higraf έγραψε:ΜΠΡΑΒΟ, ζήλεψα αυτήν την εκδρομή σας απο πέρσι που την πρωτοείδα, ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ και η μουσική επένδυση.
Όνειρο μου να καταφέρω να πάω προς Μπάφρα που είναι η περιοχή από όπου ξεριζώθηκε η γιαγιά μου.
Και μια απίστευτη ιστορία που ζει η οικογένεια μου ότι μόλις πέρσι μάθαμε ότι ένα από τα χαμένα αδέρφια της γιαγιάς
που τον είχαν για νεκρό τελικά δεν ήταν και επέζησε και ζούσε στην Τουρκία, η εγγονή του και ξαδέρφη μου μας βρήκε
έπειτα από πολλά χρόνια αναζήτησης.
Είναι πολλές οι ιστορίες με παλιά χωριά και καταγωγή από εκεί , με κόσμο που έφυγε βράδυ. Ψάξαμε και εμείς κάποια χωριά κοντά στην Παναγία Σουμελά αλλά και στην Καππαδοκία πιο ανατολικά και η αλήθεια είναι ότι βρίσκεις από ελάχιστα ως καθόλου πράγματα. Κάποιες εκκλησίες που είναι κλειδαμπαρωμένες και με τοίχο ολόγυρα 3 μέτρα ή ίσως καμιά παλιά βρύση...... Το ωραίο ήταν ότι ένα γεροντάκι Τούρκος που ήταν ξεναγός σε ένα από τα μουσεία της Καππαδοκίας , είχε ρίζες από την Κιβωτό Γρεβενών και μας μίλησε ελληνικά σπαστά και μας είπε ότι και αυτοί φύγαν από εκεί με πόνο ψυχής στην ανταλλαγή πληθυσμών. Ο γιός του που μένει Γερμανία και τον ξέραν τα παιδιά απο Γρεβενά πηγαίνει κάθε χρόνο στην Κιβωτό ενώ ο πατέρας (ο ξενγαγός μας) δεν έτυχε να πάει ποτέ του και το έχει παράπονο. Αν και δεν είμαι πόντιος , μπόρεσα να καταλάβω όταν βάλαμε εκείνο το μοιρολόι στόν δρόμο , τον πόνο που πρέπει να ένιωσαν και ακόμη ίσως νιώθουν (μέσα από τηις ιστορείς των παπούδων και των γιαγιάδων τους) όσοι ξεσπιτώθηκαν από τόσο ωραία μέρη σαν αυτά. Κλείνοντας θα πω ότι τα παράλια της Βόρεις Τουρκίας (και μέρος του Πόντου) , είναι καταπράσινα από την θάλασσα και ως τα ψηλά βουνά , ίσως τα ομορφότερα και πλουσιότερα από πολλές απόψεις στην Τουρκία από όσα είδαμε.

υγ.στα 2500 μέτρα υψόμετρο χωριά στις Ποντιακές Άλπεις επίσης φοβερό θέαμα , φαίνονται στο πρώτο βίντεο με τις χιονούρες......