Kαλημερα σε ολους.
Επιτρεψτε μου, πριν αναφερθω στις πιθανες αστοχιες υλικου, να μην ειμαι συντομος και να αναφερθω και σε αλλα σημεια,
καθως η δικη μου εμπειρια, μπορει να φανει χρησιμη σε μελλοντικους αγοραστες μεταχειρισμενου,
για να προσεξουν σημεια , που ο ιδιος παρελειψα να ελεγξω πριν την αγορα.
Πριν τρεις μηνες περιπου αγορασα εκ μερους της συζυγου μου το Renault Captur 2019 1.5 dCi, 90hp , ελληνικης αντιπροσωπειας απο ιδιωτη με 58000 χιλιομετρα.
Ο προηγουμενος ιδιοκτητης , διεμενε Αθηνα ,του το ειχε μισθωμενο με leasing η εταιρια του και τον Μαρτιο του 2025 το αγορασε ο ιδιος για την κορη του.
Πριν την αγορα, το ελεγξε μηχανικα, ενας ξαδελφος μου μηχανικος, που εργαζεται σε επισημο συνεργειο της SUZUKI και το βρηκε μηχανικα σε αριστη κατασταση και επειδη και εξωτερικα φαινονταν σε αριστη κατασταση, η αγορα προχωρησε.
Μετα την αγορα διαπιστωσα καποια μικροπροβληματα, παραλειψεις ελεγχου και μικροφθορες.
Ο προηγουμενος ιδιοκτητης ηταν λιγο αμελης και δεν φροντισε να παραλαβει απο την εταιρια leasing το βιβλιο service, ουτε καν το δευτερο κλειδι καρτα και ουτε τα μαμισια πατακια. Αν και εχει πατακια καπιτονε σχετικα ακριβα, αυτο που λειπει ειναι η υποδοχη για το στηριγμα απο το πατακι του οδηγου.
Προς τιμην του, μετα απο αιτημα μου, τα αναζητησε στην εταιρια leasing, που το αγορασε και οταν η εταιρεια του απαντησε οτι δεν τα εχει-δεν τα βρηκε,
προτεινε ο ιδιος και πληρωσε την εκδοση του δευτερου κλειδιου καρτα. Αν και ειχα την αποδοχη του για την εκδοση του δευτερου κλειδιου-καρτας, να παω στην αντιπροσωπεια της renault, επελεξα να το εκδωσω σε τοπικο κλειδαρα με κοστος 130 ευρω, οπου θα πηγαινα αν το πληρωνα και ο ιδιος.
Ελλειψει του βιβλιου service, για να μπει μια σειρα, εκανα ενα γενικο service:
λαδια, ολα τα φιλτρα, ολους τους ιμαντες, αντλια νερου και αντικατασταση αντιψυκτικου, γυρω στα 500 ευρω.
Ελεγθηκε το συστημα πεδησης και οι δισκοι φρενων ειναι σε καλη κατασταση, τα τακακια και οι σιαγωνες φρενων σχεδον καινουργια και τα ελαστικα επωνυμα σε αριστη κατασταση με λιγα χιλιομετρα, αν και ειναι ηλικιας 3 ετων. Αυτα δειχνουν οτι η εταιρια leasing εκανε τα service. Επισης ο που εκανε το service , το βρηκε σε αριστη κατασταση, και δηλωσε οτι η εικονα του κινητηρα υποδηλωνει και τα λιγα χιλιομετρα.
Να αναφερω εδω οτι χρειαστηκε να σφιξει και τις βιδες στηριξης της κρεμαγιερας, πανω στην γεφυρα, γιατι κατα το στριψιμο των τροχων εκανε εναν μεταλλικο θορυβο τινκ, τινκ, τινκ, ...
Αν και εξωτερικα το αυτοκινητο δεν ειχε ουτε γρανζουνια, καποια στιγμη διαπιστωσα οτι το αριστερο φαναρι και το δεξι φως πορειας κουνιοταν λιγο παραπανω απο το συνηθισμενο, οποτε διαπιστωθηκε σπασιμο σε πλαστικη βαση στηριξης, που διορθωθηκε απο φαναρτζη με ειδικη κολλα και με τροπο, που μονο ενα εμπειρο ματι μπορει να τα παρατηρησει.
