Μιάς και λόγω επαγγέλματος , οι δρόμοι που κινούμε είναι πολλές φορές λασπόδρομοι , αλλά μπορεί να έχουν για κάποιο μεγάλο μήκος μαλακή λάσπη ή γούβα με νερό μόνο καταμήκος της μιάς πλευράς , διαβάζωντας για τον τυπο της τετρακίνησης του gv 1.6. , αρχισα να πιστεύω οτι το ενδεχώμενο να κολήσω ακόμα και με τετρακίνηση είναι πολύ πιθανό ...
Μετά απο διάβασμα , βρήκα μια πρώτη λύση στο λεγόμενο "¨μπλοκέ του φτωχού" , με ενστάσεις όμως στο καταπόσο μπορεί να ξεχαστεί το χειρόφρενο ,στην λύση με το διπλό χειρόφρενο , το πόσο εύκολο είναι να οδηγάει κάποιος και να έχει χέρια σε τιμόνι και χειρόφρενα ταυτόχρονα , και τέλος στο πως θα βρίσκει ποιος τροχός είναι αυτός που σπινάρει ώστε να τον φρενάρει ...
Σε άλλο θέμα και μετά απο αρκετο ψάξιμο , παρατήρησα οτι το tcs που ουσιαστικά φρενάρει όποιον τροχό πάει να σπινάρει , είναι ουσιαστικά ένα πολύ εξελιγμένο "μπλοκέ του φτωχού" όσον αφορά το εκτός δρόμου (εντός έχει και άλλα πλεονεκτήματα) .
Αρχική σκέψη ήταν να προστεθούν δύο αποσπόμενες μανέτες στο τιμόνι , ώστε και τα χέρια να βρίσκονται στο τιμόνι , και να μπορεί να ελεγθεί το κάθε φρένο όπως σε μια μηχανή , και να μην μπορεί να ξεχαστεί πατημένο ...
Τα προβλήματα που εντόπισα σε αυτή τη σκέψη ήταν τα εξής: α) σε πλήρες περιστροφές το που είναι η κάθε μανέτα είναι πρόβλημα , και το σημαντικότερο β) οι ντίζες θα μπλεκόταν γύρω απο το τιμόνι , με απρόβλεπτες συνέπιες (για μία μόνο ντίζα η λύση υπάρχει και είναι ευκολη και φθηνή , για δύο όμως θέλει πολύ πατέντα με άγνωστα αποτελέσματα) .
Το σύστημα αυτή τη στιγμή είναι περίπου έτσι :
Το πρώτο στάδιο που σκέφτομαι είναι η προσθήκη σερβομηχανισμού ή stepmotor , ώστε αντι για ντίζες να έχω δύο button στο τιμόνι , που να ενεργοποιούν το κάθε φρένο αντοίστιχα ... (εδώ υπάρχει και η δυνατότητα πλήρους ελέγχου του συστήματος με κάποιο χειριστήριο που δεν ελέγχει μόνο το onn/off αλλά και ένταση όπως τα τηλεκατευθηνόμενα) . Φυσικά το όλο σύστημα θα πρέπει να μπορεί να απεμπλακεί έυκολα και χωρίς έργαλεία , οπότε ο σερβομηχανισμός σκέφτομαι να έχει αποσπωμενη ντίζα .
Δεύτερο στάδιο :
Αν καταφέρω και βάλω 2 αισθητήρες στροφών στις πίσω ρόδες (μάλλον στα τάμπουρα) , χωρίς όμως να επηρεαστεί η ζυγοστάθμιση των τροχών , μια μονάδα ελέγχου, βλέπει την διαφορά στροφών της κάθε ρόδας και αναλόγως την διαφορά εμπλέκει το φρένο που χρειάζεται ... τα χειριστήρια στο τιμόνι μπορούν να αφαιρεθούν. Σε αυτή τη περίπτωση εκτός απο την αποσπώμενη ντίζα , σκέφτομαι και έναν φωτιζώμενο διακόπτη τύπου αλάρμ , ώστε σε να γίνεται και ηλεκτρικά η απομονωση του συστήματος , και να υπενθιμίζει συνεχώς οτι είανι ενεργοποιημένο .
Είμαι στα στάδια της πολύ πρώιμης μελέτης , με το βασικό μου πρόβλημα να είναι οι αισθητήρες των πίσω τροχών ...
Υπόλογίζω οτι τα εξαρτήματα του όλου συστήματος θα είναι πολύ οικονομικά , (αν και οι εργατοώρες πολλές) , και με ενδιαφέρει να μπορεί να υπέρκαλύψει τέτοιου είδους εμπόδια ... Όταν θα έχω ανάγκη για πιό ζόρικα πράγματα θα πάω σε ένα κανονικό μπλοκέ με κομπρέσσορα ...
Ιδέες , donts και κάθε είδους συζήτηση ευπρόσδεκτή ...
Υ.Σ. Πολύ πιθανόν να μείνει μόνο ιδέα , αλλά σαν μηχανικός(όχι αυτοκινήτων) έχω πολύ χρόνο για κάψιμο ...