nidi έγραψε:.... και για έξτραδάκι ένα inverter για να φορτίζεις κινητά λαπτοπ κλπ.
Νίκο δεν έχει νόημα (έχει πολλές άσκοπες απώλειες) να μετατρέπεις 12 VDC σε 230 VAC και μετά σε 5 VDC! Υπάρχουν πολλοί φορτιστές που λειτουργούν με 12 VDC, και πολλοί charger - controllers, που έχουν ενσωματωμένες εξόδους USB.
Το σκεπτικό είναι να μου κρατάει δροσερά τα όποια πράγματα έχω στο ψυγειάκι για όσο πχ είμαι στην παραλία. 3-4-5 ώρες; Χωρίς να χρειάζεται να βάζω μπροστά το αμάξι. Άρα δεν ψάχνω κάτι ακριβό ή εξεζητημένο .
Η φωτο ειναι χθεσινη. Το αυτοκινητο ηταν στον ηλιο απο τις 11, φυσικα το ψυγειο δουλευε συνεχως και ΔΕΝ ειχα βαλει το πανελ, γιατι θα εμενα λιγες ωρες. Αν βαλεις κρυα πραγματα μεσα και δεν κληθει το ψυγειο να τα κρυωσει, δεν υφισταται θεμα για τις ωρες που αναφερεις.
Δημητρη, φθηνο ψυγειο με συμπιεστη, δεν υπαρχει. Αυτο ειναι το μεγαλο εξοδο.
Υ.Γ. USB πορτες υπαρχουν εξ' ορισμου.
Suzuki Vitara 2018 GL+ 1.6 diesel Auto (TCSS) All Grip.
The ONLY Difference between Men and Boys is the price of their toys.
Ένα καλό ψυγείου πάγου αντέχει 48 ώρες σύμφωνα με την εμπειρία μου.
Ψυγείο με συμπιεστή και μπαταρίες/φωτοβολταϊκά μιλάς για μεγάλο κόστος για το σκοπό που αναφέρεις. Έχει νόημα για μεγάλης διάρκειας διαμονή στην ερημιά, που δεν μπορείς να βρεις καινούργιο πάγο.
Δημήτρη σε ένα απλό ψυγείο ηλεκτροθερμικό, χωρίς σύνδεση στην μπαταρία, αν βάλεις 4 παγωμένα μπουκάλια νερό στις γωνίες και ανάμεσα ότι άλλο θέλεις (κρύο από το ψυγείο όταν ξεκινάς), ο πάγος στα μπουκάλια νερού διατηρείται περίπου 2 μέρες.
Αν το συνδέσεις και στην μπαταρία όσο κινείται το αυτοκίνητο, μπορεί ο πάγος να κρατήσει και 3+ μέρες.
Τα ψυγεία με κομπρεσέρ, ξεκινούν από 300++ € (+ μπαταρία, ΦΒ, φορτιστής κλπ), και δεν έχουν νόημα, για τη χρήση που λες...
Αυτό είδα και μου μπήκε η ιδέα. Απλά σκεφτόμουν να το έχω μόνιμα στην οροφή αν και αυτό έχει κάποιο ρίσκο... Σε αυτό που δίνεις τι χρειάζεται επιπλέον για να είναι πλήρως λειτουργικό;
Θέλεις ενα για να στείλεις το ρεύμα που βγάζουν τα πάνελ στην μπαταρία σου. Κατεθείαν στο ψυγειάκι δεν ξέρω εάν "παίζει" γιατι φαντάσου κάθε φορά που πέφτει σε σκιά ή περνάει κανένα συννεφάκι τα volt εξόδου θα είναι κάτω απο το όριο (~11V) που έχουν τα ψυγεία για να προστατευσουν την μπαταρία σου. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να σου σταματάει την λειτουργία του συμπιεστή. Οχι και το καλύτερο τουλάχιστον απο μηχανολογικής άποψης. +Μπαταρία, όλα εξαρτώνται απο το σύστημα που θες να κάνεις βασικά γιατι λίγο μπερδευτηκα απόσα γραφτήκανε.
