από libero » Τετ Ιαν 09, 2013 12:11 am
Αν πας με γυναίκα, πάρε και καμιά 500.000 μαζί σου. Ρε, κάνουν τέτοια λάθη; Δες το χάρτη και κοίτα που πήγες. Μεταξύ Via del Corso και Via del Babuino; Στη Via della Croce; Δίπλα στην Piazza di Spagna; Και τώρα εξηγώ...
Via del Corso. 2χλμ μήκος όλο μαγαζιά, μαγαζάκια και παραμάγαζα από όλες τις μάρκες. Εκείνα που έβαλα από Fendi είναι ακριβώς εκεί. Καταλαβαίνεις λοιπόν. Η από πάνω που είναι η VIa del Babuino είναι αυτή που έλεγα ότι δεν κάνεις παζάρια. Απλά δίνεις την κάρτα και όσα πάρουν. Πέρα όμως από την πλάκα είσαι σε πολύ καλό σημείο για να κυκλοφορήσεις στα πιο up αξιοθέατα. Στα 500 μέτρα έχεις την Piazza del Popolo και 1,5 περίπου χλμ πίσω έχεις την Piazza Venezia. Από εκεί καμιά 500 μέτρα και κάτι είναι το Κολοσαίο. Αν βγεις δηλαδή στην Via del Corso που από εσένα είναι 200 μέτρα είτε πας πτος τη μία είτε πας προς την άλλη είσαι μια χαρά με τα αξιοθέατα. Τώα αν περπατήσεις προς την Piazza Venezia στο χλμ περίπου είναι στο δεξί σου χέρι, περνώντας από στενάκια παραστενάκια και πάει λέγοντας και βγαίνεις στο Πάνθεον. Δε θα καταλάβεις και πολλά αν το δεις απ' 'εξω. Ένας τοίχος μεγάλης εκκλησίας θα σου φανεί. Κι αν το περάσεις και συνεχίσεις θα βρεις την Piazza Navona.
Για την Piazza di Spagna δε σου λέω τίποτα γιαι είναι δίπλα. Απλώς μην συνεχίσεις βορειόανατολικά της γιατί δεν έχει και τίποτα της προκοπής εκτός από τη Villa Borghese που έχει μερικούς πίνακες από Ραφαέλο και διάφορους τελοσπάντων να δεις και είναι μέσα και η βίλλα των Μέδικων και πάει λέγοντας. Αν έχεις τέτοια τρέλλα, πήγαινε. Εγώ πάντως, δεν πήγα. Απλώς έκανα τον βορειοανατολικό δρόμο που περνάει ακριβώς πάνω από τα σκαλοπάτια και βγαίνει στην Piazza del Popolo γιατί βλέπεις ένα μεγάλο κομμάτι της Ρώμης πανοραμικά και βλέπεις στο βάθος διάφορους τρούλους και αυτόν του Αγίου Πέτρου. Πιο βόρειοανατολικά δεν έχει τίποτα αξιόλογο από αρχαιολογικής άποψης. Μόνο κάτι κτίρια του στυλ βιβλιοθήκες κλπ τα οποία είναι επιβλητικά.
Πηγαίνοντας από την Piazza Venezia στο Κολοσαίο, στη μεγάλη ευθεία αριστερά και δεξιά έχεις την Αγορά της Ρώμης(forum Romano). Χωρίς να θέλω να τα ισοπεδώνω όλα, ΠΕΤΡΕΣ. Τώρα δεν ξέρω πόση τρέλλα έχεις αλλά εγώ στο Κολοσαίο δεν μπήκα. Αν έχεις χρόνο, μπες. Έχει και ξεναγό επί πληρωμή. Αλλά μην περιμένεις να δεις κανα στάδιο μέσα. ΠΕΤΡΕΣ. Από εκεί αν θέλεις, πηγαίνεις νότια καμιά 500 μέτρα και εκεί είναι το Circo Massimo. Ένα στάδιο τελοσπάντων που το είχε κάνει ο Μάξιμος. Επιλογές είναι αυτές αλλά κατά τη γνώμη μου η Αρχαία Ολυμπία σε αυτό δεν παίζεται. Δεν έχει δηλαδή να δεις και τίποτα τεράστιο ή αξιόλογο. Αν δεν πονάνε τα πόδια σου όμως πήγαινε για να μην πεις ότι έχασες την ευκαιρία.