Τελος μια μικρη τρυπα διαμετρου 2-3 χιλιοστων στο υφασμα στο πισω καθισμα, διορθωθηκε με αντικατασταση του τμηματος του υφασματος αυτου απο ταπετσερη, με το ιδιο υφασμα και με μικρο κοστος.
Επιπλεον ο πρωην ιδιοκτητης το ειχε εξοπλισει με φιμε μεμβρανη και συναγερμο.
Αν δες σας κουρασα και συνεχιζετε να διαβαζετε , φτασαμε στο κυριως θεμα,, που σας το παρουσιαζω μεσα απο την επιστολη, που σταλθηκε στην Renault Ελλάς Α.Ε., customer@renault.gr, πριν 35 μερες περιπου:
Θέμα: Αίτημα Ελέγχου & Επισκευής Εκτός Εγγύησης – Renault Captur VF1R8700463231790
Αξιότιμοι,
Είμαι κάτοχος του οχήματος Renault Captur, έτος κατασκευής 2019, με αριθμό πλαισίου VF1R8700463231790 και τρέχοντα χιλιόμετρα περίπου 60.000 km.
Το όχημα έχει συντηρηθεί κανονικά, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, και δεν έχει εκτεθεί σε ακραίες ή ασυνήθιστες συνθήκες χρήσης. Παρ’ όλα αυτά, έχουν παρουσιαστεί πρόωρες φθορές σε σημεία που δεν δικαιολογούνται για την ηλικία και τα χιλιόμετρα του οχήματος, οι οποίες υποδηλώνουν πιθανές κατασκευαστικές αστοχίες:
1. Ταμπλό – πλαίσιο ελέγχου A/C και κεντρικού ντουλαπιού: Ρωγμές, ξεφλούδισμα και φουσκάλες στην επιφάνεια.
2. Πλαίσιο ελέγχου παραθύρων οδηγού: Σημαντική φθορά και αποκόλληση της επένδυσης.
3. Εξωτερική κεραία (βάση): Φθορά και αποκόλληση του στεγανοποιητικού υλικού, με κίνδυνο εισροής νερού.
Για λόγους σύγκρισης, αναφέρω ότι φίλος μου με το ίδιο μοντέλο (Captur 2016, 100.000 km) δεν έχει παρουσιάσει καμία αντίστοιχη φθορά, γεγονός που ενισχύει την άποψη περί κατασκευαστικής αδυναμίας στο δικό μου όχημα.
Με βάση τα παραπάνω, παρακαλώ όπως εξετάσετε το θέμα στο πλαίσιο καλής θέλησης (goodwill repair) και προχωρήσετε σε αποκατάσταση ή έστω σε μερική κάλυψη του κόστους επισκευής, καθώς πρόκειται για ζητήματα που σχετίζονται με την ποιότητα των υλικών και όχι με φυσιολογική χρήση.
Σας αποστέλλω συνημμένες φωτογραφίες για την τεκμηρίωση των ανωτέρω και επιπλέον την άδεια κυκλοφορίας και μια συνολική φωτογραφία του οχήματος, που κατά τα υπόλοιπα είναι σε άριστη κατάσταση.
Παρακαλώ για την έγγραφη απάντησή σας στο παρόν αίτημα και να με καλέσετε για ραντεβού ελέγχου στο πλησιέστερο εξουσιοδοτημένο συνεργείο Renault.
Με εκτίμηση ....
Επειδη δεν ειχα καποια απαντηση, πριν 15 μερες περιπου, το εστειλα και στην contact.group@renault.com στα γαλλικα και ουτε απο εκει για την ωρα ειχα καποια απαντηση.
Το ερωτημα μου ειναι αν εχετε δει αντιστοιχες φθορες στα αυτοκινητα σας και σε ποσα χρονια εμφανιστηκε;
Το εχετε παρατηρησει σε αυτοκινητα μεχρι 6ετιας; .
Ειναι κατασκευστικη αστοχια υλικων της renault; Που μπορει να οφειλεται;
Επειδη δεν ημουν απο την αρχη ο ιδιοκτητης, δεν μπορω να γνωριζω τι εκανε ο προηγουμενος και που μπορει να οφειλεται.
οποτε αναζητω απαντησεις , αξιοποιωντας την δυναμη των πολλων στο forum.