SY2CJI Πάρτε τα "γαϊδούρια" σας και άιντε στα βουνά!!
Σχετικά με τη μπαταρία, πρέπει να είναι βαθειάς εκφόρτισης, για να μπορεί να εκφορτιστεί ίσως μέχρι και 80%, αρκετές εκατοντάδες φορές, χωρίς να έχει πρόβλημα επαναφόρτισης στο 100%.
Οι μπαταρίες αυτοκινήτου, έχουν την ικανότητα να δώσουν πολλά Αμπέρ για λίγα δευτερόλεπτα ( για τη μίζα). Όμως αν εκφορτιστούν μόλις 10 -20% μόλις 2-3 φορές, δεν μπορούν ποτέ να επναφορτιστούν ξανά στο 100%.
Τελευταία επεξεργασία από Tony Louk και Παρ Σεπ 10, 2021 3:12 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
20210724_120558 (600 x 337).jpg (54.93 KiB) 5317 προβολές
20210724_120523(0) (600 x 337).jpg (64.26 KiB) 5317 προβολές
20210724_120635 (600 x 337).jpg (56.68 KiB) 5317 προβολές
20210724_120659 (600 x 337).jpg (65.31 KiB) 5317 προβολές
Φωτοβολταικό100W στην οροφή, controller, inverter, διαχωριστής 2 μπαταριών και σύνδεση με δυναμό, 2η μπαταρία βαθιάς εκφόρτησης. Δε χρειάζεται να το έχεις συνεχώς στον ήλιο όσο ταξιδεύεις φορτίζει αλλιώς αναλαμβάνει ο διαχωριστής εξισορροπητής. Έχω μόνιμα ψυγείο και φορτίζει κινητά ταμπλετ υπολογιστή .....
Αιτία της ενασχόλησης μου με το βουνό είναι της όρασης μου η ανάγκη, που ζητεί να εξαντλεί τον ορίζοντα, προκειμένου να θρέψει με εικόνες, οσμές και ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων τον αχόρταγο εγκέφαλο μου.
Θα σου πώ τη γνώμη μου για πιθανή βελτίωση.... (ότι και να κάνουμε... πάντα θα υπάρχει κάποια πιθανή βελτίωση!!!)
Το ΦΒ στην οροφή, όταν οδηγείς και η τάση είναι ήδη πάνω από 14 V από το δυναμό, δεν ξέρω αν και πόσο συνεισφέρει.
Καλό θα ήταν να είναι εύκολα αφαιρούμενο από την οροφή, ώστε όταν κατασκηνώνεις (στη σκιά φυσικά), να μπορείς να το στήσεις κάπου με ήλιο, με τη σωστή κλίση, ώστε να μπορεί να αναπληρώνει ότι καίει το ψυγείο (κάτι σαν αυτό που έχει κάνει ο Μιχάλης - batfalkon)!
Tony Louk έγραψε:Δάσκαλε εύγε ! ...πολύ ωραία όλα!
Θα σου πώ τη γνώμη μου για πιθανή βελτίωση.... (ότι και να κάνουμε... πάντα θα υπάρχει κάποια πιθανή βελτίωση!!!)
Το ΦΒ στην οροφή, όταν οδηγείς και η τάση είναι ήδη πάνω από 14 V από το δυναμό, δεν ξέρω αν και πόσο συνεισφέρει.
Καλό θα ήταν να είναι εύκολα αφαιρούμενο από την οροφή, ώστε όταν κατασκηνώνεις (στη σκιά φυσικά), να μπορείς να το στήσεις κάπου με ήλιο, με τη σωστή κλίση, ώστε να μπορεί να αναπληρώνει ότι καίει το ψυγείο (κάτι σαν αυτό που έχει κάνει ο Μιχάλης - batfalkon)!
