγορα)
1) για εμένα προληπτικά και μόνο έπρεπε κατ'ελαχιστον να αλλάξεις τα ελατήρια αφού μπήκες σε τέτοια διαδικασία
2) αφού σου καίει τόσο πολύ λάδι σίγουρα έχει θέμα στεγάνωσης απο τα ελατήρια , φαντάζομαι θα μυρίζει πολύ και η εξάτμιση. Το εντυπωσιακό ειναι οτι όλοι οι κύλινδροι έχουν ομοια φθορά και εκ'επέκταση συμπίεση
3) το αέριο και οι βαλβίδες μπορεί να είχαν θέμα λόγω αερίου, αλλά νομίζω το λάδι που χάνεις τα λέει όλα (κάνε μια προληπτική συντήρηση και σε αυτές για να γίνει καινούριο το εργαλείο)
SY2CJI
Πάρτε τα "γαϊδούρια" σας και άιντε στα βουνά!!
Άβαταρ μέλους
Antonioz
Vitaraclub Platinum Member
Vitaraclub Platinum Member

Λάστιχα: General Grabber AT3
Διάσταση ελαστικών: 225/75-16
Suspension: MP
cb: Ναι
Name: Αντώνιος

Δημοσίευσηαπό gba » Κυρ Οκτ 06, 2024 1:23 am

Οι βαλβιδες εξαγωγης αλλαχθηκαν πριν 2 χρονια οπως και ολα τα τσιμουχακια και στις βαλβιδες εισαγωγης και εξαγωγης.
Χαζομαρα , που δεν αλλαχθηκαν τοτε τα ελατηρια απο τα πιστονια.
Ο ιδιος ειμαι ασχετος απο αυτοκινητα, μετα την επισκευη εψαξα και εμαθα λιγα πραγματα.
Θεωρω οτι ο μηχανικος θα επρεπε να μου πει να αλλαξουμε τουλαχιστον τα ελατηρια, οπως μου ειπε για πλανισμα καπακιων και αλλαγη βαλβιδων εξαγωγης και αλλαγη στα τσιμουχακια βαλβιδων.
Τωρα θα πρεπει να γινει σωστη επισκευη σε ολα.

θα μου ειναι χρησιμη πληροφορια, αν εχετε υποψη καποιον καλο τορνο , για εγγυημενη επισκευη σε μπλοκ V6, καθως εδω στο Αγρινιο δεν αναλαμβανουν το μπλοκ πιστονιων V6, παρα μονο τα καπακια. Εχω μια προταση για τον Αρη στην Κορινθο, αλλα ας εχω και αλλους υποψιν.
Άβαταρ μέλους
gba
4x4 Regular member
4x4 Regular member

Επιστροφή στο Μηχανολογικά/Ηλεκτρολογικά

arahova Τετ Απρ 30, 2025 9:36 am Καλημέρα σε όλους.
antonis1627 Τετ Απρ 30, 2025 6:59 am Καλημέρα σας.
panagiotis1 Τρί Απρ 29, 2025 7:55 pm Θά ήθελα μια απάντηση αν θά έχει επιτυχία η συγκόλληση τού μπλοκ, αν κάποιος έχει κάνει κάτι αντίστοιχο.
arahova Τρί Απρ 29, 2025 10:54 am Καλημέρα σε όλους.
antonis1627 Τρί Απρ 29, 2025 7:00 am Καλημέρα σας.
ΣΤΑΥΡΟΣ Δευτ Απρ 28, 2025 7:52 pm Γιορτάζουμε τα 17α γενέθλια μας στην Αγία Μαρίνα στην .
arahova Δευτ Απρ 28, 2025 11:18 am Καλημέρα σε όλους και καλή εβδομάδα.
antonis1627 Δευτ Απρ 28, 2025 6:28 am Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.
arahova Κυρ Απρ 27, 2025 10:49 am Καλημέρα σε όλους και καλή Κυριακή.
antonis1627 Κυρ Απρ 27, 2025 7:17 am Καλημέρα σας
arahova Σάβ Απρ 26, 2025 9:01 am Καλημέρα σε όλους και καλό Σαββατοκύριακο.
antonis1627 Σάβ Απρ 26, 2025 7:25 am Καλημέρα σας και καλό Σαββατοκύριακο.
antonis1627 Παρ Απρ 25, 2025 1:45 pm Τετάρτη 30-4-2025 πάμε για καφεδάκι στον
arahova Παρ Απρ 25, 2025 8:49 am Καλημέρα σε όλους και καλο Π/Σ/Κ.
antonis1627 Παρ Απρ 25, 2025 6:30 am Καλημέρα σας.
arahova Πέμ Απρ 24, 2025 2:36 pm Καλησπέρα σε όλους.
antonis1627 Πέμ Απρ 24, 2025 6:25 am Καλημέρα σας.
arahova Τετ Απρ 23, 2025 5:39 pm Καλησπέρα σε όλους.
antonis1627 Τετ Απρ 23, 2025 6:46 am Καλημέρα σας.
antonis1627 Τρί Απρ 22, 2025 6:33 am Καλημέρα σας.
Γιώργος Κατσαμάκας Δευτ Απρ 21, 2025 8:55 pm Καλησπέρα και καλή εβδομάδα σε όλες και όλους! Χριστός Ανέστη!
arahova Δευτ Απρ 21, 2025 3:22 pm Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά σε όλους.
antonis1627 Δευτ Απρ 21, 2025 7:46 am Γιορτάζουμε τα 17α γενέθλια μας στην Αγία Μαρίνα στην .
antonis1627 Δευτ Απρ 21, 2025 6:51 am Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.
makis_V Κυρ Απρ 20, 2025 9:42 am Χρόνια πολλά , Χριστός Ανέστη !
AJAX Chat © 2007 StarTrekGuide ? Updates every 5 Seconds

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 9 επισκέπτες