Τα περι ηλεκτροκινησης ειναι για καταναλωση και μονο. Οποιος πιστευει οτι μπορει να παρει απο ΑΠΕ την ενεργεια που χρειαζεται ενα αυτοκινητο για την κινηση του, πλαναται πλανην οικτρα. Ας το πιασουμε απο την βαση του το προβλημα Εχουν και μας πιπιλανε το μυαλο οτι για την κατασταση του πλανητη φταινε τα ΙΧ, πως αυτα εχουν το μεγαλυτερο μεριδιο ευθυνης. Τριχες κατσαρες και του κ..ου τα εννιαμερα! Τα φορτηγα ας πουμε τι καινε; τα καραβια τι καινε; τα τρενα τι καινε; Συγκρινεται η ισχυς του κινητηρα ενος καραβιου με αυτον ενος μεσου ΙΧ; Η αλλοιως, ποσα ΙΧ πρεπει να γινουν ηλεκτροκινητα (ταχα μου), για να εξισορροπισει το μαζουτ ενος πλοιου, η του τρενου, η του φορτηγου που φερνει τροφιμα στο σουπερ μαρκετ; Αναφερομενος στο "ταχα μου" πιο πανω. Κανενα ηλεκτροκινητο μεσο δεν ειναι ΑΜΙΓΩΣ ηλεκτροκινητο και αν μιλαμε για ΙΧ, τα πραγματα ειναι σαφως χειροτερα. Ολη η απαιτουμενη ενεργεια θα προερχεται σχεδον 100% απο ορυκτα καυσιμα. Θελετε να σας το αποδειξω; Ας πουμε πως εχεις ενα αιολικο για να φορτιζεις το αυτοκινητο σου. Αυτο το αιολικο, με τι κατασκευαστηκε; Απο μεταλλα και διαφορα πλαστικα. Μεταλλα σημαινει χαλυβουργια, χαλκος σημαινει ορυχεια, ηλεκτρολυσεις, συρματουργια κλπ. Φανταζεται κανεις μια χαλυβουργια να δουλευει με ΑΠΕ; Οχι βεβαια. Φανταζεται κανεις να δουλευει μια βιομηχανια πλαστικων με ΑΠΕ; Φυσικα οχι. Αντε λοιπον και ηρθε αυτο το πραγμα και στηθηκε. Πως ηρθε; Το διακτινισαν; Οχι. Σε τρενο φορτωθηκε με γερανους, μετα σε φορτηγα που καινε ντιζελ και αφου δουλεψαν ολες οι μπουλντοζες στα χωματουργικα να ανοιξουν δρομο στο βουνο, (και αφου ειχαν καψει το δασος 2-3 χρονια πριν), το στησανε το τερας. Ε και; Αναρωτηθειτε: ΠΟΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΠΟΣΗ ΘΑ ΠΑΡΑΞΕΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ; Παμε ενα στοιχημα οτι η δευτερη ειναι ΠΟΛΥ μα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ μικροτερη της πρωτης; Να το παμε και λιγο πιο μακρυα. Αυτη η καποια εταιρεια που κατασκευαζει ηλεκτρικα αυτοκινητα, με τι δουλευει; με ΑΠΕ; Οι μπαταριες που τοποθετουνται μεσα, ειναι φτιαγμενες απο εργοστασια που δουλευουν με ΑΠΕ; Οχι βεβαια! Και στο τελος τελος, ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕ ΟΙ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ; Αυτες δεν θα επιβαρυνουν τον πλανητη; Τοσο Λιθιο και Καδμιο και τοσο πλαστικο, που στο διαολο θα πανε;
Suzuki Vitara 2018 GL+ 1.6 diesel Auto (TCSS) All Grip.
The ONLY Difference between Men and Boys is the price of their toys.
Μιχάλη σεβαστή η γνώμη σου....αλλά έχω τελείως διαφορετική.
