panoshm έγραψε:Δεν καταλαβαίνω πάντως όταν κάποιος λέει "λεπτό" καλώδιο τι εννοεί κάθε φορά, αυτό με ξεπερνάει ως ηλεκτρολόγο μηχανικό
Βαλάντη, όπως σου είπα και παραπάνω, πες μου το συνολικό μήκος του καλωδίου από το (+) της μπαταρίας έως την λεντόμπαρα, μέτρα το με ένα σχοινί, δεν ξέρω, βρες τρόπο... και μετά τα λέμε πάλι
BOSS έγραψε:Οποτε καθε λεντ ειναι 180/80=2,25w σωστα;
Αυτό τι σε ενδιαφέρει? Έχεις ξεχωριστό καλωδιάκι για κάθε led? Όλη την λεντόμπαρα μαζί πρέπει να σκέφτεσαι....
Θα σου πω γιατι..ο τυπος τοποθετησε τελικα λεντομπαρα 400wat και οχι 180 που λες...απο την πηρε.
BOSS έγραψε:Ειχα αγορασει ετοιμη πλεξουδα και την τοποθετησα εγω(δουλευε 5χρονια χωρις απολυτως κανενα προβλημα)...την εχω περιγραψει στις προηγουμενες αναρτησεις
Τις διάβασα τις αναρτήσεις αλλά δεν κατάλαβα την καλωδίωση...
BOSS έγραψε:Ειχα αγορασει ετοιμη πλεξουδα και την τοποθετησα εγω(δουλευε 5χρονια χωρις απολυτως κανενα προβλημα)...την εχω περιγραψει στις προηγουμενες αναρτησεις
Τις διάβασα τις αναρτήσεις αλλά δεν κατάλαβα την καλωδίωση...
Πλεξουδα με αναμονες για τους πολους μπαταριας,με δυο εντολες και μπουτον,που η καθε εντολη εχει 30αρα ασφαλεια και 40Α ρελε.Και η καλωδιωση ειναι 12AWG(μετρημενο καλωδιο με μονωση 4mm)
BOSS έγραψε:Θα σου πω γιατι..ο τυπος τοποθετησε τελικα λεντομπαρα 400wat και οχι 180 που λες...απο την πηρε.
Ώπα... αυτή που δείχνεις είναι 400W στα 30V δηλαδή 13,3Α ρεύμα λειτουργίας. Έχει το αμάξι 30V μπαταρία και δεν το ξέρω?
10-30V λενε ολες αμα δεις,προφανως εχουν ξεχασει το 10. Βεβαια δεν θελω να πω αυτο απλα υποστηριζω το παραδειγμα του Βικτωρα,που μετρησε και ειχε πραγματικες τιμες και διατομες. Και θα το ξαναπω...ολα αυτα που λεμε ειναι πολυ ενδιαφεροντα και ειναι γνωσεις θεμελιωμενες,κτλ...μηπως ισχυει κατι αλλο για τα led; Διοτι δεν ειναι πυρακτωσεως ή αλογονου που ξερουμε,νομιζω εχουν ολοκληρωμενο ή πλακετιτσα για να εχουν μικρη καταναλωση με μεγαλη αποδοση.
BOSS έγραψε:Πλεξουδα με αναμονες για τους πολους μπαταριας,με δυο εντολες και μπουτον,που η καθε εντολη εχει 30αρα ασφαλεια και 40Α ρελε.Και η καλωδιωση ειναι 12AWG(μετρημενο καλωδιο με μονωση 4mm)
Να αλλάξεις την ασφάλεια με 20Α. Το 4mm² καλώδιο δεν έχει πειραχτεί γιατί τα 200W τραβάνε 16,67Α ρεύμα... και το 4άρι αντέχει έως 20Α
BOSS έγραψε:μηπως ισχυει κατι αλλο για τα led; Διοτι δεν ειναι πυρακτωσεως ή αλογονου που ξερουμε,νομιζω εχουν ολοκληρωμενο ή πλακετιτσα για να εχουν μικρη καταναλωση με μεγαλη αποδοση.
Τα led έχουν μεγαλύτερη απόδοση στην ίδια κατανάλωση να στο πω καλύτερα... ή αλλιώς ίδια απόδοση με μικρότερη κατανάλωση...
Και η κατανάλωση έχει άμεση σχέση με την ισχύ, αυτό δεν το αλλάζει κανένα ηλεκτρονικό κύκλωμα, ολοκληρωμένο ή δεν ξέρω και γω τι άλλο....
BOSS έγραψε:μηπως ισχυει κατι αλλο για τα led; Διοτι δεν ειναι πυρακτωσεως ή αλογονου που ξερουμε,νομιζω εχουν ολοκληρωμενο ή πλακετιτσα για να εχουν μικρη καταναλωση με μεγαλη αποδοση.
Τα led έχουν μεγαλύτερη απόδοση στην ίδια κατανάλωση να στο πω καλύτερα... ή αλλιώς ίδια απόδοση με μικρότερη κατανάλωση...
Και η κατανάλωση έχει άμεση σχέση με την ισχύ, αυτό δεν το αλλάζει κανένα ηλεκτρονικό κύκλωμα, ολοκληρωμένο ή δεν ξέρω και γω τι άλλο....
