Μετά από σχεδόν 75Κ χλμ και 6 χρόνια ήρθε η ώρα της αλλαγής των Latitude Cross που φορούσα.
Πέλμα είχαν ακόμη αρκετό (ειδικά τα πίσω) αλλά είχαν αρχίσει να εμφανίζονται
σημάδια φθοράς στα πλαινά (ειδικά στα μπροστά).
Αποφάσισα να ξαναγυρίσω στην μαμά διάσταση 215/55/17 για τους παρακάτω λόγους:
- Δεν έβρισκα(!) καινούρια Latitude Cross 225/55/17 να με βάλουν σε πειρασμό
- Λάθος μετρήσεις στο αμάξι σε διανυόμενα χλμ, κατανάλωση κλπ (καλά, αυτό δεν ήταν και κάτι φοβερό,
κάπου 1% απόκλιση).
- Έχω την εντύπωση ότι για να έχω τα 225 LC στις αποδεκτές πιέσεις του TPMS αυτά γίνονταν πολύ "σκληρά"
(άλλο ένα 215 λάστιχο στα 34 psi, άλλο ένα μεγαλύτερου όγκου 225).
Επίσης λόγω μεγαλύτερου φάρδους είχαν την τάση να ακολουθούν περισσότερο τις ανωμαλίες στο οδόστρωμα.
Γενικά νομίζω ότι με τα LC έφαγα πολύ καταχτύπι, αν βέβαια ήμουνα λίγο πιο "ανεκτικός" στο TPMS alarm
θα μπορούσα να τα έχω σε χαμηλότερες πιέσεις και να είναι πιο άνετα.
- Οι εκδρομές μου τελικά (κατά μόνας ή με το club) ήταν τύπου "XC", δλδ κατά βάση δασικός δρόμος
με "εύκολες" συνθήκες χιονιού και λάσπης, το αμάξι χρησιμοποιείται καθημερινά και σαν οικογενειακό,
ως εκ τούτου δεν διακινδυνεύω έτσι κι αλλιώς σε πιο σκληρές συνθήκες. Άρα τελικά και η πολύ
έμφαση στο "δύσκολο" off ήταν λίγο ficticious.
- (πολύ υποκειμενική εντύπωση αλλά) Νομίζω ότι εκτός από "σπιρτάδα" που χάθηκε λόγω μεγαλύτερης διαμέτρου
και φάρδους πέλματος (δεν με πολυαπασχόλησε ποτέ αυτό) λόγω μακριάς -σχετικά- πρώτης στο ντίζελ τα ξεκινήματα
σε ανώμαλες ανηφοριές γίνονταν πιο δύσκολα (αυτό με πείραζε).
Και τι να βάλεις; Τα LC ήταν ομολογουμένως μια χρυσή τομή για τα πάντα, καλά στο χώμα, στο χιονάκι,
σε "ανεκτή" λάσπη, επίσης στην άσφαλτο αν εξαιρέσεις την "μη-ανεση" δεν είχα γλυστρίματα κλπ
με τον τρόπο που οδηγούσαμε εγώ και η γυναίκα μου. Δυστυχώς δεν βγαίνουν στην μαμα διάσταση 215/55/17,
δεν μπήκα επίσης ποτέ στο τριπάκι να πάρω άλλες 16ρες ζάντες για να έχω δυνατότητα σε 60ρι προφίλ.
215/60/17 δεν θα έβαζα, γνωρίζω ότι την χρησιμοποιούν πολλοί την διάσταση χωρίς θέμα αλλά είναι και πάνω από τα
"νόμιμα" όρια αλλαγής (τα 225/55/17 ήταν "νόμιμα").
Μια προφανής επιλογή τα Cooper Discover ATT σε 215/55/17. Θεωρητική επιλογή, δεν τα βρήκα πουθενά.
Επίσης στο δίκτυο διάβαζα και ότι στην άσφαλτο γενικά γλυστρούσαν.
Άλλη επιλογή τα Geolandar CV G058, με καλές κριτικές γενικά ακόμη και για off (χρήσιμο το
https://www.tyrereview.com.auτων καγκουρό που τον χωματόδρομο τον έχουν ψωμοτύρι...). Στην φάτσα όμως μου έκανε αρκετά ασφάλτινο.
Για τον ίδιο λόγο (εντελώς ασφάλτινος προσανατολισμός) απέρριψα και όλα τα all season ελαστικά που
κυκλοφορούν.
Δυστυχώς, μόνο σε Βόρεια Αμερική κυκλοφορούν 2-3 λάστιχα στην διάστασή μας (215/55/17) που μοιάζουν
"promising" αλλά δυστυχώς δεν διατίθενται (ακόμη;) στην Ευρώπη (π.χ. Falken Wildpeak AT Trail).
Μαθηματικά λόγω των περιορισμών και της διάστασης κατέληξα λοιπόν στα Toyo Open Country U/T 215/55/17.
Με σήμανση M+S (σαν τα LC) και με την ίδια την Toyo να τα δίνει και για "ήπιο" off σαν αυτό που
χρειάζομαι (πάλι από καγκουροσάιτ
https://www.toyotires.com.au/tyres/toyo-open-country-ut)
Σε σχέση με τα LC και το εντελώς ιδιόρρυθμο πέλμα τους είναι πιο mainstream,
μοιάζουν λίγο με G015 στο κέντρο, τους λείπει βέβαια το πλευρικό τακούνι των LC και των G015.
Σε σχέση με το LC έχει χειρότερο(!) δείκτη κατανάλωσης (D), ίδια βαθμολογία στο βρεμένο και στον
θόρυβο.
Σε πρώτη οδήγηση 30-40 χλμ μέσα στην πόλη είναι εμφανώς πιο άνετα στις ανωμαλίες, γι αυτό κάθησα
και αναρωτήθηκα γιατί έτρωγα τόσο χτύπο με τα LC και έγραψα την παράγραφο παραπάνω.
Μένει να δούμε αν θα είναι το ίδιο αλεξίσφαιρα με τα LC (νομίζω για 75Κ χλμ δεν είχα κλατάρισμα,
too much appreciated από την σύζυγο που χρησιμοποεί το αμάξι τις καθημερινές)
και αν θα έχουν αντίστοιχες υποφερτές επιδόσεις σε εκδρομές (δασικό με φυτευτή πέτρα
με κάμποση λάσπη ή/και χιόνι). Να αναφέρω πάντως πως (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό)
τους δίνουν βάρος 11.5 κιλά, ενώ τα LC σε 225/55/17 και τα Geolandar G015 σε 215/60/17
είναι στα 12.5 (πιο πολύ βάρος, πιο πολύ "υλικό", περισσότερη αντοχή;).
Αναμείνατε στο ακουστικό σας.

- Το λάστιχο από το πλάι, εμφανής η απουσία σε πλευρικό τακούνι
- 20231004_170014.jpg (276.91 KiB) 4067 προβολές

- Εδώ τα πράγματα καλυτερεύουν, πιο "πειστικό" πέλμα
- 20231004_170023.jpg (308.92 KiB) 4067 προβολές

- Πλαινή άποψη, θυμίζω ότι έχει και ψήλωμα με MAD
- 20231004_174851.jpg (358.85 KiB) 4067 προβολές

- Και μία από πάνω κι εγώ
- 20231004_183426.jpg (294.67 KiB) 4067 προβολές