από stephos » Τρί Ιούλ 28, 2020 6:04 pm
Μετά από καιρό αποφάσισα να ασχοληθώ με κάτι σχετικό με το παρόν νήμα δηλ να μετρήσω τις ακτίνες UV που περνάνε μέσα από τα παράθυρα του NV πριν μπουν μεμβράνες, φίλτρα κλπ. Όπως έρχεται από το εργοστάσιο.
Μια μικρή εισαγωγή λοιπόν για τις υπεριώδεις ακτίνες (UltraViolet και για συντομία UV).
Οι ακτίνες UV χωρίζονται σε 3 τύπους αναλόγως του μήκους κύματος.
Στις UV-C με μήκος κύματος από 100-280nm (nm=νανόμετρα)
Στις UV-Β με μήκος κύματος από 280-315nm και
Στις UV-Α με μήκος κύματος από 315-400nm
Οι UV-A είναι οι (θεωρητικά) πιο αθώες και ευθύνονται για το ωραίο μπρούτζινο χρώμα που παίρνουμε όταν καθόμαστε στον ήλιο. Στα πιο λευκά δέρματα ακόμα και οι UV-A μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα αναλόγως με τον χρόνο έκθεσης.
Οι UV-B είναι αυτές που προκαλούν τα εγκαύματα. Στα σκούρα δέρματα μετά από περισσότερο χρόνο, στα λευκά δέρματα πολύ πιο γρήγορα. Είναι όμως και αυτές που παράγουν την Βιταμίνη D στον οργανισμό μας άρα τις θέλουμε και λίγο :)
Οι UV-C είναι αυτές που "σκοτώνουν". Βέβαια δεν σκοτώνουν ανθρώπους ή ελάφια αλλά μικροοργανισμούς, μικρόβια και ιούς, με κορώνα ή χωρίς.
UV-C αποκλειστικά εκπέμπουν οι λάμπες αποστειρώσεως που βλέπουμε καμιά φορά στον κουρέα ή στον οδοντίατρο να αποστειρώνουν τα εργαλεία τους. Εκπέμπουν στα 255-256nm που είναι τα μήκη κύματος που κάνουν την μεγαλύτερη ζημιά στο DNA των βλαβερών οργανισμών.
Το ελαφρύ μωβάκι χρώμα που βγάζουν είναι εξτρά και είναι ένα απλό μωβάκι για να καταλαβαίνεις ότι η λάμπα είναι αναμμένη γιατί αλλιώς δεν θα την έβλεπες, δεδομένου ότι κάτω από τα 400nm το φώς δεν είναι ορατό από το ανθρώπινο μάτι. Εννοείται ότι το φως που εκπέμπουν δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με το δέρμα και σίγουρα μακριά από τα μάτια μας.
Οι φυσικές UV-C (από τον ήλιο), στο σύνολό τους συγκρατούνται από το στρώμα του Όζοντος. Τα τελευταία χρόνια με την αποδυνάμωση του Όζοντος ορισμένες μπορεί και να την "κοπανάνε".
Οι UV-B περνάνε την ατμόσφαιρα αλλά με την συννεφιά μειώνεται η δύναμή τους περίπου στο 60-70%
Οι UV-A περνάνε τα πάντα και την ατμόσφαιρα και την συννεφιά αλλά και τα περισσότερα απλά τζάμια.
Πάμε τώρα στις μετρήσεις. Χρησιμοποίησα δύο διαφορετικούς αισθητήρες (με βοήθεια από έναν φίλο από το ΕΜΠ). Ο ένας (ας τον πούμε Α) με ευαισθησία από τα 280-390nm και ο άλλος (ας τον πούμε Β) με ευαισθησία από τα 250-370nm. Ο Α καλύπτει σχεδόν αποκλειστικά ολόκληρο το φάσμα των UV-A και UV-B. Ο Β επειδή ξεκινάει από πιο νωρίς (250nm) καλύπτει και ελάχιστες UV-C αλλά χάνει λίγες από τις UV-A. Άρα χονδρικά να πούμε ότι ο Β διαβάζει λίγες περισσότερες "κακές" από τον Α που διαβάζει λίγες περισσότερες "καλές". Θα καταλάβετε γιατί το λέω αυτό λίγο παρακάτω από τις μετρήσεις.
Τα αποτελέσματα:
Οι μονάδες είναι mW/cm2 (χιλιοστά του Watt ανά τετραγωνικό εκατοστό) αλλά μας είναι ψιλοαδιάφορο γιατί εμείς κοιτάμε τις σχετικές τιμές, όχι τις απόλυτες. Πάντως εκεί γύρω στο 8,0 ισοδυναμεί σε UV-Index (η μονάδα που χρησιμοποιεί ο ΠΟΥ) κοντά στο 11 που σημαίνει "μην βγαίνετε από το σπίτι".
Στις 12:00 το ηλιακό μεσημέρι (13:00 αντίστοιχη θερινή ώρα) και κοντά στην 21 Ιουνίου καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές UV. Οι μετρήσεις έγιναν αρχές Ιουλίου με καθαρό ουρανό γύρω στις 14:30. Χρειαζόμουν τον ήλιο να έρχεται υπό ελαφρά γωνία για να μπορώ να τον "βλέπω" μέσα από τα τζάμια. Αν ήταν τελείως κατακόρυφος θα μπορούσα να τον δω μόνο μέσα από το παρμπρίζ αλλά όχι από τα πλαϊνά.
Ανεμπόδιστη έκθεση στον ήλιο: Αισθητήρας (Α) = 7,54 Αισθητήρας (Β) = 7,75 mW/cm2
Μπροστινό παρμπρίζ: Αισθητήρας (Α) = 2,63 (-65,1%) Αισθητήρας (Β) = 0,56 (-92,8%)
Πλαϊνό τζάμι οδηγού: Αισθητήρας (Α) = 3,85 (-48,9%) Αισθητήρας (Β) = 1,56 (-79,9%)
Πλαϊνό πίσω τζάμι επιβατών: Αισθητήρας (Α) = 0,77 (-89,8%) Αισθητήρας (Β) = 0,11 (-98,6%)
Δεν θέλω να αναλωθώ και να κουράζω ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα μια και τα νούμερα μιλάνε μόνα τους.
Είναι εμφανές ότι ακόμα και τα απλά τζάμια, χωρίς να έχω βάλει μεμβράνες, συγκρατούν αρκετά μεγάλο ποσοστό των UV ενώ κάνουν ακόμα καλύτερη δουλειά στα μικρότερα και πιο επικίνδυνα μήκη κύματος (αισθητήρας Β). Όταν θα βάλω τις μεμβράνες θα επαναλάβω τις μετρήσεις να δω και τότε τί αποτελέσματα θα έχω. Σίγουρα όμως δεν θα πειράξω τα πίσω τζάμια που είναι σχεδόν αδιαπέραστα στις UV.
Να υπενθυμίσω ότι οι μετρήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο ακτίνες UV. Όχι υπέρυθρες και φυσικά όχι ακτίνες του ορατού φωτός που είναι αυτές που μετατρέπουν το αυτοκίνητο σε φούρνο αν μείνει στον ήλιο το καλοκαίρι.
Αυτές κόβονται μόνο με σκούρες μεμβράνες, που όμως αφενός απαγορεύονται αφετέρου δημιουργούν τα γνωστά προβλήματα μειωμένης ορατότητας το βράδυ που έχουν χιλιοειπωθεί σε αυτό το νήμα και δεν θέλω να τα επαναλαμβάνω.
Αυτά. Εύχομαι να μην σας κούρασα.