Μήπως Πάνο εδώ έρχεσαι στα λόγια μου; Εάν αυτή η λεντομπαρα είχε 300watt κατανάλωση τι φωτισμό θα έπρεπε να βγάζει; θα συγκρινοταν με οποιοδήποτε εργοστασιακό φανάρι αυτοκινήτου; Μάλλον όχι, θα έκανε τη νύχτα μέρα σε ένα πάρα πολύ μεγάλο πεδίο. Μήπως τελικά τα watt που αναγράφει είναι η ισοτιμία σε φωτισμό που βγάζει η αντίστοιχων watt λάμπα αλογονου; και κάτι ακόμα:εγώ καλώς ή κακώς έκανα την εγκατάστασή μου βάση της μετρήσεως που έκανα (δηλαδή 3,5 ampere στα 12 volt,δηλαδή 42 watt),έβαλα 10Α ασφάλεια, και εδώ και δυόμισι χρόνια δεν έχει καεί ούτε ασφάλεια ούτε καλώδιο.
Και κάτι τελευταίο που ίσως βοηθήσει: ψάχνοντας διάφορα άρθρα για την κατανάλωση των led βρήκα το παρακάτω άρθρο:https://www.ledcity.gr/article?article_id=1 Στην τελευταία του παράγραφο αναφέρει: ένας λαμπτήρας LED δίνει 6 φορές τον ίδιο φωτισμό σε σύγκριση με έναν λαμπτήρα πυρακτώσεως στα ίδια Watt.
Εγώ στη δική μου λεντομπαρα υπολόγισα από τις μετρήσεις μου 42 watt, ενώ αυτή επάνω αναγράφει 240, δηλαδή σύμφωνα με το άρθρο:6*42= 252 (περίπου 240). Όλα αυτά είναι παρατηρήσεις δικές μου και μετρήσεις, δεν έχουν σκοπό να πείσουν κάποιον αλλά να δώσουν τροφή στην κουβέντα που ανοίξαμε.
BOSS έγραψε:Πλεξουδα με αναμονες για τους πολους μπαταριας,με δυο εντολες και μπουτον,που η καθε εντολη εχει 30αρα ασφαλεια και 40Α ρελε.Και η καλωδιωση ειναι 12AWG(μετρημενο καλωδιο με μονωση 4mm)
Να αλλάξεις την ασφάλεια με 20Α. Το 4mm² καλώδιο δεν έχει πειραχτεί γιατί τα 200W τραβάνε 16,67Α ρεύμα... και το 4άρι αντέχει έως 20Α
Screenshot 2020-12-18 002142.jpg
ΥΓ: αν έβαζες 6άρι καλώδιο θα είχες μικρότερη πτώση τάσης και μεγαλύτερη απόδοση στη φωτεινότητα των προβολέων σου
Πανο η διατομη του καλωδιου μετρημενη χωρις μονωση;
Θα απαντήσω στα γρήγορα, γιατί είμαι γραφείο και τρέχω ωσάν π***
vic27 έγραψε:Μήπως τελικά τα watt που αναγράφει είναι η ισοτιμία σε φωτισμό που βγάζει η αντίστοιχων watt λάμπα αλογονου; και κάτι ακόμα:εγώ καλώς ή κακώς έκανα την εγκατάστασή μου βάση της μετρήσεως που έκανα (δηλαδή 3,5 ampere στα 12 volt,δηλαδή 42 watt),έβαλα 10Α ασφάλεια, και εδώ και δυόμισι χρόνια δεν έχει καεί ούτε ασφάλεια ούτε καλώδιο.
Είδες και μόνος σου ότι βλέπεις από την κατανάλωση πόσα Watt ισχύ έχεις, οπότε έπραξες ορθώς τα δέοντα Όμως, το κουτί αυτουνού, γράφει 15Α λειτουργία, δεν γράφει Watt.... στην ουσία δίνοντας τα Amp λειτουργίας στο κουτί, το εργοστάσιο του λέει και τι ασφάλεια να χρησιμοποιήσεις 16Α τουλάχιστον και για normal μήκος καλωδίου η διατομή για αυτά τα Amp και την ασφάλεια 16A, είναι 2,5mm².... και από το πινακάκι στο βίντεο το καλώδιο που επιλέχθηκε (10AWG-6mm² για 15ft-4.5m μήκος) είναι σωστότατο για να εξασφαλίσει να μην έχει πτώση τάσης και για να δουλέυει τέλεια η ledόμπαρα...
BOSS έγραψε:Πανο η διατομη του καλωδιου μετρημενη χωρις μονωση;
Πάντα Βαλάντη, σύμφωνα με την που έδωσε παραπίσω ο Tony Υπόψιν τα καλύτερα καλώδια για να συνδέετε ledόμπαρες και γενικώς προβόλια στα αυτοκίνητα, είναι καλώδια ηχείων (λεπτοπολύκλωνα εύκαμπτα) Εγώ από μαγαζί για ηχεία είχα πάρει το 6mm² που έβαλα στους προβολείς μου....
Βαλάντη επειδή βλέπω ότι παρά τα όσα σου λέμε, Χμ & γω, έχεις κολλήσει.... σου ξεκαθαρίζω ότι :
Οι απλοί νόμοι του ηλεκτρισμού : U = I x R & P = U x I ισχύουν σε οποιοδήποτε ηλεκτρικό ή ηλεκτρονικό κύκλωμα υπάρχει (είτε στο σπίτι μας στα 230 VAC, είτε σε τριφασικό 400 VAC είτε σε μπαταρία 12VDC ή 24 VDC κλπ, είτε συνδέεις λάμπα οποιουδήποτε τύπου, είτε μοτέρ ή θερμοσίφωνο η αερόθερμο ή κλιματιστικό κλπ κλπ).
Υ.Γ, Στο εναλασσόμενο ρεύμα και για τα μοτέρ μπαίνει και το συνφ ( P = U x I x συνφ )