Dell, υπάρχει πρόβλημα..!!

Εδώ λέμε ότι μας κατέβει και δεν έχει θέση αλλού

Dell, υπάρχει πρόβλημα..!!

Δημοσίευσηαπό kaliakouda » Σάβ Νοέμ 15, 2014 12:19 pm

Φίλος εξ Ελβετίας μου χάρισε το παρακάτω Dell E 6410 i5, αναφέροντάς μου βεβαίως ότι ανεβάζει θερμοκρασίες και κρασάρει,χικ :obscene-drinkingbuddies:
Το έδωσα για φτιάξιμο σε τεχνικό της γειτονιάς μου αλλά παρ' ότι παιδεύτηκε φιλότιμα 3 μήνες, όποτε μου το γύριζε πίσω και το ζόριζα με το πρόγραμμα επεξεργασίας των βίντεο πάθαινε κοκομπλόκο, μάλιστα δεν μου πήρε χρήματα αφού δεν φτιάχτηκε
Μήπως υπάρχει κάποιος φίλος να βοηθήσει στην επισκευή του γιατί ο σταθερός μου είναι παλαιός πλέον και με τεχνικά χαρακτηριστικά πολύ κατώτερα?
Δείτε τα όλα αυτά :arrow:

20141112_152932.jpg

20141112_152545.jpg
Το συγκεκριμένο μοντέλο δεν έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα

20141112_152655.jpg

20141112_151721_LLS.jpg
Κάποιες φορές βγάζει αυτό, κάποιες φορές το ουράνιο τόξο απευθείας

20141011_133508.jpg
Και ξαφνικά η οθόνη μετατρέπεται σε ...ουράνιο τόξο
Φωτιά και Καρκίνο στους Εμπρηστές!!!

http://www.youtube.com/user/kaliakoud

http://www.youtube.com/user/kaliakouda1400
Άβαταρ μέλους
kaliakouda
Founding Member
Founding Member

Λάστιχα: Malatesta Κobra
Διάσταση ελαστικών: -
Suspension: Rocky Road+1
cb: Ναι
Aka: Αμετανόητος Μοτοσυκλετιστής!
Name: Γιώργος

Re: Dell, υπάρχει πρόβλημα..!!

Δημοσίευσηαπό haritak » Σάβ Νοέμ 15, 2014 1:33 pm

καθάρισμα εσωτερικό και αλλαγή θερμοαγώγιμης πάστας.

Δες εδώ το καθάρισμα που έκανα εγώ σε άλλο laptop.

Αν ήσουν Ηράκλειο κρήτης θα σε έστελνα στους γείτονές μου.
nGV 1.9 DDiS ESP TCS -- June 2009
King Spring + Kayaba / XMC front shield / LLumar
8.5lt/100km, 180.000 km
http://ych.gr
Άβαταρ μέλους
haritak
4x4 Mud Terrain member
4x4 Mud Terrain member

Λάστιχα: Michellen Latitude c
Suspension: King Springs
cb: Όχι
Name: Γιάννης

Δημοσίευσηαπό DimitrisGV » Σάβ Νοέμ 15, 2014 1:41 pm

Φίλε Γιώργο, καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι τεχνικός, αλλά προγραμματιστής. Ασχολούμαι όμως με τα Dell γύρω στα 10 χρόνια, απο blade servers μέχρι οθόνες.
Ο τεχνικός που το είδε, ήξερε τι έκανε ή όχι ? γιατί αν σε 3 μήνες δεν μπορείς να βρεις τι είναι, μάλλον ερασιτέχνης ήταν ο άνθρωπος με κάθε σεβασμό προς το πρόσωπό του. Χαίρομαι που δεν σε χρέωσε όμως, τουλαχιστον ήταν αξιοπρεπής.

Με μια γρήγορη ματιά, σύμφωνα με το error code που έστειλες, μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, ώς κάτι πολύ σοβαρό.
Τώρα βέβαια χωρίς να το έχω δει, ειναι απλά "A Shot in the Dark", αλλα λέμε.