Από την Piazza Venezia παίρνεις το 46 αν δεν κάνω λάθος(αν κάνω λάθος παίρνεις το 64) που σε πάει καρφί στον Πάπα. Αυτό κατεβαίνει από το Termini και πάει κατευθείαν στον Άγιο Πέτρο (την εκκλησία, εννοείται).Σταματάει ακριβώς στην ευθεία από την είσοδο του Βατικανού. Εκεί, μπαίνεις περνώντας από έλεγχο, βλέπεις όλο το μεγαλείο της φτωχής εκκλησίας με το μικρό αυτό μνημείο από το οποίο μιλάει ο Πάπας και αν είναι Κυριακή βλέπεις και το μπαλκόνι του Πάπα στολισμένο και αν έχεις και καλή όραση βλέπεις και τον Πάπα να βγαίνει από το δεύτερο παράθυρο ψηλά δεξιά σου πάνω από την αριστερή συστάδα κολόνων και λέει το Angelus. Αξίζει να το δεις. Είναι εμπειρία. Όλοι προσοχή και μόνο οι τουρίστες κυκλοφορούν εκείνη τη στιγμή. Οι άλλοι καν δε μιλάνε. Αν θέλεις μπαίνεις και μέσα στο βατικανό, το κράτος. Θέλει ταυτότητα ή διαβατήριο. Δεν ξέρω, δεν μπήκα. Από ότι μου έχουν πει οι Ιταλοί μπαίνεις για να δεις ότι όλες οι εκκλησίες είναι ιδιωτικές και δεν μπορείς να τις επισκεφθείς και ο μόνος λόγος να ταλαιπωρηθείς είναι να δεις την Καπέλα Σιξτίνα (Capella Sistina) στην οποία είναι και η γνωστή φιγούρα του Μιχαηλ Άγγελου με τα δάχτυλα που ενώνονται και διάφορα τέτοια όμορφα πράγματα. Εγώ δεν μπήκα λόγω της πολυκοσμίας. Αλλά αν ξαναπάω θα ήθελα να μπω και να το δω.
Αν έχεις πόδια ακόμη, μπορείς να κινηθείς παραποτάμια προς το νότο και να κάνεις περίπου 2χλμ και θα βρεθείς έτσι στο παζαράκι. Είναι από τα μεγαλύτερα που υπάρχουν στην Ευρώπη σε μέγεθος αν και αυτό το λένε μόνο οι Ιταλοί. Εγώ ξέρω ότι έιναι το αρχαιότερο παζάρι που υπάρχει. Εϊναι απλά όμως ένα παζάρι στην Porta Portese. Πόδια δε θα σου έχουν μείνει όπως επίσης θα έχεις τελειώσει τη λίστα με τα μπινελίκια, αλλά περπάτησέ το. Έτσι για τη διαφορά. Εκεί γύρω είναι και τα φαγαδοξενυχτάδικα. Βασικά είναι λίγο νοτιότερα αλλά τέλοσπάντων στα 300 μέτρα από εκεί. Για να πας απευθείας στα ξενυχτάδικα και τα φαγάδικα εκεί, από την Piazza Venezia παίρνεις το λεοφωρείο H. Για να επιστρέψεις στην Piazza Venezia πάλι το Η η το 46 ή το 40 που είναι μεν εξπρές αλλά σταματάει. Γενικώς ότι λέει Termini σε βολεύει. Στη χειρότερη θα φτάσεις στο Termini και θα πάρεις λεοφωρείο να σε γυρίσει πίσω στην Piazza Venezia. Το γνωστό 46 ή το H. Το εισητήριο κάνει 1,50 ευρώ το άτομο και έχει διάρκεια αν δεν κάνω λάθος 70 λεπτά. Αν κάνω λάθος μπορεί να έχει και 90 λεπτά. Δηλαδή ανεβοκατεβαίνεις σε όσα λεοφωρεία θέλεις σε αυτό το χρονικό διάστημα.
Αν είσαι ερωτευμένος και είσαι Ιταλός πάς βόρεια. Κάργα βόρεια. Εκεί που είναι το ολυμπιακό στάδιο. Λίγο ανατολίκοτερά του, επί του Τϊβερη, έχει το Ponte Milvio. Γέφυρα του Μιλβιο δηλαδή. Εκεί οι ερωτευμένοι Ιταλοί κλείνουν ένα λουκέτο και πετάνε το κλειδί. Απομεινάρια ενός πρόσφατου λογοτεχνικού βιβλίου. Προσωπική μου άποψη, ΠΑΠΑΤΖΙΛΙΚΙ. Όπως το δει κανείς. Δεν είναι τίποτα αρχαιολογικό και με ιστορία. Είναι καθαρά νεο-συγχρονο-νταβατζο συνηθειοπατέντα.
