Κυνηγοί & βουνό.....

Εδώ λέμε ότι μας κατέβει και δεν έχει θέση αλλού

Re: Κυνηγοί & βουνό.....

Δημοσίευσηαπό kons » Κυρ Νοέμ 06, 2016 10:30 pm

Νομίζω φίλοι ότι την κεντρική ιδέα του προβλήματος πολύ περιεκτικά την έγραψε ο φίλος nipa : "Δυστυχώς η παιδεία και το μυαλό μας μέχρι εκεί φτάνει " .

Σας παραθέτω αυτήν την ενημερωτική ιστοσελίδα https://dasarxeio.com/2016/11/06/1751/ με τον τίτλο "Η Βολιβία ψηφίζει τον «Νόμο της Μητέρας Γης»"
Σε αυτή τη χώρα με την ιδιαίτερη ισορροπημένη αντίληψη περί οικολογίας αποδεικνύεται ότι μπορεί να συμβιώσει το κυνήγι ή άλλες σχετικές δραστηριότητες με ταυτόχρονο σεβασμό στο περιβάλλον. Ενδεικτικά σας παραθέτω αυτήν την ιστοσελίδα από την Βολιβία. http://www.bolivianadventures.com/
Σε όλο τον πλανήτη και ειδικότερα σε χώρες όπου το κυνήγι αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα στην οικονομία της χώρα από τους ντόπιους ή και διεθνής κυνηγούς που τις επισκέπτονται, συνυπάρχουν ο τουρίστας κυνηγός με την ανάγκη διατήρησης της πανίδας και της χλωρίδας με ισορροπία χωρίς να επιβαρύνει το ένα το άλλο. Με ευεργετικά οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας αλλά και την φύση.
Παράδειγμα η γειτονική μας Βουλγαρία όπου το κυνήγι μεγάλων τριχωτών θηραμάτων όπως το ζαρκάδι επιτρέπεται κάτω από προϋπόθεσης και κανόνες. Παρ' όλη την μεγάλη επισκεψιμότητα που έχει από κυνηγούς από όλη την Ευρώπη δεν έχει αντιμετωπίσει προβλήματα μείωσης των ανάλογων πληθυσμών, καθώς όλα γίνονται με κανόνες που είναι σεβαστοί από όλους!
Ακόμα και στην Ευρώπη όπου το οικολογικό αίσθημα είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο, πολύ περισσότερο από εδώ, έχουν καταφέρει να συνυπάρχουν οι κυνηγοί και οι πολέμιοι τους καθώς γνωρίζουν όλοι ότι η φύση έχει ανάγκη την ισορροπία. Άλλωστε δεν είναι όπως οι εδώ διάφοροι οικολόγοι που ενδιαφέρονται μόνο δια μέσω ΜΚΟ για την έρευνα του κίτρινου μανιταριού ή της ροζ πεταλούδας και πως θα εισπράξουν κρατικά ευρόπουλα για την επιχορήγηση τους. Πότε υπήρξε έστω μία πιστοποιημένη μελέτη οικολογικής οργάνωσης και από ειδικούς επιστήμονες για συγκεκριμένα θηράματα στον τόπο μας, για την θηραματική βιοποικιλότητα, την διατήρηση της κλπ. ? Δυστυχώς υπάρχουν μόνο οργισμένες φωνές χωρίς ίχνος ουσίας και πραγματικής αξίας.
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες από το επίπεδο Λυκείου υπάρχει πραγματική εκπαίδευση στα όπλα, στα διάφορα σχετικά αθλήματα ενώ παράλληλα για τους μεγαλύτερους που επιθυμούν να γίνουν κυνηγοί υπάρχουν απαιτητικές εξετάσεις μετά από σοβαρή εκπαίδευση. Σε συνδυασμό με την αυστηρή νομοθεσία που όμως δεν χρειάζεται να επιβληθεί από τον "χωροφύλακα" αλλά έχει γίνει "κτήμα" και συνείδηση του κάθε κυνηγού.
Φυσικά σε κάθε χώρα υπάρχουν ιδιαιτερότητες στον τρόπο ύπαρξης του κυνηγιού και ρυθμίζεται με σοβαρότητα και με νόμους όχι με ετήσιες υπουργικές αποφάσεις όπως γίνεται εδώ. Αλλά αυτό γίνεται κάτω από σοβαρή μελέτη ειδικών με πραγματικές εξειδικεύσεις και όχι από αυτούς που έτσι απλά έχουν καθίσει σε μια μεγάλη καρέκλα ως παιδιά ενός κομματικού σωλήνα, κομίζοντας τις όποιες προσωπικές αντιλήψεις, αστοιχείωτες απόψεις και με πλήρη άγνοια επί του αντικειμένου που καλούνται να αποφανθούν.
Πολλές φορές μάλιστα οπλοφοβικοί ειδήμονες που έχουν να δουν όπλο ίσως από την άοπλη θητεία τους αποφαίνονται για σχετικά θέματα, χωρίς να το βαρύνω με το τι εκπαίδευση είχαν ποτέ και αν.....?.
Άλλωστε είναι γνωστό το απόφθεγμα "όλοι έχουν μια άποψη........." :eek:

Μια μικρή προσθήκη στο θέμα και αυτό έχει να κάνει με εμάς, τους κυνηγούς, το βουνό και την όποια εξόρμηση μας εκεί.

