Σήμερα μιας και δεν πήγαμε στη θάλασσα αποφασίσαμε με την Ελένη να φτιάξουμε τον τραχανά για τον επερχόμενο χειμώνα,όπως κάνουμε φυσικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια τέτοια εποχή.
Την συνταγή αυτή την έφτιαχνε η γιαγιά που καταγόταν από την Σμύρνη της Μ.Ασίας και φυσικά πρέπει να την έφερε από εκεί και πέρασε στην μητέρα μου και αυτή με τη σειρά της σε μας.
Χρειαζόμαστε λοιπόν ως βασικό συστατικό το τραχανόχορτο το οποίο παλιά έβρισκα στην περιοχή του Αμαρουσίου απέναντι από το μέγαρο του ΟΤΕ που ήταν χωράφια και τώρα το βρίσκω στην περιοχή του Ωρωπού προς το Χαλκούτσι.

- Αυτό είναι το τραχανόχορτο.Μοιάζει με το μάραθο αλλά είναι θαμνοειδές.
Τα υλικά για όποιον ενδειαφέρεται είναι παρακάτω:
Για παρασκευή 2 κιλών τραχανά θέλουμε (Στο τελικό αποτέλεσμα θα έχουμε περίπου 3-3,5 κιλά).
2 κιλά ντομάτες κατά προτίμηση πομοντόρια γιατί δεν βγάζουν νερό και έχουν πιο πολύ ψύχα.
2 κιλά κρεμμύδια.
2 κιλά γιαούρτι σακούλας.
2 κιλά σιμιγδάλι χονδρό.
Και φυσικά το τραχανόχορτο.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα πομοντόρια από το κοτσανάκι τους και τα περνάμε από το μπλέντερ για να βράσουν πιο γρήγορα.
Αν θέλετε τα κόβεται στα τέσσερα και τα βάζεται έτσι στην κατσαρόλα.(Για τη δοσολογία που σας έδωσα θα χρειαστείτε 2 κατσαρόλες για να βράσουν πιο εύκολα και να χωρέσει και το χόρτο μέσα

.Το χόρτο το πλένουμε και το ξεμασχαλίζουμε από το κεντρικό κοτσάνι.Εγώ βάζω περίπου 6-7 τέτοια που βλέπετε στη φωτό πιο πάνω.Αφού βράσουν καλά για 45 λεπτά περίπου και αφού τα ανακατεύετε για να μην πιάσει η ντομάτα με το κρεμμύδι αν τα αλέσετε συχνά αν τα βάλετε κομμάτια απλά τους ρίχνετε μια ματιά μέχρι να βράσουν καλά.Αν θέλει λίγο νερό ρίχτε μια ντομάτα κανονική όχι πομοντόρι αλεσμένη μέσα για να βγάλει το νερό της μέχρι να βράσουν τα υλικά.
Αφού βράσουν αφαιρείτε το χόρτο τινάζοντας το για να μην πετάξετε μαζί και τυχόν ντοματοκρέμμυδο που θα έχει απάνω του σε μια μεγάλη λεκάνη.Το μίγμα από την κατσαρόλα το περνάμε από το μπλέντερ κάνοντας το έναν πολτό και το ρίχνουμε στη λεκάνη.Αφού κρυώσει αρκετά προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε,κατόπιν ρίχνουμε το σιμιγδάλι όλο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε καλά.Η ζύμη πρέπει να μην κολλά στα χέρια,και επειδή το σιμιγδάλι δεν είναι αρκετό προσθέτουμε (έτσι κάνει η Ελένη) αλεύρι αν δεν θέλουμε άλλο σιμιγδάλι σταρένιο όχι άσπρο μέχρι να σφίξει και να κολλά στα χέρια όπως λέω παραπάνω.
Μετά αρχίζει το άνοιγμα μικρών πιτών όπως παρακάτω.

- Κάνουμε μικρές μπάλες,τις ανοίγουμε με τον πλάστη όπως το φύλλο.

- Και τις απλώνουμε σε ένα τραπέζι ή σουμιέ αν υπάρχει κατά προτίμηση για να στεγνώνουν.
Όταν δούμε ότι η πάνω όψη έχει τραβήξει τα γυρνάμε από την άλλη.Αυτό γίνεται αρκετές φορές για να στεγνώνει η ζύμη και να μπορεί να την τρίψουμε.Όταν στεγνώσει αρκετά την κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.Έτσι τη βοηθάμε να στεγνώσει πιο γρήγορα.
Και αφού στεγνώσει αρκετά να νοιώθουμε στο χέρι ότι είναι σχεδόν ξερή η επιφάνεια της ζύμης αλλά και η ίδια αρχίζει το τρίψιμο με χονδρό κόσκινο.

- Το τελικό αποτέλεσμα.
Όταν τον τρίψουμε όλο τον σκεπάζουμε με ένα τραπεζομάντηλο και από πάνω (προσοχή τα τραπεζομάντηλα να μην μυρίζουν μαλακτικά γιατί δεν κάνει θα μυρίσει και ο τραχανάς και ο κόπος σας θα πάει χαμένος) και τον αφήνουμε έξω σε σκιερό πάντα μέρος για να στεγνώνει ανακατεύοντας τον πρωί και βράδυ για να στεγνώνει ομοιόμορφα.Μετά από 3-4 ημέρες και αφού δούμε ότι τράβηξε καλά τον βάζουμε σε ένα σακούλι πάνινο και τον βάζουμε στον ήλιο καθημερινά για 15 ημέρες περίπου οπότε και θα έχει γίνει τούβλο όπως λέμε.
Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να τον δοκιμάστε και από την ίδια μέρα που το φτιάξατε όπως κάνω και εγώ.
Αυτά από μένα κια καλή επιτυχία σε όποια νοικοκυρά τον φτιάξει.