Μεγάλο θέμα, και για να μη βγαίνουμε off-topic, στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στην ανακύκλωση μπαταριών, στα προβατάκια και τους λαγούς που δεν μπορούν να ...ταραταταμ τις προβατίνες και τις λαγουδίνες τους, κλπ κλπ κλπ, ας πούμε τις απόψεις μας εδώ, και κυρίως ας μαζέψουμε ότι λένε τεκμηριωμένα οι ειδικοί και όχι οι "ειδικοί"!
Σαν αρχή να διευκρινίσω το εξής.
Στο πολυτεχνείο που τελείωσα, δεν έμαθα απολύτως τίποτα....!!!
Το μόνο που έμαθα (και χώνεψα καλά!) είναι ότι "Δεν ξέρω τίποτα" και ότι πρέπει να αμφισβητώ τα πάντα, όταν σε συζήτηση με διαφωνίες, διατυπώνονται θεωρίες αβάσιμες, που θα πρέπει να πιστέψω ως δήθεν αληθινές, επειδή τις λέει ο τάδε "ειδικός"!
Ο πραγματικά ειδικός, που λέει την άποψή του, πάντα την βασίζει σε κάτι επιστημονικά τεκμηριωμένο, δημοσιευμένο συνήθως σε επιστημονικά συγγράμματα, και είναι πρόθυμος να δώσει και κάποια σχετικά "link", (όπως τα λένε στο χωριό μου)!
Σήμερα, το ψάξιμο τέτοιων πηγών είναι πανεύκολο για τον καθένα μας, αρκεί το τεράστιο εργαλείο (το internet), που έχουμε όλοι στα χέρια μας, να το χρησιμοποιήσουμε παραγωγικά, έστω για λίγο, για να μάθουμε κάτι σωστά.
Αφορμή για το ανωτέρω ήταν η τελευταία κουβέντα μας για τις ανεμογεννήτριες και το πόσο ωφέλιμες ή επιζήμιες είναι.
Η άποψή μου για αυτές, είναι όπως θα καταλάβατε θετική, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι θεωρώ τις ανεμογεννήτριες το τέλειο κατασκεύασμα του ανθρώπου. Όμως η εξέλιξη της τεχνολογίας σήμερα "καλπάζει" και βελτιώνει και τις ανεμογεννήτριες, όπως και κάθε νέο κατασκεύασμα του σύγχρονου ανθρώπου.
Η κριτική για τις ανεμογεννήτριες, αλλά και κάθε νέου κατασκευάσματος είναι πολύ επιθυμητή, γιατί έτσι βοηθούνται οι επιστήμονες να δουν "τα στραβά", και να τα διορθώσουν. Η κριτική βέβαια πρέπει να βασίζεται σε τεκμηριωμένα ελαττώματα και προβλήματα. Επίσης η κριτική πρέπει πάντα να γίνεται σε σχέση με την παλαιότερη υπάρχουσα τεχνολογία και να γίνεται ένα "ζύγισμα" των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων. Πάντα ισχύει το "ουδέν καλόν αμειγές κακού"! Πάντα στο νέο πρέπει να δίνεται ένα περιθώριο χρόνου, όπως σε ένα παιδί, για να "μεγαλώσει" να εξελιχθεί και να βελτιωθεί!
Η δαιμονολογία είναι καλό να αποφεύγεται! Φανταστείτε τον πρώτο άνθρωπο, που ανακάλυψε τη φωτιά και έκαψε τα χέρια του.... να την είχε αφήσει μόνο για ...την κόλαση στο "πυρ το εξώτερο"!
Για τις ανεμογεννήτριες λοιπόν και σχετικά με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από αυτές δείτε την παρακάτω εικόνα.
Για τον υπολογισμό του κόστους υπολογίζεται το κόστος κατασκευής, μεταφοράς & εγκατάστασης, σύνδεσης με το δίκτυο, συντήρησης για όλα τα χρόνια λειτουργίας και αποξήλωσης σε σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια που στατιστικά παράγεται σε όλα τα χρόνια της ζωής της.
( Πηγή :
https://www.lazard.com/media/451081/lcoe-2.png )
καθώς και το site "IRENA" (International Renewable Energy Agency)