Kalavritara έγραψε:Έχουν γίνει πολλές ταινίες όπου ρομπότ παίρνουν το έργο και τις δουλειές ανθρώπων

Μην πάτε μακρυά...πριν 30 χρόνια μία μέση μονάδα (εργοστάσιο) συναρμολόγησης αυτοκινήτων στην Ευρώπη είχε 8300 άτομα προσωπικό και σήμερα έχει 800...

Σε δέκα χρόνια θα έχει 300...τόσο απλά
Το ίδιο διάστημα ένα μέσο τραπεζικό κατάστημα είχε 22 άτομα προσωπικό και σήμερα 5
Ταυτόχρονα το 60% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας απασχολείτο στην αγροτική οικονομία και σήμερα μόνο το 15%...

Μήπως ο μονόδρομος είναι πασιφανής

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ μαζί σου. Αλλά δυστυχώς αυτό είναι, που λέγεται "πρόοδος", και δεν σταματάει.
Να πώ όμως ότι οι δουλειές που χάνονται με την "πρόοδο" δεν εξαφανίζονται. Πχ. Αν πάρω το δεύτερο παράδειγμα που λές με τις τράπεζες και όλες τις online συναλλαγές που έχουμε τώρα με την πλήρη μηχανογράφησή τους, από τους 17 υπαλλήλους που "χάθηκαν", κάποιες άλλες θέσεις εργασίας γεννήθηκαν.
- Χρησιμοποιούνται υπολογιστές, οπότε σκέψου πόσοι πολλοί ασχολήθηκαν με την σχεδίαση και την κατασκευσή των υπολογιστών.
- χρησιμοποιούνται προγράμματα στους υπολογιστές, σκέψου πόσοι ασχολήθηκαν με την ανάπτυξη των προγραμμάτων αυτών, από το λειτουργικό σύστημα μέχρι το πιο εξειδικευμένο τραπεζικό πρόγραμμα.
- εκτυπωτές - κάποιοι τους έφτιαξαν
- on line εφαρμογές - κάποιοι κατασκευάζουν και συντηρούν ολόκληρα datacenters, που καταναλώνουν ενέργεια που κάποιοι άλλοι την παραγουν, κλπ κλπ
- αυτόματες πόρτες, για την είσοδο στην τράπεζα (κάποιοι τις έφτιαξαν και αυτές και κάποιοι άλλοι τις συντηρούν)
- μηχανήματα ελέγχου των χαρτονομισμάτων
- ΑΤΜs,
Και θα μπορούσα να συνεχίσω, με όλα τα υλικά και τις διαδικασίες, αλλά νομίζω ότι έγινε αντιληπτό αυτό που θέλω να πω. Αλλάζουν τα πάντα γύρω μας, πολύ γρήγορα μάλιστα, και είναι δύσκολο να το παρακολουθήσουμε.
Η αλλαγή δεν είναι συνήθως κακή, είναι για να διευκολυνθεί η ζωή μας. Τώρα, το πως χρησιμοποιείται η τεχνολογία, απο ποιούς ελέγχεται είναι ένα θέμα, μάλλον προβληματικό από την μέχρι τώρα εμπειρία μας. Νομίζω αυτό θέλεις να καταδείξεις.
Θελω να πώ ότι δεν θα ένοιωθα καλύτερα αν στο παραπάνω βιντεο, έβλεπα 10000 εργάτες ή τελοσπάντων το ισοδύναμο του συγκεκριμένου μηχανήματος, να αποψιλώνουν ένα δάσος σε χρόνο ρεκορ. Το ίδιο αποκρουστικό θα ήταν.

NGV 2.4 auto, ΚenWood DNX9260BT.