Τόνυ φίλε ξέρεις ότι σε συμβουλεύτηκα πριν το φτιάξω αλλά επειδή το έχω ψάξει τόσο πολύ αυτό που λες είναι μεν πολύ καλό αλλά πολύ δύσκολο να αφαιρείς το φωτοβολταικό από πολυεστέρα ακόμη και βάσεις να βάλεις είναι δύσκολο να βιδώνεις ξεβιδώνεις. Το δοκίμασα σε όλες τις συνθήκες στο τελευταίο ταξίδι που έκανα είχα το ψυγείο μόνιμα 18 μέρες επάνω και φόρτιζα ταβλετ κινητά και φωτά περιφεριακά, μέχρι ηλεκτρική ξυριστική χρησιμοποιούσα δεν έπεσε κάτω από 12,1 Το δυναμό σπανίως δουλεύει το 14,2 έρχεται πολύ γρήγορα από ΦΒ ακόμη και όταν ταξιδεύεις
Αιτία της ενασχόλησης μου με το βουνό είναι της όρασης μου η ανάγκη, που ζητεί να εξαντλεί τον ορίζοντα, προκειμένου να θρέψει με εικόνες, οσμές και ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων τον αχόρταγο εγκέφαλο μου.
Antonioz έγραψε:Θέλεις ενα για να στείλεις το ρεύμα που βγάζουν τα πάνελ στην μπαταρία σου. Κατεθείαν στο ψυγειάκι δεν ξέρω εάν "παίζει" γιατι φαντάσου κάθε φορά που πέφτει σε σκιά ή περνάει κανένα συννεφάκι τα volt εξόδου θα είναι κάτω απο το όριο (~11V) που έχουν τα ψυγεία για να προστατευσουν την μπαταρία σου. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να σου σταματάει την λειτουργία του συμπιεστή. Οχι και το καλύτερο τουλάχιστον απο μηχανολογικής άποψης. +Μπαταρία, όλα εξαρτώνται απο το σύστημα που θες να κάνεις βασικά γιατι λίγο μπερδευτηκα απόσα γραφτήκανε.
Εννοείτε ότι θέλει charge controller. Δεν γίνεται χωρίς. θα γίνει ζημιά κάποια στιγμή. Καταρχήν οι controllers 10Α ειναι πολύ φτηνοί (30Α στήν είσοδο φόρτισης, 10Α στην έξοδο - παροχή). Επιπλέον ενα ΦΒ 12V όταν έχει φουλ ήλιο και είναι στην βέλτιστη γωνία θα βγάλει άνετα 16-17V, το έχω δοκιμάσει, το έχω μετρήσει. Οπότε ο controller ειναι η ασφάλεια σου. Αυτός φορτίζει με ασφάλεια την μπαταρία και το ψυγειάκι (ή κάθε άλλη συσκευή) παίρνει σταθεροποιημένο ρεύμα από αυτόν.
Φίλος που το έχει μόνιμα το ψυγειάκι μέσα στο αμάξι εχει βάλει 2η μπαταρία, χωρίς ΦΒ. Εχει μπει διακόπτης που πηγαίνει από την μπαταρία 1 στην 2 και εχει 2 όργανα παρακολούθησης της τάσης. Με την εναλλαγή του διακόπτη επιλέγεις απο ποια μπαταρία θα καταναλώσεις ή ποια θα φορτίσεις όσο δουλεύει το αμάξι. Υπάρχει σχετικό βίντεο που έκανα παρουσίαση του οχήματος. Εχει time tags στην περιγραφή για να πάτε ακριβώς στο σημειο, 3:47 "Refrigerator", 4:19 "Second battery" και 10:09 "interior" που τα δείχνει και τα εξηγεί
harijohn έγραψε:Φωτοβολταικό100W στην οροφή, controller, inverter, διαχωριστής 2 μπαταριών και σύνδεση με δυναμό, 2η μπαταρία βαθιάς εκφόρτησης. Δε χρειάζεται να το έχεις συνεχώς στον ήλιο όσο ταξιδεύεις φορτίζει αλλιώς αναλαμβάνει ο διαχωριστής εξισορροπητής. Έχω μόνιμα ψυγείο και φορτίζει κινητά ταμπλετ υπολογιστή .....