Κάπου αλλού που μπορείς να πας όμως, που εγώ δεν πήγα για λόγους λιγοστού χρόνου και απόστασης, είναι η Cinecitta. Η κινηματογραφοπόλη. Εκεί που έχουν γυριστεί όλα τα σούπερ κινηματογραφικά του κάποτε και μπόλικα αό τα σύγχρονα. Είναι πολύ νότια. Μερικά χιλιόμετρα. Δεν ξέρω πώς φτάνεις. Πιστεύω κάποιο λεοφωρείο. Αυτό πρέπει να το ρωτήσεις. Προσοχή με τα Ταξί, πετσοκόβουν.
Αυτό ήταν και το κέντρο της Ρώμης. Το βασικό του κομμάτι. Αυτά που πάει κάποιος να δει, πάνω πάνω για να έχει μια ιδέα. Από εκεί και πέρα, μπορείς να πάρεις τρένο και να βγεις εκτός Ρώμης για να πας Tivoli ή ακόμη να κατέβεις προς Πομπηΐα κοντά στη Νάπολι ή να ανέβεις προς Φλωρεντία. Το Tivoli και η Πομπηΐα είναι όσο μακριά είναι και η Φλωρεντία αλλά αυτήν μπορείς κάποια άλλη στιγμή να την επισκεφτείς ξεχωριστά γιατί θέλει κανα διήμερο οπότε αν θέλεις τόσο πολύ να πας και κάπου αλλού για μπόλικες ΠΕΤΡΕΣ, πήγαινε Τίβολι.
Για τα ψώνια, εκτος Ρώμης, σε outlet, έχει 3. Εγώ πήγα μόνο σε ένα για λόγους χρονικού περιορισμού. Δεν ήταν τίποτα τρελλά ιδιαίτερο αλλά οι τιμές ήταν πολύ καλές. Πήρα από το σταθμό το τρένο για Valmontone. Κατεβαίνεις στο Valmontone και παίρνεις ταξί ή bus shuttle αν έχει για να σε πάει στο εμπορικό κέντρο. Κρατάς το νούμερο του ταρίφα για να τον τηλεφωνήσεις να έρθει να σε πάρει αν σου κάτσει η στραβή. Νομίζω ότι έχω ένα νούμερο αυτού που πήρα εγώ αν το θέλεις θα το ψάξω. 10 ευρώπουλα να πας και 10 να έρθεις. Επειδή είναι αυτοκίνητο συνοδείας(mercedes Vaneo, Vito, κάτι τέτοιο) μπορεί να πάρει μέχρι 5 άτομα οπότε αν είσαστε πολλοί μπορεί να ζητήσει 15 οπότε το μοιράζετε. Και έτσι τελείωσες και τα ψώνια εκτός Ρώμης. Αν θέλεις κάποιο άλλο εμπορικό κέντρο, ρωτάς επί τόπου ή αν θέλεις ρωτάω εγώ και σου λέω. Αλλά δε θα έχω πληροφορίες για το πώς να φτάσεις εκεί. Οπότε καλύτερα να το δεις αυτό επί τόπου.
Από εκεί και πέρα έχει να πας άπειρα μέρα. Έχει Annunziata, έχει Ιππόδρομο Capanelle, έχει Latina, την πόλη του Ρέμου (όχι του τραγουδιάρη, του άλλου, του αδερφού του Ρωμύλου, αυτουνού του Ρωμύλου που έχτισε τη Ρώμη). Και γενικώς τελοσπάντων έχει. Αλλά δεν είναι τουριστική κατάσταση. Δεν έχει να δεις. Απλά είναι ιστορικές περιοχές και έχουν τουριστικά σουβενίρ. Έτσι για να πεις ότι πάτησες εκεί που πάτησαν και οι Ρωμαίοι. Και στο Βατικανό έχει τέτοιες καταστάσεις και μέσω στη Ρώμη. Έχει την οδό Άππια, την παλιά Άππια την καινούρια Άππια, αλλά δεν ξέρω αν αξίζει. Δες εσύ.