Είμαστε σε φάση μετατροπής σε ηλεκτροκίνηση και όχι μόνο στα αυτοκίνητα.
Όλες οι βιομηχανίες που αναφέρεις, μεταλλουργίες, πλαστικά κλπ δουλεύουν με ηλεκτρισμό (για οτιδήποτε απαιτεί κίνηση) και με ατμό οι περισσότερες, για όπου απαιτείται θέρμανση.
Η ηλεκτροπαραγωγή σήμερα στην όντως υποανάπτυκτη Ελλάδα (δες ένα λογαριασμό ΔΕΗ ή οποιουδήποτε παρόχου) προέρχεται από ΑΠΕ σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%.
Σε άλλες πιό προηγμένες χώρες το ποσοστό ανεβαίνει κατά πολύ (μέχρι και κοντά στο 100% σε κάποιες).
Η τεχνολογία στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα σήμερα, βρίσκεται όντως σε νηπιακό στάδιο.
Σύγκρινε το στάδιο αυτό, όχι με τα σημερινά συμβατικά αυτοκίνητα αλλά με τα πρώτα αυτοκίνητα, τραίνα κλπ κινούνταν με ατμό και έπρεπε να ανεφοδιάζονται με νερό και κάρβουνο κάθε τόσο, και σιγά σιγά, απόκτησαν ΜΕΚ και ...τέρμα το νερό και το κάρβουνο και άρχισαν να ρουφάνε βενζίνη και πετρέλαιο κλπ κλπ.
Τα ηλεκτρικά τραίνα...έλυσαν το πρόβλημα της αυτονομίας (άπειρη... χωρίς μπαταρίες!)
Η εξέλιξη σήμερα, όπως πολύ καλά ξέρεις, ...καλπάζει.
Έτσι και τα αυτοκίνητα σύντομα θα λύσουν και αυτά, τα σημερινά προβλήματα, αυτονομίας, διάθεσης αποβλήτων, χρόνου επαναφόρτισης (αν παραμείνουμε στις μπαταρίες) κλπ.
Το ότι εσύ και γω, θα χρειαστεί να αντικαταστήσουμε το NV μας με κάποιο νέο που θα έχει "πρωτόγονη" ηλεκτροκίνηση, δεν σημαίνει ότι η ηλεκτροκίνηση, όντας πρωτόγονη σήμερα, θα είναι έτσι και αύριο.
Και η μετάβαση σε αυτήν, όσο και να την κατηγορούμε, δεν σταματάει.
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να βλάπτουμε το περιβάλλον, όπως κάνουμε από την αρχή της ύπαρξής μας με τις διάφορες εφευρέσεις μας, που "διευκολύνουν" τη ζωή μας.
stelios8ess έγραψε:Να προσθέσω ένα αιολικό πόση συντήρηση θέλει Έχει ένα σορό κινητά μέρη, κίνηση σημαίνει φθορά.
Στέλιο ο ηλεκτρισμός παντού σήμερα παράγεται από ηλεκτρογεννήτριες, που περιστρέφονται (όλες ανεξαιρέτως) και θέλουν όλες την ίδια συντήρηση.
Η κάθε ηλεκτρογεννήτρια για να περιστραφεί χρειάζεται μιά μηχανή που την περιστρέφει (μηχανή ντήζελ, βενζίνης, υγραερίου, στρόβιλο ατμού, στρόβιλο νερού ή φτερωτή αν μιλάμε για ανεμογεννήτρια κλπ) και διάφορα άλλα παρελκόμενα των μηχανών αυτών (δεξαμενές καυσίμων, ατμοπαραγωγούς, υδροφράγματα κλπ)
Εκτός λοιπόν από τη συντήρηση που απαιτεί κάθε ηλεκτρογεννήτρια, απαιτείται και συντήρηση της μηχανής που την περιστρέφει και των παρελκομένων της.
