Όταν όμως οι αναλογίες γίνονται σωστά, τότε… τα αποτελέσματα μας αφήνουν έκπληκτους.
Ο πολυεστέρας ως υλικό συνοδεύεται πάντα από τον καταλύτη και κάποιες φορές από τον επιταχυντή. Τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστές προσθέτουν τον επιταχυντή μέσα στο κουτί με τον πολυεστέρα. Προσωπικά με χαλάει. Ο επιταχυντής είναι το γνωστό… κοβάλτιο χρώματος μωβ.
Οι περισσότεροι που τον εφαρμόζουν μπερδεύονται με το πόσες σταγόνες θα πρέπει να ρίξουν από τον καταλύτη και πόσες από τον επιταχυντή. Κάποιοι τον θέλουν γρήγορο, άλλοι πάλι αργό και άντε τώρα να βγάλεις άκρη με τις δοσολογίες για τον χειμώνα και τις δοσολογίες για το καλοκαίρι.
Διαβάστε λοιπόν μια συνταγή αποτελεσματικότατη για χειμώνα καλοκαίρι.
Αρχικά θα σας πω ότι ο πολυεστέρας αν θέλετε να γίνει σωστός και δυνατός θα πρέπει να στεγνώνει αργά. Το πολύ γρήγορο στέγνωμα δεν δίνει καλά αποτελέσματα, χάνουμε από τις αντοχές του.
1) Παίρνουμε λοιπόν πχ μια οποιαδήποτε ποσότητα πολυεστέρα, ας πούμε πχ ένα Kg,
2) Ανοίγουμε πρώτα το μπουκαλάκι με τον επιταχυντή (Μωβ) και προσθέτουμε σιγά σιγά τόση ποσότητα μέσα στον πολυεστέρα( ανακατεύοντάς τον πάντα) ώστε να πάρει ένα πάρα πολύ γλυκό ροζέ χρωματάκι. Μόλις αυτό συμβεί, σταματάμε. Αν σας ξεφύγει και από ροζάκι πάει στο.. Μωβάκι, σημαίνει ότι τον κάνατε γρήγορο. Σε αυτή την περίπτωση προσθέστε καθαρό πολυεστέρα στο μίγμα σας.
3)Ανοίγουμε τώρα το μπουκαλάκι με τον καταλύτη ( το διάφανο) και αρχίζουμε σιγά σιγά να τον προσθέτουμε στο ροζέ μίγμα μας, πάντα ανακατεύοντας. Προσοχή!!! Εδώ παρατηρούμε μια αλλαγή του ροζέ χρώματος που προανέφερα. Μόλις δηλαδή το ροζάκι πάει να αλλάξει και γίνεται ένα πάρα πολύ γλυκό μπεζ, ΣΤΟΠ!!! Σταματάμε. Τώρα είμαστε έτοιμοι να τον εφαρμόσουμε. Αν γίνει καφέ τότε… τρεχάτε ποδαράκια σας διότι το μείγμα θα στεγνώσει πολύ γρήγορα.
Αν αγοράσετε πολυεστέρα χωρίς τον επιταχυντή σε χώρια μπουκαλάκι, προσπεράστε την παράγραφο 2) και πηγαίνετε στη 3).
Με την συνταγή αυτή, παίζοντας δηλαδή με τα χρώματα, ο πολυεστέρας σας οδηγεί από μόνος του για τις δοσολογίες. Ξεχάστε πόσες σταγόνες θα πρέπει να βάζετε κάθε φορά, διότι άλλο μέτρημα θέλει τον χειμώνα και άλλο το καλοκαίρι.
Όταν τον εφαρμόζετε επίσης να γνωρίζετε ότι αν είστε στον ήλιο επιταχύνεται ο χρόνος στεγνώματος. Καλό θα είναι να μην προσθέτετε διαλυτικά (ασετόν) ή (Στυρένιο) μέσα σε ένα έτοιμο μίγμα για να το επιβραδύνετε, είναι μεγάλο λάθος, διότι έτσι τον αποδυναμώνετε.

Πρώτα περνάτε την επιφάνεια που θέλετε με υγρό πολυεστέρα, μετά εφαρμόζετε υαλούφασμα και ξανά πολυεστέρα έως και τρία χέρια απανωτά. Ο πολυεστέρας χρειάζεται χρόνο ωρίμανσης για να αποκτήσει μηχανικές αντοχές. Μην μπερδεύεστε με τον χρόνο στεγνώματος. Συνήθως σε 24 ώρες είναι έτοιμος για να αναλάβει δράση.
Ποτέ δεν ανακατεύετε τον καταλύτη με τον επιταχυντή μαζί ούτε για αστείο, διότι δημιουργείται εξώθερμη αντίδραση και παίρνουν φωτιά,

Οι θερμοκρασίες που εγώ συνήθως τον δουλεύω είναι από 20-25 βαθμούς, αποφεύγω να είμαι σε περιβάλλον με πολύ υγρασία, όπως και να τον δουλεύω κάτω από τον ήλιο.
Τα εργαλεία καθαρίζονται με ασετόν. Φροντίστε ο χώρος που τον εφαρμόζετε να έχει καλή παροχή αέρα. Σε κλειστό χώρο αρχίζουν οι πονοκέφαλοι κλπ.