1. Δεν γίνεται σωστή απαγωγή θερμότητας από τα chipsets.

2. Ελαττωματικό hardware, πχ. κάρτα γραφικών ή κάτι άλλο (πχ cpu, μνήμες κλπ) με τις πιθανότερες όμως πιθανότητες για το μοντέλο σου να τις συγκεντρώνει το motherboard.

To 2o λυπάμαι που το λέω αλλά είναι καληνύχτα ζωή. :cry: :cry: ..... οπότε ας ασχοληθούμε με το πρώτο.

Ψάξε για ανεμιστηράκια, και ψύκτρες (χάλκινες). Τα πρώτα μπορεί να είναι βρώμικα και να μην γυρίζουν, ενώ οι ψύκτρες επίσης αν έχουν χνούδια/βρώμες ανάμεσα στα φύλλα δεν λειτουργούν σωστά. Γενικότερα όλο το εσωτερικό, αλλά ειδικότερα τα συγεκριμένα τμήματα πρέπει να είναι πεντακάθαρα για να λειτουργούν σωστά.
Κρισιμο είναι επίσης η επαφή των ανεμιστήρων/ψυκτρων με την επιφάνεια των κυκλωμάτων. Γινεται με ειδική κόλλα, δεν ειναι πάντα τόσο απλό. Αν πάντως δεν βλέπεις κάποια "παρέμβαση" μάλλον δεν πρέπει να σε απασχολήσει αυτό.
Τα παραπάνω αφορούν τον επεξεργαστή, αλλα ΟΧΙ ΜΟΝΟ. Ιδια σημασία έχει το αντίστοιχο τσιπάκι για την κάρτα γραφικών.
Προσπάθησε να το φέρεις σε κατάσταση stress όντας ανοιχτό, ώστε να αερίζεται καλύτερα. Επίσης με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να δεις τυχόν ανεμιστηράκια που δεν λειτουργούν.

Αναφέρεις ότι κολλάει όταν ασχολείσαι με λειτουργία video. Πράγματι είναι πολύ απαιτητικό, αλλά δυστυχώς είναι τόσο απαιτητικό για τον επεξεργαστή όσο και για την κάρτα γραφικών. Αρά δεν μπορούμε να ξέρουμε πιο είναι το προβληματικό με την θερμοκρασία τμήμα, η CPU ή η GPU. Προσπάθησε να τρέξεις προγράμματα που στρεσάρουν τον επεξεργαστή μόνο, και όχι την κάρτα γραφικών. Υπάρχουν τέτοια tests στο Internet, ελεύθερα να κατεβάσεις, και να δεις.

Επίσης η ίδια η Dell έχει diagnostics για όλα τα μοντέλα. Μπορείς να τα τρέξεις, και έχεις καλές πιθανότητες να εντοπίσεις ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα.
Το BIOS των περισσότερων Dell, είναι εκπληκτικό, σου επιτρέπει να κάνεις τρελλές ρυθμίσεις, παίζοντας ακόμη και με τις θερμοκρασίες. Επίσης μπορείς να βλέπεις πως κινούνται αυτές.

Τέλος, για όλα τα Dell, υπάρχει ένας μοναδικός αριθμός Service Tag. Τον βάζεις στο site τους, και έχεις τα πάντα για το συγκεκριμένο μοντέλο, από το ακριβές configuration, μέχρι τα αντίστοιχα προγράμματα diags/drivers κλπ. Θα σε βοηθήσει επίσης, αν θέλεις να προχωρήσεις σε επικοινωνία μαζί τους, για να τους το στείλεις, ώστε να το επισκευάσεις. Αν και δεν πουλάνε πια απευθείας αλλά μόνο μέσω μεταπωλητών, έχουν κρατήσει οι ίδιοι το service. Και είναι πολύ καλοί, τουλάχιστον σε επίπεδο εταιρειών (servers κλπ) που έχω προσωπική εμπειρία.