Οι ανεμογεννήτριες λοιπόν, που περιστρέφονται μόνο με τη βοήθεια της φτερωτής τους, χρειάζονται, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς την μικρότερη συντήρηση.
Δεν μιλάμε βέβαια για τα φωτοβολταϊκά, που τίποτα δεν περιστρέφεται και η πιό συνηθισμένη προληπτική συντήρηση είναι το ....κατάβρεγμα με λάστιχο ποτίσματος μιά δυό φορές το χρόνο!
Τονυ δεν διαφωνω διολου! Τα ιδια υποστηριζω με σενα. Ολο το κειμενο εχει να κανει με το πως παρουσιαζεται η αναγκαιοτητα για ηλεκτροκινηση παντου. Σαν να φταιει ΜΟΝΟ το ΙΧ. Το ηλεκτροκινητο τρενο που αναφερεις δεν υπαρχει περιπτωση να κινηθει απο ΑΠΕ. Τα ρευματα ειναι το λιγοτερο τεραστια. Οπως και να χει το πραγμα με την ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΣΗΜΕΡΑ τεχνολογια, τα νουμερα δεν βγαινουν. Αν σε 3 χρονια εχουν εξελιξει καποιο νεο στοιχειο και αλλαξουν και οι χρονοι φορτισης και η αυτονομια και ο τροπος που θα παραγεται το ρευμα απο τις ανεμογεννητριες, ισως τοτε να βγουν οι πραξεις. Σημερα αν λογαριασεις ποσα Tera Watt χρειαζονται για ηλεκτροκινηση των αυτοκινητων, θα διαπιστωσετε πως απλως δεν παραγονται τοσα και το κυριοτερο, δεν αποθηκευονται οταν οι ζητησεις μειωνονται.
Suzuki Vitara 2018 GL+ 1.6 diesel Auto (TCSS) All Grip.
The ONLY Difference between Men and Boys is the price of their toys.
Tony διαφωνώ ριζικά μαζί σου. Πιστεύω να ζούμε την επόμενη δεκαετία για να δούμε την τιμή του ρεύματος. Πήγα να πετάξω κάτι παλιούς λογαριασμούς της ΔΕΗ και διαπίστωσα πως την προηγούμενη 10ετια πλήρωνα 50% λιγότερο ρεύμα. Καλά και ρομαντικά όσα γράφεις αλλά μέχρι εκεί. Επειδή το θέμα ανεμογεννήτρια και κόστος το γνωρίζω απο πρώτο χέρι. Χόρια την ζημιά που κάνουν στο περιβάλλον. Ούτε πρόβατο δεν μπορεί να τις πλησιάσει. Λαγός στην τρύπα του δεν κάθεται.
τα τάνκερ σε μια 20ετία θα έχουν γίνει πυρηνοκίνητα ,τα τρένα είναι ηλεκτρικά ,το αυτοκίνητο θα καταστεί άχρηστο ή είδος πολυτελείας , το θέμα είναι μόνο στα μεγάλα αεροπλάνα, πρέπει να αλλάξει ο ρυθμός στον κόσμο π.χ. επαγγελματικό ταξίδι ενός ανθρώπου απο Ελλάδα μετά Αυστραλία μετά Αμερική και στη συνέχεια Γερμανία μπορεί να γίνει σε 3 μέρες και φθηνά.https://www.flightradar24.com/ για αρχή πρέπει να αλλάξει αυτό που παρουσιάζεται στο λίνκ.
η χρήση του πετρελαίου και των ορυκτών καυσίμων πρέπει να χρησιμοποιήται προς την κατεύθυνση αυτοκατάργησής τους, δηλαδή η χρήση τους να μας βοηθήσει να μη τα χρειαζόμαστε στο μέλλον
Δε με θεωρώ και οικολόγο αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.
