Κάποιες διευκρινήσεις... Ποιο είναι το κιβώτιο Converta; Φαντάζομαι εννοείς torque converter; Το ότι έχει μετατροπέα ροπής δεν το κάνει απαραίτητα παλιό. Ούτε σημαίνει ότι έχει το ίδιο κιβώτιο με το παλιό Vitara. Σημαίνει απλά ότι έχει την ίδια τεχνολογία. Πολλές σημερινές BMW π.χ. φοράνε "παλιό" (sic) κιβώτιο μετατροπέα ροπής. Δε λέω ότι είναι το ίδιο στο Vitara, δε σημαίνει όμως ότι είναι παλιό. Επίσης το γεγονός ότι έχουν γίνει της μόδας τα κιβώτια διπλού συμπλέκτη δε σημαίνει πως έχουν μόνο θετικά. Σίγουρα είναι πιο γρήγορα σε αλλαγές στη σπορ οδήγηση αλλά π.χ. σε εκτός δρόμου κίνηση τα μετατροπέα ροπής θεωρούνται πιο ταιριαστά καθότι ομαλότερα. Επίσης δεν έχουν συμπλέκτη με ό,τι θετικό μπορεί να σημαίνει για πιθανές βλάβες. Εννοείται μιλάω γενικά για τις δυο τεχνολογίες, όχι συγκεκριμένα για το Vitara.
Επί του θέματος τώρα, η καθυστέρηση που αναφέρει ο φίλος μου φαίνεται υπερβολική. Κι εγώ με 1.6 βενζίνη αυτόματο είμαι αλλά τέτοιο πράγμα δεν έχω δει. Εντάξει ο κινητήρας δε βάζει φωτιά στην άσφαλτο αλλά άμα πατήσω γκάζι το αυτοκίνητο φεύγει εύκολα και εννοείται χωρίς τέτοιου είδους καθυστερήσεις. Αν είμαι σταματημένος έχει ήδη μέσα την πρώτη οπότε ανεβάζει στροφές γρήγορα. Αν κινούμαι με χαμηλή ταχύτητα και έχω ψηλή σχέση στο κιβώτιο (άρα λίγες στροφές), αν συνεχίσω να πατάω ελαφρά γκάζι δεν επιταχύνει άμεσα γιατί το ζητούμενο σε τέτοια περίπτωση είναι η οικονομία, οπότε διατηρεί την ίδια σχέση στο κιβώτιο (λογικό κι αναμενόμενο). Όταν όμως θελήσω να κινηθώ γρήγορα από χαμηλή ταχύτητα και πατήσω γκάζι λίγο πιο επιθετικά κατεβάζει ταχύτητα πολύ γρήγορα και επιταχύνει άμεσα. Είπαμε, πύραυλος δε γίνεται (δεν είναι αυτός ο σκοπός του άλλωστε) αλλά επιταχύνει πολύ ικανοποιητικά και δε σε προβληματίζει σε κατάσταση που πρέπει να επιταχύνεις χωρίς καθυστέρηση. Αυτό το αίσθημα ανασφάλειας που αναφέρει ο φίλος (το οποίο θα είχα κι εγώ με μια καθυστέρηση 2-3 δευτερολέπτων) δεν το έχω αισθανθεί.
Απ' όσο βλέπω ο Andreasy είναι Κύπρο, αν βρισκόταν λίγο πιο κοντά ευχαρίστως να τα οδηγούσαμε από κοντά για να δούμε κατά πόσο υπάρχει διαφορά στην πράξη. Πάντως δεν πιστεύω πως έχει να κάνει με την τεχνολογία του κιβωτίου (το οποίο δεν είναι παλιό), εφόσον μιλάμε για τέτοιες καθυστερήσεις.