Το...τέλος των βιβλίων και των εφημερίδων σε έντυπη μορφή προανήγγειλε από το βήμα του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Τηλεπικοινωνιών της ΕΕΤΤ, ο γνωστός Ελληνοαμερικανός καθηγητής του ΜΙΤ, Νίκολας Νεγκροπόντε.
Ο διάσημος καθηγητής επισήμανε ότι «το χαρτί δεν έχει πλέον λόγο» ιδίως από τη στιγμή που τα ψηφιακά μέσα προσφέρουν δυνατότητες όπως είναι η αμφίδρομη σχέση μεταξύ των δημιουργών και των παραληπτών περιεχομένου, η δυνατότητα ανανέωσης του περιεχομένου κ.ά. Ομως, ο κ. Νεγκροπόντε τόνισε ότι δεν πιστεύει πως θα εξαφανιστούν τα βιβλία ή οι εφημερίδες, αλλά ότι θα είναι διαθέσιμα πλέον σε ηλεκτρονική μορφή.
«Μέχρι το τέλος του 2009 θα υπάρχουν περίπου 20 συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων», δήλωσε προσθέτοντας ότι στην ίδια κατηγορία συσκευών περιλαμβάνονται και ο υπολογιστής ΧΟ (γνωστός και ως laptop των 100 δολ.), εμπνευστής του οποίου είναι ο κ. Νεγκροπόντε.
Χρήση
Ο τελευταίος σημείωσε ότι το 1 εκατ. παιδιά που ήδη το χρησιμοποιούν, το έχουν ως ένα είδος ηλεκτρονικού αναγνώστη βιβλίων που περιλαμβάνει 100 τίτλους και ότι σε ένα χωριό όπου υπάρχουν 100 υπολογιστές ΧΟ δημιουργείται πολύ γρήγορα μία ηλεκτρονική βιβλιοθήκη 100.000 βιβλίων. Σύμφωνα με την άποψη του κ. Νεγκροπόντε, η δυνατότητα για ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι πολύ σημαντική για την οικονομία, την παιδεία και τον πολιτισμό.
Δημήτρης Μαλλάς
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Πιστεύεται αγαπητοί φίλοι ότι πράγματι έφτασε το τέλος του βιβλίου? και αναφέρομε σε αυτό γιατί της εφημερίδας το τέλος είναι ήδη εδώ αρκετό καιρό.
Πόσα και πόσα πράγματα δεν έχουν συνδεθεί με την ανάγνωση ενός καλού βιβλίου??
Μπορεί ένας φορητός Η/Υ ή μία ειδική συσκευή να αντικαταστήσει το ξεφύλλισμα?, την αίσθηση στο χέρι?, την μυρωδιά του χαρτιού?, την ευκολία να το πετάξεις στην τσάντα μαζί με τα μπανιερά και να φύγεις για την παραλία?, να είσαι ανάσκελα στον καναπέ και να διαβάζεις χωρίς να ζεσταίνεται αυτό που κρατάς?, να το τοποθετήσεις στην βιβλιοθήκη σου
όταν τελειώσεις?, να το πετάξεις με δύναμη κάτω εάν δεν σου αρέσει??, να το κάνεις έστω προσάναμμα στο τζάκι ή να το κάψεις για διαμαρτυρία σε κάποια πλατεία?
Και με την ενέργεια τι θα γίνει?, πόσους φορτιστές θα κουβαλάμε μαζί μας?, θα υπάρχουν τόσες πρίζες διαθέσιμες??
Φαντάζεστε στην αμμουδιά να περνάει ο γραφικός τύπος με τον ταμπλά και αντί λουκουμάδες να πουλάει μπαταρίες??
Ο Νικόλας Νεγκροπόντε γνωστός για την προσφορά του στην επστήμη των Η/Υ, ιδρυτής του MIT Media Lab και του one laptop per child πιστέυετε ότι υπερβάλει με την παραπάνω προβλεψή του ή κάνει πλάτες στις εταιρίες διαδικτυακού περιεχομένου??
Πολλές οι ερωτήσεις μου έτσι?
Ποιος μπορεί να τις απαντήσει??