Ας πω και γω την άποψή μου για το NV 1,6 diesel αυτόματο, που έχω, μετά από 17 μήνες χρήσης, 65.000 χλμ σε ΕΟ σε μεγάλο μέρος Ευρώπης και Ελλάδας αλλά και σε Offroad σε πολλές εκδρομές του club, σε σχεδόν όλα τα τεραίν.
1. Σε ΕΟ και γενικά σε άσφαλτο, με ταχύτητες μέχρι 130 - 140 χλμ. η συμπεριφορά του αυτοκινήτου είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ σε επιταχύνσεις, άνεση, κατανάλωση καυσίμου. Έχει κατά πολύ ξεπεράσει όλες τις προσδοκίες, που είχα όταν αποφάσισα την αγορά του. Να σημειώσω ότι οι ταχύτητες που αναφέρω πιό πάνω, είναι αυτές που αντιπροσωπεύουν το στυλ οδήγησης μου, για συνεχή οδήγηση και που επικρατούν σε όλες τις ΕΟ Ελλάδας και Ευρώπης. Το αυτοκίνητο άνετα πηγαίνει από πλευράς κρατημάτων μέχρι 150 - 160 και από πλευράς μηχανής-ισχύος μέχρι 190 ++. Με το ψήλωμα 4 πόντων, που του έχω κάνει με αποστάτες και τα λάστιχα 215/60/17 δεν έχει επηρεαστεί αισθητά η συμπεριφορά του αυτοκινήτου σε κανένα παράγοντα από τα ανωτέρω. Τονίζω το αισθητά, γιατί οι νόμοι της φύσης δεν αλλάζουν, άρα σίγουρα η κατανάλωση και τα κρατήματα επηρεάζονται, όχι όμως αισθητά για τις ταχύτητες που προσωπικά μου αρέσει να οδηγώ.
2. Σε οδήγηση Offroad, ή γενικά σε ανώμαλο - ανηφορικό οδόστρωμα, το αυτοκίνητο έχει απεριόριστη ροπή, που σου δίνει την ευχάριστη αίσθηση στην οδήγηση, να μπορείς να σταματήσεις και πανεύκολα να ξεκινήσεις ακόμα και στην μεγαλύτερη ανηφόρα που μπορεί να υπάρξει, με φορτωμένο στο όριο αυτοκίνητο, χωρίς να διαμαρτυρηθεί - μυρίσει ο δίσκος, και βεβαίως να επιταχύνεις και να οδηγείς με ταχύτητα 10 χ.α.ω, ή μεγαλύτερη, αν το επιτρέπει ο δρόμος.
3. Πότε μυρίζει ο δίσκος???. Όταν για οποιοδήποτε λόγο, πρέπει να κινηθείς με ταχύτητα μικρότερη των 7-8 χλμ/ώρα, με απαίτηση δύναμης - ροπής (συνήθως σε ανηφόρα). Συνήθως για προστασία του αυτοκινήτου όταν το οδόστρωμα είναι πολύ ανώμαλο, και κινδυνεύεις να "βρείς" από κάτω. Τότε το αυτόματο σαζμάν "πατινάρει" το δίσκο, ακόμα και σε επιλογή manual, χωρίς να μπορείς να το ελέγξεις, και βέβαια έχουμε μυρωδιές (όπως συμβαίνει σε όλα τα αυτοκίνητα, όταν πατινάρεις το δίσκο, πλην αυτομάτων με μετατροπέα ροπής). Επιπλέον στο NV υπάρχει λαμπάκι και βομβητής που δίνει alarm. To manual λέει ότι αν συνεχίσεις να ζορίζεις το δίσκο, αγνοώντας το alarm, θα περάσει αυτόματα στο "νεκρό" μέχρι να κρυώσει ο δίσκος (δεν μου έχει συμβεί). Αν συνεχίσεις με alarm χωρίς να ζορίζεις το δίσκο, σε λίγη ώρα εξαφανίζεται το alarm, και συνεχίζεις κανονικά (το έχω δοκιμάσει).
Προφανώς, με το "σήκωμα" 4 εκατοστών που έκανα, έχω μειώσει τις πιθανότητες να συναντήσω οδόστρωμα που θα απαιτεί ταχύτητες κάτω των 8 χαω, αλλά πάντα θα υπάρχουν τέτοια ( όπως συνέβη την περασμένη Κυριακή ).
Θα έβαζα "αργά", αν γίνεται, για να μη έχω τους ανωτέρω περιορισμούς??? ΙΣΩΣ (δεν έχω αποφασίσει).
Θα άλλαζε ο χαρακτήρας του αυτοκινήτου αν έβαζα??? Δεν νομίζω, αφού θα το χρησιμοποιούσα σε ελάχιστες δύσκολες περιπτώσεις, και κατά τα άλλα το αυτοκίνητο θα είναι "μαμά" (+4 ποντάκια

).
Τα ανωτέρω αποτελούν καθαρά προσωπικές μου απόψεις, με βάση τις οδηγικές μου εμπειρίες 44 χρόνων, με περίπου 10.000 αυτοκίνητα (εργασία 15 χρόνων σε ενοικιάσεις αυτοκινήτων) και βέβαια δεν διεκδικώ κανένα "αλάθητο".