Μεγάλες αλλαγές αναμένονται στη φορολογία των αυτοκινήτων το 2014, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών αναζητά μια νέα φόρμα, που θα είναι δίκαιη και θα βασίζεται σε πραγματικές αξίες αντί απλώς στα κυβικά.
Η κατακραυγή αλλά και η απόγνωση των 600.000 ιδιοκτητών που έχουν καταθέσει πινακίδες φαίνεται πως έπαιξαν τον ρόλο τους και πλέον πολύ σύντομα θα υπάρξουν αλλαγές στη φορολογία αλλά και στο κόστος χρήσης του αυτοκινήτου.
Τέλη με... τον μήνα
Από τη νέα χρονιά αλλάζει ο τρόπος καταβολής των τελών κυκλοφορίας αλλά και ο τρόπος φορολόγησης, ο οποίος μέχρι σήμερα γίνεται με κριτήριο μόνο τον κυβισμό.
Στην πρώτη περίπτωση θα υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής των τελών ανάλογα με το χρονικό διάστημα που θα χρησιμοποιεί το όχημά του ο κάθε ιδιοκτήτης. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο 2.000 κ.εκ. και μέχρι σήμερα αδυνατούσε να το κυκλοφορήσει, πλέον με τη νέα χρονιά θα μπορεί και θα πληρώνει ανάλογα με τους μήνες που το έχει στον δρόμο. Δηλαδή, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι 1.200 ευρώ και το κυκλοφορεί δύο μήνες τον χρόνο, θα πληρώνει το ανάλογο ποσοστό, που εν προκειμένω ανέρχεται σε 200 ευρώ.
Αλλάζει και ο φόρος πολυτελείας;
Από εκεί και πέρα, ενδέχεται να αλλάξει και το σύστημα του φόρου πολυτελείας. Όπως όλα δείχνουν, θα καταργηθούν τα... κυβικά και η φορολόγηση θα βασίζεται στην αξία των αυτοκινήτων. Για παράδειγμα, αν ένα αυτοκίνητο 3.000 κ.εκ. κοστίζει 30.000 ευρώ θα φορολογείται με «Χ» ευρώ, ενώ ένα άλλο, με κινητήρα 1.800 κ.εκ. και τιμή 60.000 ευρώ, θα φορολογείται με «Χ επί 2» ευρώ. Το ίδιο θα ισχύει και με τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στις τιμές τους επόμενους μήνες, κυρίως στα... απαξιωμένα και με μεγάλους κινητήρες αυτοκίνητα.
Δίκαιη φορολογία
Στόχος της Κυβέρνησης είναι η πιο δίκαιη φορολογία και, φυσικά, η είσπραξη χρημάτων που δεν θα τα εισέπραττε. Με λίγα λόγια, περιμένει πως σημαντικό ποσοστό των 600.000 ιδιοκτητών θα σκεφτεί να κυκλοφορήσει έστω και για λίγους μήνες τον χρόνο το... παρκαρισμένο του αυτοκίνητο, οπότε με αυτόν τον τρόπο θα πληρώσει χρήματα που δεν θα τα έδινε αν είχε κατατεθειμένες τις πινακίδες κυκλοφορίας. Όσον αφορά τις τιμές των αυτοκινήτων (καινούργιων και μεταχειρισμένων), η λίστα θα βασίζεται σε τιμές Ευρώπης, τις οποίες ανακοινώνουν ευρωπαϊκοί φορείς και όχι εταιρείες με... πατέντες που δίνουν λανθασμένα στοιχεία.
Αλλάζουν και τα τέλη;
Αν προχωρήσει το νέο σχέδιο, ενδέχεται να μεταβληθούν σημαντικά και τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Ακόμα δεν έχει διαρρεύσει τίποτα συγκεκριμένο, αλλά θεωρείται σίγουρο ότι τα... μηδενικά τέλη δεν θα κρατήσουν πολύ.
Τέλος, να σημειώσουμε πως οι φήμες θέλουν το θέμα να το έχει αναλάβει προσωπικά ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο υπουργός Οικονομικών σκοπεύει να διορθώσει τα κακώς κείμενα στον κλάδο του αυτοκινήτου, όπου έχουν οδηγηθεί στην ανεργία σχεδόν 50.000 εργαζόμενοι.
Δεν υπάρχει περίπτωση να φτιάξουν δίκαιο σύστημα που να μην αφήνει πίσω του εξοργισμένους...η επόμενη μεγάλη ομάδα τέτοιων θα είναι όσοι αγόρασαν τα τελευταία χρόνια μικρομεσαίο με χαμηλούς ρύπους και μηδέν τέλη και θα βρεθούν να πληρώνουν κανονικότατα
"Vitara 1.6 1997 16v και New Vitara 1600 Diesel Allgrip Auto , παππούς και εγγονός στο ίδιο garage "
Kalavritara έγραψε:Δεν υπάρχει περίπτωση να φτιάξουν δίκαιο σύστημα που να μην αφήνει πίσω του εξοργισμένους...η επόμενη μεγάλη ομάδα τέτοιων θα είναι όσοι αγόρασαν τα τελευταία χρόνια μικρομεσαίο με χαμηλούς ρύπους και μηδέν τέλη και θα βρεθούν να πληρώνουν κανονικότατα
ακριβώς..και όσο δεν ακολουθούν μία κοινή γραμμή λογικό να έχουμε τέτοια φαινόμενα.. κάποτε μας λέγανε πάρτε κυβικά! μετά μας λέγανε πάρτε αυτοκίνητα με χαμηλές εκπομπές ρύπων..να ξέρανε και αυτοί τι θέλανε... ααα ξέχασα...λεφτά θέλουνε...