Οι κυνηγοί αρκετές φορές κάνουν οργανωμένες κυνηγητικές εκδρομές σε διάφορα σημεία του τόπου μας. Οι συνηθέστερες είναι αυτές για αγριογούρουνο. Είναι ιδιαίτερα οργανωμένες κλειστές ομάδες συνήθως και έχουν δαπανήσει αρκετά μεγάλα ποσά για τις ολιγοήμερες εξορμήσεις τους. Φανταστείτε πόσα είναι τα συνολικά έξοδα μιας ομάδας ανθρώπων αλλά και τα ατομικά έξοδα (το μερίδιο του καθένα) για κάποιον που θα πάει για τέτοιο κυνήγι στα ορεινά των Ιωαννίνων, της Β. Ελλάδας ή της Αρκαδίας ή της Μεσσηνίας για 5 μέρες, μαζί με σκυλιά κλπ. Φυσικά όλα τα έξοδα που γίνονται είναι προς όφελος του οικονομικού κύκλου μιας περιοχής αλλά και γενικότερα του κράτους μας.
Αυτή η ομάδα ξεκινά την δραστηριότητα της πολλές φορές από την 03:00 το πρωί για να ξεκινήσει να πάει στην περιοχή δράσης, να βγάλει τα σκυλιά για να ξεκινήσουν την παγάνα, να στηθούν οι κυνηγοί στα διάφορα σημεία και να ξεκινήσει το κυνηγητό με τα σκυλιά που θα εντοπίσουν και θα ξεφωλιάσουν το θήραμα με το πρώτο φως της ημέρας.
Σε όλη την διαδικασία αυτή που θα διαρκέσει έως και το τέλος της ημέρας, με τη δύση του ήλιου αρκετές φορές, κάποιες περιοχές είναι εγκλωβισμένες περιλαμβάνοντας κάποιος χωμάτινους δρόμους, δάση, ποτάμια κλπ.
Έχουμε λοιπόν μια ανθρώπινη και νόμιμη δραστηριότητα να γίνεται από κάποια ομάδα κυνηγών πολλές φορές με αρκετό κρύο, βροχή και γενικά τις δύσκολες χειμωνιάτικες ορεινές συνθήκες. Αυτοί η ομάδα βρέθηκε εκεί από πάρα πολύ νωρίς και κάτω από όλες τις παραπάνω ιδιαιτερότητες που σας ανέφερα.
Έρχομαι εγώ ο Κώστας ο Αθηναίος, που ξεκίνησα να πάω μια ωραία εκδρομή με την οικογένεια μου, να ανεβούμε κανα δύσκολο χωματόδρομο, κανα πλατσούρισμα και να δούμε τη φύση από κοντά με το όποιο 4κούνητο όχημα μας. Πέφτουμε πάνω στην παγάνα και μας ενημερώνουν να μην προχωρήσουμε.
Στο μυαλό μου έρχεται συνήθως αμέσως "ποιος είσαι εσύ που θα το απαγορεύσεις", "Θα πάω όπου θέλω εγώ" κλπ. Δεν θα μπω στο κομμάτι πως βλέπει ο ένας τον άλλο από εμφάνισιακής ή φυσιογνωμικής άποψης γιατί μάλλον μπαίνουμε σε τελείως λανθασμένη κατεύθυνση, έτσι μάλλον θα πρέπει να κάνουμε καλλιστεία και εκεί μόνο ο πιο όμορφος κερδίζει.
Έχουμε να κάνουμε με δύο διαφορετικές δραστηριότητες όπου η μία είναι τελείως διαφορετική από την άλλη αλλά με κοινό τόπο δράσης. Εκεί πρέπει από εμάς να επικρατήσει η ψυχραιμία και η ηρεμία. Με βάση όσα σας ανέλυσα παραπάνω πρέπει να σεβαστούμε αυτό που ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιοι και είναι εκεί από πολύ νωρίτερα από εμάς αφού μας έχουν ενημερώσει με σαφήνεια και ευγένεια γιατί δεν πρέπει να προχωρήσουμε πιο πέρα. Είμαι πολύ σίγουρος ότι θα βρούμε και άλλες χωμάτινες διαδρομές για την εξερεύνηση και το παιχνίδι μας. Το κομμάτι συμπεριφοράς και πως εκφράζεται κάποιος, κάποιες φορές άξεστα, ειδικά πάνω στην ένταση και την κούραση του κυνηγιού δεν είναι κάτι που πρέπει να μας παραξενεύει ιδικά εμάς τους οδηγούς της μεγαλούπολης ρίχνοντας τα καθημερινά "μπινελίκια" σε κάποιον άλλον άτσαλο οδηγό.
Φυσικά εξύβριση ή και απειλές σε συνδυασμό με κατοχή όπλου είναι κάτι που πρέπει να καταγγέλλεται άμεσα στην αστυνομία και όχι να γίνεται η "τρίχα που έγινε τριχιά".
Θα σας δώσω και μια άλλη οπτική μεριά του θέματος. Αποφασίζω και συνεχίζω την χωμάτινη διαδρομή μου αγνοώντας τους πάντες, στη διαδρομή πέφτει πάνω στο NGV μου ένα αγριογούρουνο βάρους 150 κιλών που έκανε "ανεβασιά" με 80 χιλιόμετρα την ώρα. Ναι φίλοι μου το αγριογούρουνο μπορεί να φτάσει τα 80 χιλιόμετρα ταχύτητα σε ανηφόρα όταν είναι κυνηγημένο! Ποιες οι πιθανότητες να βγει αλώβητο το όχημα μου από αυτή την σύγκρουση? και το αγριογούρουνο δεν θα έχει σκοτωθεί να είστε σίγουροι θα το δείτε να συνεχίζει απτόητο και αρκετά περισσότερο εκνευρισμένο. Εσείς θα μετράτε στη συνέχεια τη ζημιά και το αν μπορείτε να γυρίσετε πίσω με η χωρίς γερανό.
Η εκδρομή μου έλαβε τέλος άδοξα και με υψηλότατο κόστος καταπίνοντας τον εγωισμό μου που δεν πήρα διαφορετική απόφαση. Επισημάνω ότι τέτοιου είδους ατυχήματα έχουν συμβεί σε πολλούς επαρχιακούς δρόμους ακόμα και χωρίς την ύπαρξη κυνηγιού.
Μπορώ να σας δώσω και άλλες πιθανές εκδοχές αλλά μάλλον θα σας κουράσω....
Ελπίζω να βοήθησα λίγο και να σας έδωσα μια μικρή γνώση για αυτό το θέμα που αναπτύχθηκε.
750 grains of diplomacy
Άβαταρ μέλους
kons
4x4 Mud Terrain member
4x4 Mud Terrain member

