Αντιγράφω εδώ το αρχικό post στις Συζητήσεις ως αφορμή για κουβέντα και για μάθω τις δικές σας εμπειρίες στο συγκεκριμένο θέμα...
Simplicius έγραψε:.
Γειά σε όλους,
Με λένε Μάνο και είμαι 50κάτι χρονών.
Είμαι κάτοχος ενός 2019 Suzuki Vitara 1.0 2WD (λευκό-πέρλα).
Αγοράστηκε καινούργιο αρχές Αυγούστου και τώρα, δύο μήνες μετά, έχει γράψει 2.000 χλμ.
Το αυτοκίνητο αγοράστηκε ως βασικό οικογενειακό, με καθημερινή χρήση από τη σύζυγο και από εμένα κυρίως στις οικογενειακές βόλτες.
Ζω σε βουνό και ο χωματόδρομος (σπαστήρι, με πολλές φυτευτές πέτρες και βράχια, ευτυχώς όχι για πολύ μεγάλη απόσταση πια) αποτελεί μια καθημερινότητα στις μετακινήσεις μας. Για το λόγο αυτό η Νο1 προτεραιότητα ήταν η αγορά ενός αρκετά «ψηλού» αυτοκινήτου, που να μη βρίσκει κάτω.
Δεν πήρα 4κίνητη έκδοση γιατί α) γενικά δεν πάμε εκδρομές και δεν κάνουμε (μη αναγκαστικές) βόλτες στα βουνά και β) οι 4κίνητες εκδόσεις συνοδεύονταν υποχρεωτικά από όλα τα ηλεκτρονικά «βοηθήματα» της Suzuki για τα οποία διάβασα και εδώ, αλλά κυρίως σε φόρουμ του εξωτερικού, τα χειροτερότερα για τις αλλοπρόσαλες, έως και επικίνδυνες, λειτουργίες τους!
Αυτό που δυστυχώς μου «ξέφυγε» και στο διαδίκτυο (φόρουμ και reviews στα οποία δυστυχώς γίνεται μόνο μια μικρή αναφορά και δεν μπορείς να καταλάβεις το μέγεθος του προβλήματος) αλλά και στο πολύ σύντομο test drive, ήταν η απαράδεκτη αίσθηση και η προβληματική επαναφορά του τιμονιού. Για μένα, ότι πιο ανασφαλές έχω οδηγήσει... Ίσως το καρφωμένο σε κολώνα ολοκαίνουργιο NV πίσω από το συνεργείο του Σφακιανάκη, όταν πήγα να παραγγείλω, έπρεπε να με έχει προβληματίσει διπλά!
Κατά τ' άλλα, έχω χωμάτινη «προϊστορία» με μοτοσυκλέτες, όχι όμως και με αυτοκίνητα. Μικρός ήμουν κολλημένος με τα Rally, αλλά δυστυχώς μετά το θάνατο του Group B ξενέρωσα αρκετά.
Γενικά μου αρέσει η γρήγορη οδήγηση, και σε χώμα και σε άσφαλτο, οπότε όπως καταλαβαίνετε το NV, το πρώτο μου «ψηλό», με το «φορτηγίστικο» στυλ του και το απαράδεκτο τιμόνι, ήταν δυστυχώς μια απογοήτευση… «Υπέμεινα» αρκετές ώρες οδήγησης για να μη βγάλω και σας γράψω ένα βιαστικό συμπέρασμα, αλλά τώρα πια είμαι σίγουρος. Έχω οδηγήσει γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια (εννοώντας ταχύτητα + ασφάλεια = οδηγική συμπεριφορά), με όλα τα προηγούμενα (καμιά 10αριά) αυτοκίνητα που είχα… Ευτυχώς αρέσει στη σύζυγο, μαθαίνω να το αντέχω σιγά-σιγά και γω, οπότε προς το παρόν το κρατάμε…
Για να λέμε όμως και του στραβού το δίκιο, γενικά ως χαρακτήρας είμαι ένας δύστυχος τελειομανής, ο οποίος βλέπει σχεδόν πάντα το ποτήρι μισοάδειο...
Πάντως, εκτός από το χάλια τιμόνι και το «κάνω ότι να' ναι» start-stop (που το βγάζω μόλις το θυμηθώ, συνήθως μετά την πρώτη φορά), το NV είναι μια χαρά αυτοκίνητο σε όλα τα υπόλοιπα, ανάρτηση, δύναμη κινητήρα κλπ. Μακάρι η μαμά Suzuki να κάνει μια ανάκληση για (ουσιαστική) αναβάθμιση, έστω και με ένα μικρό κόστος, σε αυτό το πρόβλημα με το τιμόνι που κάνει, για μένα τουλάχιστον, οδηγικά άχρηστο ένα κατά τα άλλα καλό συνολικά αυτοκίνητο....
Τέλος, ένα μεγάλο μπράβο για το φόρουμ σας (μας πλέον) !
Είναι αρκετά κατατοπιστικό και ενεργό! Μου έλυσε ήδη αρκετές απορίες σχετικά με το NV!!
Καλώς σας βρήκα λοιπόν!
Θα ήθελα να ακούσω τις γνώμες "συναδέλφων" για το αυτοκίνητο, στο τόσο βασικό θέμα της οδηγικής συμπεριφοράς που με προβληματίζει. Άραγε είναι μόνο το δικό μου ή ισχύει σε όλα; Πάντως και ένα δεύτερο εκθεσιακό που οδήγησα επίσης πρόχειρα, μου φάνηκε ίδιο...