thank you for the memories GV2000 ! ... I mean it! (2004-2017)
Το πιό δίκαιο σύστημα με τα τέλη θα ήταν βάση χιλιομέτρων ανά χρόνο ανεξαρτήτως κυβικών κ.τλ,π.χ.... κάνεις 50.000χλμ το χρόνο άρα χρησιμοποιείς το οδικό δίκτυο,ρυπαίνεις μπλα μπλα--->500ευρώ......κάνεις 10.000χλμ πληρώνεις 100 ευρώ.....με υποχρεωτικό ΚΤΕΟ κάθε χρόνο που θα τσεκάρει τη διαφορά των χιλιομέτρων και αν αυτά έχουν ''γυρίσει''(γίνεται να το δείς αυτό),συν ότι κάθε χρόνο θα τσεκάρονται όλα τα οχήματα αν είναι σωστά να κυκλοφορούν στους δρόμους μας,συν ότι θα μπορεί το κράτος να φορολογεί τα ιδιωτικά κτέο πιό πολύ αφού όλοι θα είναι αναγκαστικό να πηγαίνει ο κόσμος σε αυτά βάση νόμου Τριπλό όφελος λοιπόν και για εμάς αλλά και για το κράτος
Αλλά όλα αυτά σε ένα κράτος με υποδομές,σε ένα κράτος που δε θα χρηματιζόταν κανείς,σε ένα κράτος που δε κοιτάζει μόνο την έυκολη λύση ώστε να εισπράττει από φόρους κ.ο.κ
ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΩΡΑΙΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ
Σύμφωνα με τον αγαπημένο ΚΚ των 4Τ, το ΙΧΕ είναι για το κράτος μια πουτ@ν@ πολυτελείας, όπου οι κατά καιρούς κυβερνώντες έχουν ασελγήσει κατ'εξακολούθηση, χωρίς όμως ποτέ αυτοί να πληρώσουν το αντίτιμο Τίμια πράγματα δηλαδή
Άντε τώρα να δούμε τι μορφή θα έχει το νέο χαρντ κόρ?
"Vitara 1.6 1997 16v και New Vitara 1600 Diesel Allgrip Auto , παππούς και εγγονός στο ίδιο garage "
Ένα δικαιότερο σύστημα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για την ελληνική αγορά αυτοκινήτου.
Ένα δικαιότερο σύστημα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για την ελληνική αγορά αυτοκινήτου. Κινείται στα ευρωπαϊκά πρότυπα και ορθολογικοποιεί την καταβολή Τελών Κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με την Ημερησία, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας των ιδιοκτητών Ι.Χ., αλλά και του φαινομένου της μαζικής κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας, επεξεργάζονται ένα σχέδιο, βάσει του οποίου το τίμημα των Τελών Κυκλοφορίας και του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης στα Ι.Χ. με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω να μπορούν να καταβάλλονται ισόποσα για κάθε μήνα κυκλοφορίας των οχημάτων και όχι για το σύνολο του έτους.
Αν δηλαδή κάποιος ιδιοκτήτης έχει καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός του, για να προβεί σε άρση της ακινησίας, θα πρέπει σήμερα να καταβάλει το συνολικό τίμημα του τρέχοντος έτους για τα Τέλη.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, τα Τέλη Κυκλοφορίας θα επιμερίζονται ισόποσα στους 12 μήνες του κάθε έτους, με αποτέλεσμα αν κάποιος θέλει να κυκλοφορήσει το Ι.Χ. του για ένα ή περισσότερους μήνες να καταβάλει το ανάλογο τίμημα.
Αν δηλαδή κάποιος κάτοχος ενός οχήματος τετραετίας με κινητήρα 2,4 λίτρα αποφασίσει να το κινήσει για έναν μόνο μήνα θα καταβάλει 73,3 ευρώ για Τέλη και 25,8 ευρώ για Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης.
Άλλος ιδιοκτήτης ενός αυτοκινήτου τετραετίας με κινητήρα 3,6 λίτρων για ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας πρέπει να καταβάλλει 1.100 ευρώ, τα οποία στο δωδεκάμηνο επιμερίζονται σε 91,6 ευρώ για κάθε μήνα. Αντίστοιχα, ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης κυμαίνεται στις 2.500 ευρώ, το οποίο αναλογικά στο δωδεκάμήνο ισούται με 208,3 ευρώ για κάθε μήνα.
Όσον αφορά στα δίλιτρα που αποτελούν και τη συντριπτική πλειονότητα των αυτοκινήτων, το κόστος για τα ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας κυμαίνονται στα 660 ευρώ ή 55 ευρώ για κάθε μήνα κυκλοφορίας. Αντίστοιχα, ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης κυμαίνεται στα 440 ευρώ για Ι.Χ. μέχρι πέντε έτη ή 36,6 ευρώ για κάθε μήνα του έτους.