Λάστιχα: Τoyo O/C AT+
Suspension: King Springs
cb: Ναι
Name: Kωνσταντίνος

Δημοσίευσηαπό P GV O9 » Τετ Νοέμ 16, 2016 1:58 am

nipa έγραψε:Το τριήμερο ήμουν στο χωρίο (Γραμμένη Οξυά) και άκουσα ένα σωρό ιστορίες για του κυνηγούς.
Προσωπικά δεν είμαι κυνηγός και σίγουρα υπάρχει παραβατική συμπεριφορά.
Πως θα μπορούσε να μην υπάρχει άλλωστε σε αυτό το κράτος όπου κανένας νόμος δεν ισχύει .
Είδα κάποιες φάτσες που εγώ προσωπικά ούτε σφεντόνα δε θα τους έδινα.
Επιγραμματικά αναφέρω

–Κυνηγοί χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας γιλέκο –καπέλο
–Κυνηγοί που κυκλοφορούν στο δάσος χωρίς ασφάλεια στο όπλο.
–Κυνηγοί που έχουν ρίξει 50 φυσίγγια και δεν έχουν μαζέψει ούτε ένα
–Κυνηγοί που έχουν βανδαλίσει το δάσος ανάβοντας φωτιά όπου βρεθούν
–Κυνηγοί με ειδίκευση στο νυχτερινό κυνήγι κ.α
Υπάρχουν βέβαια και οι κυνηγοί που είναι κύριοι, αγαπούν τη φύση και σκοπός τους δεν είναι να σκοτώσουν ότι βρούνε.
Το περιστατικό δε θεωρώ πως είναι απίθανο να έχει συμβεί. Άκουσα και για κάποιους που ήθελαν να υποστείλουν την Ελληνική σημαία που κυματίζει στη κορυφή γιατί έδιωχνε τα πουλιά.
Δυστυχώς η παιδεία και το μυαλό μας μέχρι εκεί φτάνει.

