Στο Ίμπιζα (19 ετών πλέον) έβαλα όταν το πήρα llumar Alu light παντού, εκτός απο το μπροστινό που έβαλα μία ειδική που υπήρχε τότε και καλά διάφανη.
Το αμάξι ηταν πολύ δροσερό! Η (ειδική για εμπρός παρμπρίζ) μεμβράνη όμως σε συγκεκριμένες συνθήκες χειροτέρευε την ορατότητα αισθητά. Συνήθως ηταν απαρατήρητη (για τα 20χρονα τότε μάτια μου) και υπό προϋποθέσεις βελτίωνε την αντίθεση και το τύφλωμα των απέναντι. Όταν το αμάξι έγινε 9 ετών με κάλεσαν πρώτη φορά ΚΤΕΟ (αλλα χρόνια τότε) και επειδή στο μεταξύ βγήκε η νομοθεσία που τις απαγόρευε, ξήλωσα την μπροστινή και μου έβαλαν αυτοκόλλητα στις άλλες.
Οι άλλες βάσει χαρακτηριστικών ηταν παράνομες για εμπρός, αλλα στο μεταξύ είχαν ξεθωριάσει, οπότε εμπειρικά ο οδηγός φαινόταν καλά και ποτε δεν είχα πρόβλημα (όταν τις πρώτο έβαλα δεν καλοφαινοσουν...) αντίστοιχα είχε χειροτερέψει η αποτελεσματικότητα τους στη ζέστη.
Αφαιρώντας την μπροστινή έγινε ελαφρώς καλύτερο τη νύχτα, αλλα αισθητά χειρότερο τη μέρα καλοκαίρι (ζέστη και αντηλια στα μάτια)
Το εσωτερικό του αυτοκινήτου μετά απο 20 χρόνια (αλλα μόλις 115.000 χμ) ειναι ΑΡΙΣΤΟ! Και εν πολλοίς οφείλεται στις μεμβράνες που το προστάτευσαν!
Στο iQ έβαλα πάλι llumar, αλλα με μεγάλη διαπερατότητα ωστε να ειναι νόμιμο (πίσω έβαλα σκούρα). Πάλι το αμάξι ηταν πολύ δροσερό, σε σημείο που έβαζα A/C διακεκομμένα ακόμη και καλοκαίρι μεσημέρι. Όμως τώρα 10 χρόνια μετά με ενοχλεί πολύ ο ήλιος το καλοκαίρι και ούτε λόγος να κλείσω το A/C... Κι αυτές ξεθώριασαν και μάλλον "αδυνάτισαν". Το εσωτερικό ολοκαίνουργιο και σίγουρα βοήθησαν οι μεμβράνες!
Στο Φόρεστερ έβαλα 3Μ γιατί μου την έσπασε που ξεθώριαζαν οι llumar. Πίσω τις CS 30 και εμπρός crystalline 70 (70% διαπερατότητα, και καλά γιατί ηταν νόμιμες. Προφανώς δεν ηταν, γιατί το τζαμι αποκλείεται να είχε διαπερατότητα 100%, αλλα ευτυχώς αυτοί που θα το ελέγξουν δεν σπούδασαν φωτομέτρες (αυτο που έλεγα να είσαι νόμιμος ή αν θα σε πιάσουν).
Η εμπειρία ηταν ίδια με την llumar στην αρχή, αλλα 7 χρόνια μετά ήταν απαράλλαχτη, και όχι μειωμένη όπως η llumar.
Στο Αρόνα έβαλα 3Μ crystalline 70 εμπρός και μόνο στο ένα πίσω που κάθεται το παιδί, αφού τα πίσω ειναι ήδη σκούρα (ήθελα να το προφυλάξω απο σπασμένα τζάμια και UV που επέμενε ο εγκατάστασης, κι εγώ δεν γνωρίζω αν το σκούρο απο αμάξι όντως το φιλτράρει).
Στο Vitara θα κάνω χρήση της προσφοράς και ελπίζω για το καλύτερο!
Τι πιστεύω; Πως αξίζει να τις βάλεις
1) για υγεία στο δέρμα,
2) ξεκούραστο το καλοκαίρι (που αφθονεί στη χώρα μας)
3) προστατεύει μακροπρόθεσμα το αμάξι (δε με νοιάζει η μεταπώληση τοσο, όσο να ειναι νοικοκυρεμένο όσα χρόνια το έχω)
4) σε πιθανό τρακάρισμα συγκρατεί τα θραύσματα
5) ειναι αποτρεπτικό για κλέφτες και απαγορευτικό για το μηχανάκι που θα σου σπάσει το τζαμι να σου πάρει μια τσάντα πχ στο φανάρι.
Εμφάνιση; Κολοκυθόπιτα... Προσωπικά μου αρέσει μετρίως σκούρο, αλλα και να μη μου άρεσε πάλι θα τις έβαζα, όσο πιο διάφανες βγαίνει.
Αρνητικό; Με πολωμένα γυαλιά βλέπεις ουράνια τόξα και αν πέσεις στο νερό δεν μπορείς να το σπάσεις να βγεις έξω. Όχι πως θα το έσπαγες εύκολα χωρίς τη μεμβράνη όμως με τον πανικό, άγχος και πιθανό τραυματισμό που θα έχεις...