τσακωμένος με την άσφαλτο (quality-passed συγκρουόμενα vitara 1.6-8v, jimny 1.3 grand vitara 1.6-16v) current test ford fiesta ecoboost 100ps
#toni_pou_skotoni τοσο πολυ θορυβο κανει το ντηζελι που αρχισαν να σου αρεζουν τα ηλεχτρικα? και παψε να προκαλεις με βουτιες, βολτες και αλλες τετοιες ανωμαλιες...
Η βασικη κουβεντα αυτη την στιγμη ειναι που θα βρισκονται οι πηγες που παραγουν μολυνση του περιβαλλοντος , κοντα μας εκει που ζουμε η πιο μακρια που δεν μας ενδιαφερει ποιος ζει και ποιος πεθαινει.
Το κινημα εναντιον της εγκαταστασης ανεμογενητριων στην Ελλαδα προβαλει επιχειρηματα που αφορουν αποκλειστικα το σημειο εγκαταστασης τυπου θα σκουντουφλανε τα γερακια, τι θα κανουμε τα λαδια , θα μας κοψει την θεα, αδιαφορουν ομως για τον καρκινο που θεριζει στις περιοχες της Ελλαδος που υπαρχουν εργοστασια της ΔΕΗ με καυσιμο τον λιγνιτη.
Επιβαλονται σιγα σιγα τα ηλεκτρικα οχηματα στις πολεις για να μειωθουν οι ρυποι αλλα καποιες αλλες γωνιες του πλανητη βουλιαζουν στα αποβλητα απο την εξορυξη των στοιχειων εκεινων που συνθετουν μια μπαταρια.
Καμια τεχνολογια αυτη τη στιγμη δεν ειναι 100% φιλικη και βιωσιμη, οτι υπαρχει διαθεσιμο και θα υπαρξει τα επομενα 100 χρονια απλα θα μεταφερει το προβλημα καπου αλλου στον πληθυσμο και στον πλανητη, μαντεψτε ποιος θα βγει κερδισμενος και πιο χαμενος
Όπως εχουμε διαμορφωσει τον συγχρονο τροπο ζωης μας ειμαστε καταδικασμενοι να εξαντλουμε τους πορους του πλανητη και οι ρυθμοι εντατικοποιουνται
stelios8ess έγραψε:Tony διαφωνώ ριζικά μαζί σου. Πιστεύω να ζούμε την επόμενη δεκαετία για να δούμε την τιμή του ρεύματος.
Πήγα να πετάξω κάτι παλιούς λογαριασμούς της ΔΕΗ και διαπίστωσα πως την προηγούμενη 10ετια πλήρωνα 50% λιγότερο ρεύμα. Αν πάς ακόμα πιό πίσω (60-70 χρόνια) θα δείς ότι οι γονείς σου δεν πλήρωναν τίποτα! απλά δεν είχαν ρεύμα!!! Μη δείς τι πλήρωναν για τηλέφωνο.... κινητό....internet
Καλά και ρομαντικά όσα γράφεις αλλά μέχρι εκεί. Επειδή το θέμα ανεμογεννήτρια και κόστος το γνωρίζω απο πρώτο χέρι. Πολύ θα ήθελα μια συγκριτική τεκμηριωμένη ενημέρωση σε σχέση με τα άλλα είδη ηλεκτρογεννητριών (πυρηνοκίνητες, ντήζελ, λιγνιτικές κλπ)
Χόρια την ζημιά που κάνουν στο περιβάλλον. Ούτε πρόβατο δεν μπορεί να τις πλησιάσει. Λαγός στην τρύπα του δεν κάθεται. Δεν ξέρω για λαγούς και πρόβατα, αλλά εγώ με το VC έχω κάνει αρκετούς τάκους δίπλα τους (Βέρμιο, Κιθαιρώνα, Ν.Εύβοια κλπ). Προτείνω σε επόμενη εκδρομή να μας πας για τάκο, δίπλα σου στην Πτολεμαϊδα ας πούμε!!! (να δούμε εκεί πόσα πρόβατα και λαγούς θα βρούμε)