Δυστυχώς αυτή είναι η εικόνα και η αλήθεια!!! :think:
Με VITARA παρέα η ζωή είναι ωραία στα βουνά όλη μέρα!!!
Άβαταρ μέλους
P GV O9
4x4 Mud Terrain member
4x4 Mud Terrain member

Λάστιχα: MICHELLIN LATITUDE CROSS
Διάσταση ελαστικών: 225/70 R16
Suspension: ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ
cb: Όχι
Εργάτης: Όχι
Name: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Δημοσίευσηαπό kaliakouda » Τετ Νοέμ 16, 2016 3:53 pm

H αλήθεια είναι πάντα στη μέση!!
Έχουμε πολλά παιδιά που κυνηγούν εδώ μέσα και είμαι σίγουρος για το ποιόν τους και την αγάπη τους για την φύση, ας μην τους προσβάλλουμε και ας μην είμαστε απόλυτοι στις απόψεις μας, υπάρχουν και άλλοι που σίγουρα κάνουν ζημιά και αξίζουν το περιθώριο
Οι απόψεις και σε αυτό εκτέθηκαν και κάπου εδώ κλείνει και αυτό το θέμα.
Φωτιά και Καρκίνο στους Εμπρηστές!!!

http://www.youtube.com/user/kaliakoud

http://www.youtube.com/user/kaliakouda1400
Άβαταρ μέλους
kaliakouda
Founding Member
Founding Member

Λάστιχα: Malatesta Κobra
Διάσταση ελαστικών: -
Suspension: Rocky Road+1
cb: Ναι
Aka: Αμετανόητος Μοτοσυκλετιστής!
Name: Γιώργος

Προηγούμενη

Επιστροφή στο Γενική συζήτηση

arahova Παρ Μάιος 02, 2025 10:41 am Καλημέρα σε όλους και καλό Π/Σ/Κ.
antonis1627 Παρ Μάιος 02, 2025 6:35 am Καλημέρα σας.
KonKalamata Πέμ Μάιος 01, 2025 2:24 pm Καλησπέρα και Καλή Πρωτομαγιά σε όλη την ομάδα!
Γιωργος ΗΛΙΑΣ Πέμ Μάιος 01, 2025 1:47 pm Καλή Πρωτομαγιά με πολλά χαμόγελα!!!
makis_V Πέμ Μάιος 01, 2025 9:59 am Καλημέρα και καλό μήνα !
arahova Πέμ Μάιος 01, 2025 9:40 am Καλημέρα σε όλους και καλό μήνα.
antonis1627 Πέμ Μάιος 01, 2025 7:22 am Καλημέρα σας και καλό μήνα.
arahova Τετ Απρ 30, 2025 9:36 am Καλημέρα σε όλους.
antonis1627 Τετ Απρ 30, 2025 6:59 am Καλημέρα σας.
panagiotis1 Τρί Απρ 29, 2025 7:55 pm Θά ήθελα μια απάντηση αν θά έχει επιτυχία η συγκόλληση τού μπλοκ, αν κάποιος έχει κάνει κάτι αντίστοιχο.
arahova Τρί Απρ 29, 2025 10:54 am Καλημέρα σε όλους.
antonis1627 Τρί Απρ 29, 2025 7:00 am Καλημέρα σας.
ΣΤΑΥΡΟΣ Δευτ Απρ 28, 2025 7:52 pm Γιορτάζουμε τα 17α γενέθλια μας στην Αγία Μαρίνα στην .
arahova Δευτ Απρ 28, 2025 11:18 am Καλημέρα σε όλους και καλή εβδομάδα.
antonis1627 Δευτ Απρ 28, 2025 6:28 am Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.
arahova Κυρ Απρ 27, 2025 10:49 am Καλημέρα σε όλους και καλή Κυριακή.
antonis1627 Κυρ Απρ 27, 2025 7:17 am Καλημέρα σας
arahova Σάβ Απρ 26, 2025 9:01 am Καλημέρα σε όλους και καλό Σαββατοκύριακο.
antonis1627 Σάβ Απρ 26, 2025 7:25 am Καλημέρα σας και καλό Σαββατοκύριακο.
antonis1627 Παρ Απρ 25, 2025 1:45 pm Τετάρτη 30-4-2025 πάμε για καφεδάκι στον
arahova Παρ Απρ 25, 2025 8:49 am Καλημέρα σε όλους και καλο Π/Σ/Κ.
antonis1627 Παρ Απρ 25, 2025 6:30 am Καλημέρα σας.
arahova Πέμ Απρ 24, 2025 2:36 pm Καλησπέρα σε όλους.
antonis1627 Πέμ Απρ 24, 2025 6:25 am Καλημέρα σας.
arahova Τετ Απρ 23, 2025 5:39 pm Καλησπέρα σε όλους.
AJAX Chat © 2007 StarTrekGuide ? Updates every 5 Seconds

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 19 επισκέπτες