Αν έχεις οποιαδήποτε απορία ή θελεις διευκρινήσεις πως το ανοίγεις κλπ, ευχαρίστως να επεκταθούμε. ;-)
NGV 2.4 auto, ΚenWood DNX9260BT.
Άβαταρ μέλους
DimitrisGV
4x4 All Terrain member
4x4 All Terrain member

Λάστιχα: Yokohama GEO A/Τ-S
Suspension: MAD
Name: Δημήτρης

Δημοσίευσηαπό haritak » Σάβ Νοέμ 15, 2014 2:20 pm

DimitrisGV έγραψε:Κρισιμο είναι επίσης η επαφή των ανεμιστήρων/ψυκτρων με την επιφάνεια των κυκλωμάτων. Γινεται με ειδική κόλλα, δεν ειναι πάντα τόσο απλό. Αν πάντως δεν βλέπεις κάποια "παρέμβαση" μάλλον δεν πρέπει να σε απασχολήσει αυτό.

Προσοχή εδώ γιατί η θερμοαγώγη πάστα μετά απο καιρό ξερένεται και χάνει τις ιδιοτητές της. Οπότε και χρειάζεται αλλαγή. Σε όλα τα άλλα συμφωνώ με τον συμφουρμίτη Δημήτρη!

[1ο edit για να προσθέσω ότι συμφωνώ με τον Δημήτρη]
[2ο edit για να προσθέσω τί ακριβώς έκανα στο πρώτο edit] :-))))
Τελευταία επεξεργασία από haritak και Σάβ Νοέμ 15, 2014 2:26 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
8.5lt/100km, 180.000 km
Άβαταρ μέλους
haritak
4x4 Mud Terrain member
4x4 Mud Terrain member

Δημοσίευσηαπό gi@nn@kis » Σάβ Νοέμ 15, 2014 2:24 pm

Εικόνα
:ngv:
Άβαταρ μέλους
gi@nn@kis
Vitaraclub Platinum Member

Λάστιχα: yoko A/T-s
Διάσταση ελαστικών: 225/65-17
Suspension: μαμά
Εργάτης: Όχι

Δημοσίευσηαπό gv2000 » Σάβ Νοέμ 15, 2014 3:55 pm

το καθάρισμα ωστόσο της cpu καλύτερα να ασχοληθεί κάποιος που το έχει ξανακάνει... ;-)

επίσης κατέβασε από ένα εργαλείο system monitoring που σου δείχνει και θερμοκρασίες μεταξύ άλλων..και δες πως και πότε αυξάνονται οι θερμοκρασίες σε cpu και gpu...
thank you for the memories GV2000 ! ... I mean it!
(2004-2017)
Άβαταρ μέλους
gv2000

Λάστιχα: 235/70/16
Suspension: custom
Name: Παναγιώτης

Δημοσίευσηαπό DimitrisGV » Σάβ Νοέμ 15, 2014 4:17 pm

gv2000 έγραψε:το καθάρισμα ωστόσο της cpu καλύτερα να ασχοληθεί κάποιος που το έχει ξανακάνει... ;-)

επίσης κατέβασε από ένα εργαλείο system monitoring που σου δείχνει και θερμοκρασίες μεταξύ άλλων..και δες πως και πότε αυξάνονται οι θερμοκρασίες σε cpu και gpu...

ωραίο, εργαλειάκι φαίνεται :handgestures-thumbup:
Άβαταρ μέλους
DimitrisGV
4x4 All Terrain member
4x4 All Terrain member

