από fiverg » Σάβ Αύγ 19, 2017 3:56 pm
Σε στενό ανηφορικό δρόμο σε τόπο διακοπών χτύπησα με μια σχετική ταχύτητα τον εμπρός αριστερό τροχό σε κράσπεδο (γκαβομάρα...).
Η σύγκρουση ήταν σχετικά σφοδρή και το μαμά EcoContact 5 διαλύθηκε αμέσως. Να δώσω κάποια kudos στην Suzuki μιας και εκ των υστέρων φάνηκε ότι μάλλον τίποτε άλλο δεν έπαθε ζημιά στο εμπρός σύστημα, ούτε στην ζάντα (ελπίζω...).
Μετά άρχισε η ταλαιπωρία... Μιας και δεν υπάρχει ρεζέρβα (δεν την έχω αγοράσει ακόμη), ήρθε η οδική και με μάζεψε. Με τα χίλια ζόρια βρήκα στην περιοχή ανάλογης (και δύσκολης...) διάστασης μεταχειρισμένο 215/55/17 αλλά παλιό PremiumContact 2 και όχι EcoContact. Τουλάχιστον έφερα τα πίσω εμπρός οπότε πίσω ήμαστε πλέον ολίγον Frankenstein. Εκτός της παλαιότητας, βλέπω ότι το PremiumContact ναι μεν έχει ανάλογη χάραξη αλλά μάλλον ζεσταίνεται περισσότερο (το TPMS δείχνει μετά από κίνηση σε αυτοκινητόδρομο περίπου 10 Kp παραπάνω από το διπλανό πίσω δεξί EcoContact). Τα ελαστικά είχαν περίπου 24000 χλμ.
Οπότε:
- ή αγοράζω καινούριο EcoContact 5 για πίσω με προοπτική να μείνει για 1.5 περίπου χρόνο όταν θα φτάσουν τα υπόλοιπα τα 3 χρόνια και 40000+ χλμ και θα αλλάξουν όλα μαζί. Έχει κάπου 140 ευρώ.
- Η βάζω καινούρια.
Έλεγα ότι είναι ευκαιρία να βάλω και κάτι να πατάει αξιοπρεπώς χώμα. Όχι τίποτε φοβερό, να πηγαίνει άφοβα σε δασικό, κάτι σε 90-10 (έστω) ή 80-20, για τα γκρέμια έχω το ποδήλατό μου (που by the way φοράει Continental!). Όμως σε διάσταση μαμάς 215/55/17 δεν βλέπω να υπάρχει κάτι, σωστά;
Σε 215/60/17 υπάρχουν αρκετά, έχουν ξαναπροταθεί. Φοβάμαι την +3% αλλαγή διαμέτρου, είναι πάνω από το 1.5% που ορίζει ο νόμος, το 225/55/17 είναι ακριβώς στο όριο και νόμιμο.
Το επικρατέστερο είναι πάντως το Michelin Latitude Cross σε 225/55/17. Υπάρχει και κανένα άλλο σε αυτή την διάσταση που να έχει δοκιμαστεί; Μπας και ψάχνομαι πολύ και την δουλειά που θέλω θα την κάνω και με οποιοδήποτε ασφάλτινο (όπως αυτό που έχω τώρα); Θυμάμαι ότι οι πατεράδες μας έβαζαν τα τότε ΙΧ σε χωματόδρομο με τα λάστιχα που είχαν, τόσο πολύ "φλώρεψαν" τα λάστιχα;
Πάντως το αγώι τραβάει τον αγωγιάτη, όσο πιο κατάλληλο λάστιχο έχεις, τόσο πιο έξω (από τον δρόμο) βγαίνεις. Αν μην τι άλλο θέλω να έχω και μια αξιοπρεπή συμπεριφορά στο ελαφρύ χιόνι, το EcoContact το πήγα σε χιόνι και όταν έμεινε 2 ώρες στους -3 πάγωσε τόσο που δεν ανέβαινε χωρίς γλύστριμα ούτε σε ανηφόρα 5%.
Τελευταία επεξεργασία από
fiverg και Σάβ Αύγ 19, 2017 5:53 pm, έχει επεξεργασθεί 7 φορά/ες συνολικά