Θυμάμαι πριν αρκετά χρόνια, το 2007 ή 2008, μόλις είχε βγεί εγκύκλιος για τις εμπρός μεμβράνες οδηγού και συνοδηγού.
Είχαν θέσει κατωτατο όριο διαπερατότητας το 70%.
Τότε όλες οι εταιρείες είχαν κάπου στο 50-55% την πιο ανοικτή (και με κάτι μοντέλα 20-30% κατάμαυρα).
Έφεραν αμέσως και μοντέλα 70+ αρκετά πιο ανοικτά.
Ήθελα να βάλω σε ένα E46-318Ci που είχα τότε. Πήγα σε κάποια κοντινή Llumar. Εκεί μου είπαν ότι θα μου βάλουν ότι θέλω, ΑΛΛΑ, μπαίνει πλέον ταμπελάκι, ημιδιάφανο, από κάτω από τη μεμβράνη με τον τύπο της μεμβράνης.
Μαζί δίνεται και πιστοποιητικό με τους τύπους μεμβράνης που μπήκαν εμπρός, πίσω και πίσω παρμπρίζ.
Τα είχα στο αυτοκίνητο πάντα, και μαζί με τυπωμένο το φύλλο της νομοθεσίας.
Δεν ασχολήθηκε ΠΟΤΕ στο ΚΤΕΟ κανείς, και δε με σταμάτησαν και ποτέ, που αν δε συχνάζεις σε ''στέκια γρήγορης αυτοκίνησης''

δεν νομίζω να ελεγχθεί ποτέ κανείς.
Τελικά είχα βάλει τα 70 εμπρός και τα αμέσως πιο σκούρα πίσω για να είμαι εντάξει με το νόμο που περίμενα ότι θα εφαρμοστεί (έτσι και αλλιώς τα εμπρός παράθυρα ήταν τεράστια στο 2θυρο, αυτά έκαναν την πιο πολύ δουλειά μαζί με το πίσω παρμπρίζ).
Έκαναν δουλειά στην απορρόφηση, είχαν μικρότερο εφέ στην εμφάνιση (που δε με απασχολούσε, ίσα ίσα μου άρεσε κιόλας το πιο ανοικτό εμπρός).
Μετά από τόσα χρόνια, ίσως σε κάποια καταστήματα που είναι αλυσίδες έτσι και αλλιώς, να τηρούν μόνο το νόμιμο για να μην έχουν ευθύνη, και φυσικά δεν γνωρίζω τι γίνεται σε περιπτώσεις ατυχημάτων που οι ασφαλιστικές τα ψάχνουν γενικά.
Ούτως ή άλλως υπάρχει νήμα που το ανέφερε κάποιος, που τα εμπρός τζάμια, έχουν ικανή απορρόφηση ακτινοβολίας. Με την τοποθέτηση και της ανοικτής από πάνω (70%) η απορρόφηση αυτή αυξάνεται επιπλέον.
Τώρα αν το θέμα της μεμβράνης είναι η εμφάνιση....