Καλημέρα σε ολους.
Σημερα μετρησα την συμπιεση των κυλινδρων του αυτοκινητου μου GRAND VITARA 2.5 V6 , 144HP, YEAR 2000.
Πριν 5 μηνες ειχα κανει μετρησεις και σε ενα συνεργειο αυτοκινητων.
Ακολουθησα τις οδηγιες , που αναφερονται εδω , http://www.mediafire.com/file/oddx0uesumi4ggs/Service_Manual_SQ416SQ420SQ625_2_of_2.pdf/file,
σελιδα 328, με την διαφορα οτι αφαιρεσα τις ασφαλειες ψεκασμου βενζινης και αντλιας βενζινης, αντι να βγαλω το φις απο τα μπεκ βενζινης , οπου δεν εχεις ευκολη προσβαση και εκλεισα το συστημα υγραεριου να μην ψεκαζει και επιπλεον τερματιζα την πεταλουδα γκαζιου, επειδη παρατηρησα οτι με το πενταλ γκαζιου δεν τερματιζε η πεταλουδα.
Φορτισμενη πληρως η μπαταρια και πατημα της μιζας συνεχομενα μεχρι να μην ανεβαινει αλλο ο δεικτης μετρησης στο μανομετρο (περιπου 6-7 δευτερολεπτα σε καθε κυλινδρο). Για την αποφυγη πιθανου λαθους εκανα 3 φορες τον κυκλο των μετρησεων και τελειωνοντας εβαλα την μπαταρια για φορτιση.
Τα αποτελέσματα στην φωτογραφια, οπου φαινεται και το μπουζι στον καθε κυλινδρο μετα απο περιπου 7000 χιλιομετρα. Μεσα σε παρενθεση ειναι οι αντιστοιχες μετρησεις , που ειχε παρει ο μηχανικος στο συνεργειο.
Ο κατασκευαστης δινει ελαχιστη συμπιεση 185psi και οι δικοι μου ειναι ολοι κατω απο το οριο , απο 173 ως 180.
Δεν ξερω αν το συστημα γκαζιου, μπορει με καποιο τροπο να επηεραζει την μετρηση . Που ακριβως ψεκαζει το καθε μπεκ αεριου; Αν το σωληνακι απο το μπεκ αεριου , συνδεεται αμεσα στον χωρο του καθε κυλινδρου, τοτε θα πρεπει να επηρεαζει την μετρηση. Δεν κατεχω απο μηχανες , οποτε μαλλον ειναι λαθος αυτο που εγραψα. Εκ των υστερων σκεφτομενος οτι υπαρχουν βαλβιδες εισαγωγης, το μπεκ αεριου θα πρεπει να ψεκαζει στον χωρο πριν την βαλβιδα εισαγωγης, οπως και το μπεκ βενζινης. Τωρα ως συνταξιουχος θα ασχοληθω να μαθω λιγα πραγματα.
Να αναφερω οτι στον κυλινδρο 3 εχει μπει σπειρωμα καθως πριν 3 χρονια ειχε τιναξει το μπουζι, οποτε πρεπει να αυξηθηκε γυρω στο ενα χιλιοστο η αποσταση της ακιδας απο το πιστονι.
Επειδη μου καιει λαδια , περιπου 1 λιτρο καθε 1200 χιλιομετρα, θα κανω επισκευη στο μπλοκ κινητηρα, αλλα οχι εδω στο Αγρινιο. Ενας ξαδερφος μου , μου προτεινε τον Αρη Τσατσαρη στην Κορινθο, αλλα θα ηθελα να ακουσω και μερικες προτασεις και απο εσας.
Ετσι για το ιστορικο να αναφερω: πριν 2 χρονια ειχα κανει μια γενικη επισκευη κινητηρα ,με πληρες σετ στεγανοποιησης, καθως ειχε διαρροες λαδιου εξωτερικα και ειχε γινει πλανισμα στα καπακια , αλλαγη βαλβιδων εξαγωγης , αλλαγη σε ολα τα τσιμουχακια βαλβιδων και αλλαγη καδενας. Ενω ειχε κατεβει το μπλοκ με τα πιστονια, μαλλον κακως δεν ελεγχθηκαν και δεν αλλαχθηκαν τουλαχιστον τα ελατηρια απο τα πιστονια. Απο οσο ρωτησα 2 απο τους τορνους εδω στο Αγρινιο δεν αναλαμβαναν το V6 μπλοκ.
Γενικα η επισκευη δεν πηγε καλα, καθως ο αρχιμαστορας εβαλε να ασχοληθει με την επισκευη ενας οχι καταλληλος μαστορας, που δεν σημειωνε τιποτε στο λυσιμο του κινητηρα και χρειαστηκε μετα να ασχοληθει ο δευτερος στην ιεραρχια μηχανικος μια εβδομαδα για να λειτουργησει σωστα το συστημα με βενζινη, με την δικη μου βοηθεια , που βρηκα τα χρωματα καλωδιων των μπεκ βενζινης σε καθε κυλινδρο.
Για το συστημα γκαζιου brc, που δεν λειτουργουσε σωστα μετα την επισκευη , μετα απο 2-3 προσπαθειες των εδω μηχανικων , που ασχολουνται λιγο με brc, χωρις εξουσιοδοτηση απο την brc, χρειαστηκε να επισκεφτω τον εξουσιοδοτημενο εκπροσωπο brc , Γιαννη Σακκούλη στην Ναυπακτο, για να το επιδιορθωσει , αλλαζοντας ενα κολλημενο μπεκ και προληπτικα την μεμβρανη του πνευμονα.
Γενικα οπως ειπα η επισκευη δεν πηγε κατα το δοκουν και ακομα μαζευω μονος μου διαφορα, που μπορει να οφειλονται ειτε στην επεμβαση απο ακαταλληλο μαστορα ειτε στην παλαιοτητα του αυτοκινητου, οπως το σκισιμο στις εσωτερικες φουσκες στον λεβιε ταχυτητων και τετρακινησης και η φθορα του δοντιου σε ολα τα φις απο τα μπεκ βενζινης. Πριν κανα τριμηνο ρεταριζε ο κινητηρας οταν λειτουργουσε με βενζινη ενω με αεριο-γκαζι δουλευε κανονικα. Οταν πηγα για δευτερη φορα στον μηχανικο, εκει που τον περιμενα παρατηρησα οτι το φις στο μπεκ απο τον κυλινδρο 1 δεν ηταν καλα κουμπωμενο. Σε εξονυστικο ελεγχο ολων των φις, παρατηρησα οτι κανενα απο τα φις πανω στο μπεκ, δεν ειχε το δοντακι συγκρατησης, ειχε φθαρει εντελως σαν μην ειχε απο την μανα του. Χρειαστηκε η παρακατω πατεντα , ενας σωληνας βενζινης ή φρενων (οτι ειχα διαθεσιμο) με διαμετρο γυρω στα 10 χιλιοστα, στερεωμενος με ταιραπ, σφηνωμενος στην εγκοπη πανω απο το φις, που εξασφαλιζει οτι δεν πεταχτει το φις απο το μπεκ και δεν θα ρεταρει ο κινητηρας