Δημοσίευσηαπό kaliakouda » Σάβ Νοέμ 15, 2014 5:53 pm

Αφού σας ευχαριστήσω για τις απαντήσεις που μου δώσατε και για αυτές που θα μου δώσετε :-), να σας αναλύσω τι συγκράτησα από τις προσπάθειες του τεχνικού που το προσπάθησε :arrow:
1.καθάρισμα εσωτερικό και αλλαγή θερμοαγώγιμης πάστας
2.πριν του το δώσω ο ανεμιστήρας δούλευε σχετικά αθόρυβα, κατόπιν μου είπε ότι υπήρχε θέμα και το έφτιαξε και αυτό, εγώ παρατήρησα ότι μετά ο ανεμιστήρας δουλεύει συνεχώς τέρμα γκάζι και ακούγεται πολύ, είναι φυσιολογικό αυτό?? :think:
3.την τρίτη φορά που το πήγα πίσω κρασαρισμένο μου είπε ότι έφταιγε η κάρτα γραφικών και επειδή είναι επάνω στη μητρική,αν θυμάμαι καλά, θα την ξεκολλήσει και θα την επισκευάσει
Α κάτι ακόμη :arrow:
Το παλληκάρι που μου το χάρισε όταν εντόπισε το πρόβλημα- είναι ειδήμων που δουλεύει στη Lenovo- μέτρησε την θερμοκρασία του επεξεργαστή και είδε ότι όταν ανέβαζε 62β. τότε τελείωνε το μηχάνημα, αυτοί βέβαια εκεί τα έχουν με το κιλό και δεν τον ενδιέφερε να το ψάξει παραπάνω και μου το έδωσε
Σόρρυ αν είπα παραπάνω και κάποια τεχνική μπούρδα αλλά αυτά θυμάμαι :shifty:

Και για να καταλήξω φίλοι μου, εγώ δεν κάθομαι να ανοίξω το μηχάνημα!!
Αν κάποιος έχει τις γνώσεις να το ψάξει, ή ξέρει κάποιον που μπορεί τέλος πάντων να το ψάξει και να ασχοληθεί με ένα λογικό κόστος μου λέτε
Φυσικά δεν θα ζητήσω καμμιά ευθύνη από κανέναν, απλώς να πληρώσω αν φτιαχτεί, τώρα κάθεται
Ετσι και αλλιώς εγώ τον χρειάζομαι για πιο βαριές εργασίες, ο coreduo που έχω αν και τα έχει φάει τα ψωμιά του μια χαρά μου κάνει την δουλειά μου αλλά πχ. όταν επεξεργάζεται τα βίντεο γονατίζει ο καϋμένος και δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο για πολλές ώρες

Άβαταρ μέλους
kaliakouda
Founding Member
Founding Member

Δημοσίευσηαπό DimitrisGV » Σάβ Νοέμ 15, 2014 6:34 pm

Το 2) που αναφέρεις, δεν είναι απαραίτητα κακό. Ισως όχι αναμενόμενο για Dell, αλλά δεν είναι υποχρεωτιά κακο (μπορεί απλά να άλλαξε το original ανεμιστηράκι με ένα άλλο που κάνει περισσότερο θόρυβο)

Το 3) αν πράγματι το έκανε, και το έκανε σωστά, τότε μας οδηγεί στο ότι το σφάλμα είναι στον επεξεργαστή. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να γίνει δοκιμή με άλλον, ίδιο κατά προτίμηση, για να επιβεβαιωθεί. Αν δεν επιβεβαίωθεί, τότε πρόκειται για το motherboard, οπότε ξεχνάμε οποιαδήποτε πιθανή επισκευή. Δεν αξίζει, μάλλον καλύτερα να παρει κανείς νέο μηχάνημα. Στην περίπτωση του επεξεργαστή, ευκολότερη περίπτωση, αρκεί να βρεθεί όμως. (αυτό ίσως ταιριάζει και με αυτό που σου ανέφερε ο φίλος σου που στο έδωσε αρχικά).
Άβαταρ μέλους
DimitrisGV
4x4 All Terrain member
4x4 All Terrain member

Δημοσίευσηαπό haritak » Κυρ Νοέμ 16, 2014 12:14 am

Προσωπικά είμαι φανατικός των thinkpad της lenovo. Αν ήταν τέτοιο μπορεί και να το κοιτούσα ο ίδιος.
Τώρα αν θες να το στείλεις Κρήτη σου προτείνω να το στείλεις στα μπλεγμένα καλλώδια που τους ξέρω πολύ καλά. (Είναι γείτονές μου). Στείλε τους ένα email.

