Έχω προβληματιστεί αρκετά, σαν μη ειδικός στις μπαταρίες, και από το γεγονός ότι ο φορτιστής-συντηρητής που έχω στο σπίτι, έχει ξεχωριστή επιλογή για τη φόρτιση των μπαταριών AGM, το έψαξα λίγο....
Βρήκα ένα πολύ ενδιαφέροντα οδηγό της , που σας συνιστώ να διαβάσετε...
Το σημαντικότερο που βρήκα εκεί, είναι ίσως αυτό...
και αυτό...
Με βάση το πρώτο διάγραμμα, φαίνεται ότι για την πλήρη φόρτιση και τη συντήρηση μιάς μπαταρίας AGM, απαιτείται μεγαλύτερη τάση (V) και ρεύμα (Α) από μία μπαταρία με υγρά.
Καθώς όμως ο κατασκευαστής δεν προτείνει μπαταρία AGM για το αυτοκίνητό μας, δεν έχει ρυθμίσει το δυναμό να βγάζει αυτήν τη μεγαλύτερη τάση.
Άρα μία μπαταρία AGM ποτέ δεν φορτίζεται πλήρως στο αυτοκίνητό μας και άρα χάνουμε το όποιο πλεονέκτημα μακροζωίας, που μπορεί αυτή να έχει.
(η εμπειρία μου έδειξε 4 χρόνια με μία Bosch AGM, που έβαλα μετά την "μαμά")
Υπενθυμίζω ότι μπαταρία AGM συνίσταται όταν το αυτοκίνητο κάνει ανάκτηση κινητικής ενέργειας στο φρενάρισμα.
Αυτό προφανώς δεν συμβαίνει στα μη υβριδικά NV, αλλά ούτε και στα υβριδικά καθώς σε αυτά η ανάκτηση ενέργειας δεν πηγαίνει στην 12V μπαταρία.
Σαν συμπέρασμα καταλήγω ότι :
Στα μη υβριδικά NV καλύτερη επιλογή είναι μπαταρία EFB (που είναι κατάλληλη για start-stop)
Στα υβριδικά NV μπορεί να μπεί απλή μπαταρία (το Start-Stop δεν έχει σχέση με τη 12V μπαταρία).... ή ίσως EFB.