Και τώρα θα σου συστήσω κάτι σε φαγητό. Επειδή η πίτσα εκεί πωλείται με το κιλό πλέον, λόγω τουρισμού, πρόσεξε. Μην πας σε καμιά πιτσαρία με το κομμάτι και πεις βάλε μου 10 κομμάτια ως κλασσικός Έλλην. Πάει το 50ρικο. Κοίτα καλά την τιμή και μη μασάς. Αν σου φαίνεται απάτη, φύγε. Δες σε ποιο εστιατόριο προσφέρουν μενού κομπλέ με 10-12 ευρώ για να καλύπτεις τις τρέχουσες ανάγκες σου κατά το περπάτημα και το σούρτα φέρτα και ψάξε για το εστιατόριο το οποίο θα σου προσφέρει τα 1 ή 2 ή 3 ή 5 γεύματα που θα κάνεις με ηρεμία και χαλαρά με καλό φαγητό. Και αν έρχονται κάθε 5 μέτρα και σε πρήζουν γκουντ ρεστοραν, γκουντ μαντζάρε και ιταλιαν πίτσα, πες κι ένα αι σιχτίρ. Θα αγανακτήσεις, να το ξέρεις. Και με τους μαυρούληδες που θα σε κυνηγάν να πάρεις ένα "λελούδι για την κερία". Έχω να σου προτείνω ένα εστιατόριο, με τσιμπημένες τιμές βέβαια. Με έστειλε εκεί ο πρόξενος μετά το γάμο και αν και δεν ήταν και τόσο γαμήλιο, ήταν πιο πολύ σε κουτουκάκι η ατμόσφαιρα, το ευχαριστηθήκαμε το φαγητό ως προς το γευστικό κομμάτι, χορτάσαμε κανονικά (όχι να σκάσουμε σαν τζιτζίκια αλλά ελληνοκατάσταση) και μας άρεσε τόσο που επιστρέψαμε(παρεμπιπτόντως επειδή είναι δίπλα στη βουλή, τη μέρα του γάμου πετύχαμε κι έναν κάφρο μέσα από τον οποίο, χωρίς να το θέλει, έμαθα τι προτείθετω να κάνει ο Μπερλουσκόνι για να μπορέσει να μπλοκάρει τη συμμετοχή του μεγαλύτερου εισαγγελέα κατά της Μαφίας στην Ιταλία στις εκλογές. Έλεγε σε έναν που ήταν δίπλα να προτείνουν νόμο αν δεν έχεις παραιτηθεί από εισαγγελέας από τουλάχιστον 1 έτος, να μην μπορείς να είσαι υποψήφιος.Είδωμεν.)Αν πάρεις κρασί, δεν ξέρω τις συνήθειές σου, αλλά και το κλασσικό Μερλό να πάρεις, καταλαβαίνεις πραγματικά την ποιότητα στο κρασί. Όλα προσεγμένα. Δυο φορές από 100 ευρώπουλα. Αλλά μπορώ να πω ότι δεν τα έκλαψα καθόλου. Είναι από τις λίγες φορές που πληρώνω τέτοιο αστρονομικό ποσό για 2 άτομα για φαγητό και δεν μου κακοφάνηκε καθόλου. Το εστιατοριάκι λέγεται Vinando και είναι στην Piazza Margana. Κάπου στα χαμένα πίσω από τα κηπάκια της Piazza Venezia στα στενά στα αριστερά του Καπιτώλιου. Αν ρωτήσεις Piazza Margana θα σου πουν. Είναι αυτό που τέτοια εποχή, δε θα έχει τραπεζάκια έξω. Παρεμπιπτόντως, δουλεύει κι ένας Έλληνας μέσα, μετανάστης λόγω γάμου, ο Κώστας. Τον γνωρίσαμε τη δεύτερη φορά. Ευγενικός κύριος. Ευγενικές και οι ιδιοκτήτριες που θέλησαν να μας κεράσουν και ένα απεριτιφ. Νομίζω ότι οι γεύσεις θα σου αλλάξουν λίγο και το σκεπτικό περί του φαγητού.(ΒΑΣΙΚΑ ΟΧΙ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΧΕΚΤΙΚΟΙ, αλλά ρε παιδάκι μου θα δοκιμάσεις άλλες γεύσεις). Τελοσπάντων ήταν ωραία.
Φτάνει. Πολλά είπα. Αν θέλεις τίποτα άλλο, ρώτα.