Αλλιώς συμπαθητικό μαγαζί μου φάνηκε και αυτό αλλά δεν ετυχε να συνεργαστώ ποτέ μαζί τους (και ούτε πρόκειται μιας και τα δικά μου λάπτοπ τα φτιάχνω ο ίδιος :-) ή εδώ στην γειτονιά... :-) )
8.5lt/100km, 180.000 km
Άβαταρ μέλους
haritak
4x4 Mud Terrain member
4x4 Mud Terrain member

Δημοσίευσηαπό kaliakouda » Κυρ Νοέμ 16, 2014 12:34 am

Σας ευχαριστώ πολύ, θα δω τι θα κάνω και θα σας ενημερώσω για ότι νεώτερο

Άβαταρ μέλους
kaliakouda
Founding Member
Founding Member

Επιστροφή στο Γενική συζήτηση

KonKalamata Πέμ Μάιος 01, 2025 2:24 pm Καλησπέρα και Καλή Πρωτομαγιά σε όλη την ομάδα!
Γιωργος ΗΛΙΑΣ Πέμ Μάιος 01, 2025 1:47 pm Καλή Πρωτομαγιά με πολλά χαμόγελα!!!
makis_V Πέμ Μάιος 01, 2025 9:59 am Καλημέρα και καλό μήνα !
arahova Πέμ Μάιος 01, 2025 9:40 am Καλημέρα σε όλους και καλό μήνα.
antonis1627 Πέμ Μάιος 01, 2025 7:22 am Καλημέρα σας και καλό μήνα.
arahova Τετ Απρ 30, 2025 9:36 am Καλημέρα σε όλους.
antonis1627 Τετ Απρ 30, 2025 6:59 am Καλημέρα σας.
panagiotis1 Τρί Απρ 29, 2025 7:55 pm Θά ήθελα μια απάντηση αν θά έχει επιτυχία η συγκόλληση τού μπλοκ, αν κάποιος έχει κάνει κάτι αντίστοιχο.
arahova Τρί Απρ 29, 2025 10:54 am Καλημέρα σε όλους.
antonis1627 Τρί Απρ 29, 2025 7:00 am Καλημέρα σας.
ΣΤΑΥΡΟΣ Δευτ Απρ 28, 2025 7:52 pm Γιορτάζουμε τα 17α γενέθλια μας στην Αγία Μαρίνα στην .
arahova Δευτ Απρ 28, 2025 11:18 am Καλημέρα σε όλους και καλή εβδομάδα.
antonis1627 Δευτ Απρ 28, 2025 6:28 am Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.
arahova Κυρ Απρ 27, 2025 10:49 am Καλημέρα σε όλους και καλή Κυριακή.
antonis1627 Κυρ Απρ 27, 2025 7:17 am Καλημέρα σας
arahova Σάβ Απρ 26, 2025 9:01 am Καλημέρα σε όλους και καλό Σαββατοκύριακο.
antonis1627 Σάβ Απρ 26, 2025 7:25 am Καλημέρα σας και καλό Σαββατοκύριακο.
antonis1627 Παρ Απρ 25, 2025 1:45 pm Τετάρτη 30-4-2025 πάμε για καφεδάκι στον
arahova Παρ Απρ 25, 2025 8:49 am Καλημέρα σε όλους και καλο Π/Σ/Κ.
antonis1627 Παρ Απρ 25, 2025 6:30 am Καλημέρα σας.
arahova Πέμ Απρ 24, 2025 2:36 pm Καλησπέρα σε όλους.
antonis1627 Πέμ Απρ 24, 2025 6:25 am Καλημέρα σας.
arahova Τετ Απρ 23, 2025 5:39 pm Καλησπέρα σε όλους.
antonis1627 Τετ Απρ 23, 2025 6:46 am Καλημέρα σας.
antonis1627 Τρί Απρ 22, 2025 6:33 am Καλημέρα σας.
AJAX Chat © 2007 StarTrekGuide ? Updates every 5 Seconds

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 12 επισκέπτες