¨καταθετω" τις πληροφοριες που εχω μαζεψει σχετικα με την προμηθεια και την χρηση των αλυσιδων:
-κουβερτες,διχτυα κ πλαστικες: θελουν απαραιτητα χιονισμενο κ ταυτοχρονα φλατ τεραιν. η ευκολια προσαρμογη τους κρυβεi παγιδες οπως το σκισιμο ή βγαλσιμο κατα την κινηση με οικονομικες κ οχι μονο συνεπειες
-αλυσιδες 12mm TUV certified για 4χ4/SUV:οικομικες και ποιο ευκολες στην χρηση τους απο τις 16mm λογω μικροτερου βαρους. αντεχουν μεν αλλα οχι σε δυσκολα τεραιν. ειναι η μεση λυση.
-αλυσιδες 16mm:αντοχη σε σκληρα τεραιν, δυνατοτητα χρησης σε λασπη (αν καταφερουμε να τις περασουμε

). δεν προβληματιζομαστε αν σε μια διαδρομη μεταξυ παγου,χιονιου βρουμε λασπη, πετρα ή ακομα και μικρα κομματια ασφαλτου. εχουν το μειονεκτημα του βαρους αρα και προσαρμογης (ειδικα εαν εχουμε κανει την εξυπναδα να μην εχουμε γαντια μαζι μας) αλλα και των πολλων κραδασμων που καταπονουν πολυ τα ρουλεμαν των τροχων και οτι αλλο μεσαολαβει μεταξυ ελαστικου και του καθισματος μας!
τι διαλεγουμε?
πραγματικα ειναι τελειως υποκειμενικο. κατα την αποψη μου ο συνειδητοποιημενος/αποφασισμενος 4κινητος δεν θα δυσκολευτει.
ποσα ζευγαρια κ σε ποιους τροχους τοποθετουνται?
και οι τρεις αποψες - πισω, μπροστα, μπρος πισω - εχουν λογικη.
αυτο που μπορω να πω εγω ειναι το εξης:
δεν παιζει μονο ρολο το αν θελουμε τιμονι ή μαζεμενο κωλο. ξεκινωντας απο το οτι ειναι το 2ο 4κινητο που εχω στην κατοχη μου που ο κατασκευαστης προτεινει τις αλυσιδες πισω, μετα απο πολυ ψαξιμο αποκομισα την εξης πληροφορια:
το owners manual αποτελει μεταφραση του αντιστοιχου μαμισιου και καλυπτει ολες τις εκδοσεις ανα τον κοσμο (και τις 2κινητες/πισωκινητες και αυτες που εχουν μειωμενη αποσταση μεταξυ ελαστικων/μπροστινων θολων λογω πλαστικων προστατευτικων φτερων).Επισης να εχουμε κατα νου οτι σε ορισμενες περιπτωσεις οι 4 θα οδηγησουν σε σκαψιμο/τακαρισμα. η χρυση τομη ειναι να εχουμε 4 μαζι, να μαθουμε την συμπεριφορα του αυτοκινητου μας και μετα...πυρ κατα βουληση
Υ.Γ. μην ξεχνατε αμεσως την δοκιμη μετα την αγορα, γιατι οι ετικετες μερικες φορες απεχουν μερικες φορες απο την πραγματικοτητα και δεν πληρωνουμε για να κοβουμε/ραβουμε τις αλυσιδες. ειναι εγκληματικο. εγω με τις γκαρντ απαιτησα ευγενικα μεν αλλα χωρις ν αφησω περιθωριο αντιδρασης την επιστροφη των χρηματων μου με την μορφη πιστωτικου απο το πρακτικερ, ενα χρονο μετα την αγορα τους και χωρις αποδειξη και το αιτημα μου εγινε κατανοητο κ δεκτο.