Αφορά Suzuki Vitara πρώτης γενιάς!
Ένα ακόμα προβληματάκι που είχε το Vitara από όταν το πήρα, με το χειρόφρενο κατεβασμένο, άναβε το λαμπάκι του στο ταμπλό και που και που έσβηνε..
Εργαλεία:
Πολύμετρο
Σταυροκατσάβιδο
Μονωτική ταινία
Σπρέι επαφών (ξέρω δεν το περίμενε κανείς!)

Καφέ της αρεσκείας σας.
Βασικές γνώσεις ηλεκτρονικών (πως μετράμε αν κάτι κάνει απαφή με το πολύμετρο)
Τζούρα καφέ και πάμε:
Τα vitara που πουλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή αγορά έχουν ξεχωριστό λαμπάκι για τη στάθμη υγρών και διαφορετικό για το χειρόφρενο..
Παρακάτω φαίνεται πιό είναι το λαμπάκι του χειροφρένου (πράσινο βέλος):
Ενώ εδώ φαίνεται το λαμπάκι της χαμηλής στάθμης υγρών φρένων (κόκκινο βέλος):
Το σχεδιάγραμμα από το service manual (σελίδα 736):
Εδώ φαίνεται ότι μιλάμε για 2 λαμπτήρες (όπως αναφέραμε παραπάνω) και 2 ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ.
Τόσο του χειροφρένου (αριθμός 7 στο σχεδιάγραμμα) όσο και της στάθμης υγρών (αριθμός

Τι μας νοιάζει εμάς μωρέ τώρα πως δουλεύει? Μας δίνει να καταλάβουμε ότι αφού το λαμπάκι του χειροφρένου μία ανάβει και μία σβήνει κατά βούληση, γειώνει ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΙ.. άρα ή έχει κοπεί κάπου το καλώδιο και ακουμπάει σασί ή έχει κολλήσει ο διακόπτης κάτω.
Πάμε να το φτιάξουμε γιατί είναι.. ευκολάκι!
Λύνουμε την πίσω κονσόλα με τις 4 βίδες που φαίνονται εδώ (κόκκινοι κύκλοι):
Έτσι φαίνεται ο διακόπτης (πράσινος κύκλος) που μόλις σηκώσουμε το χειρόφρενο ανοίγει (ΔΕΝ ΓΕΙΩΝΕΙ ΠΙΑ) και σβήνει το αντίστοιχο λαμπάκι.
Μιάς και φτάσαμε εκεί κάντε τον ένα μπάνιο με το σπρέι επαφών.. Μήπως έχει απλά κολλήσει κάτω.
Φαίνεται ότι έχουμε ξεφυσώσει εδώ το καλώδιο από το διακόπτη.
Αν ο διακόπτης είναι σπασμένος τότε απλά τον αντικαθιστούμε. Αλλιώς παίρνουμε το πολύμετρο και βλέπουμε αν κλείνει κύκλωμα με το σασί. Αν όταν πατηθεί κλείνει κύκλωμα με το σασί του αυτοκινήτου τότε είναι εντάξει ο διακόπτης.
Αν συνεχίσει ακόμα και ξεφυσωμένος να κάνει ανάβει και να σβήνει κατά.. βούληση τότε κάπου έχει κοπεί το καλώδιο και ακουμπάει στα σασί σε άσχετες φάσεις.
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε το μαύρο-κόκκινο καλώδιο που συνδεόταν στο χειρόφρενο και όπου είναι σχισμένο να το μονώσουμε ή να το ενώσουμε (αν είναι τελείως κομμένο).
Το καλώδιο περνά κάτω από το κάθισμα του οδηγού και μπάνει στο μαρσπιέ (σελίδα 773 του manual) από εκεί "σπάει" προς τα πίσω και μπροστά.
Για να ακολουθήσουμε την πορεία του καλωδίου (περνάει κάτω από το κάθισμα του οδηγού) πρέπει με ένα 13 να ξεβιδώσουμε και να βγάλουμε ο κάθισμα.
Μετά με ένα κατσαβίδι προσεκτικά αφαιρούμε τις τάπες της μοκέτας και τη σηκώνουμε.
Εδώ φαίνεται ότι είχε λιώσει η μόνωση του καλωδίου και ακούμπαγε στο σασί εξ'ου και ότι άναβε όποτε ήθελε το λαμπάκι του χειροφρένου..
Εμένα με έπαιρνε να κάνω μάτιση των καλωδίων χωρίς επιμύκυνση (5εκ. χρειάστηκε να κοπούν). Κολλήθηκαν, μονώθηκαν με θερμοσυστελώμενο χώρια αλλά και όλα μαζί και με ταινία.
Η πατέντα με το tiewrap και τη γωνιά έγινε για να δουλεύω εύκολα χωρίς να ψαρεύω τα καλώδια μέσα από το σασί.
Ακολουθούμε αντίστροφα τη διαδικασία, (βάζουμε μοκέτα, κουμπώνουμε τάπες, βάζουμε και βιδώνουμε κάθισμα) και συνδέουμε ξανά το φυσάκι στο χειρόφρενο και τσεκάρουμε.. (Το κλειδί πρέπει να είναι στο ΟΝ ε!!)
Αν είναι όλα οκ, ξαναβιδώνουμε κονσόλα και είμαστε έτοιμοι!