Μικροί και μεγάλοι πρέπει να φορούν αντιηλιακό σε πρόσωπο, χείλη και σώμα και να επαναλαμβάνουν τη χρήση του αρκετά συχνά. Να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου polarized. Και μετά το μπάνιο, ντους και μια ενυδατική κρέμα. Και πάλι πολλά νερά, πολλά όμως!
Δεν κολυμπάμε και δε βουτάμε σε θάλασσες που δε γνωρίζουμε, αν δεν τις εξερευνήσουμε λίγο (βάθος, βυθός, ρεύματα, βράχια) και δεν κολυμπάμε πέρα από τις σημαδούρες, γιατί μέχρι εκεί παρέχεται άμεση βοήθεια από Ναυαγοσώστη.
Αντίστοιχα και στις πισίνες, ελέγχουμε το βάθος, ελέγχουμε ποιοι κολυμπούν γύρω μας, δεν προκαλούμε κίνδυνο, δεν θέτουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο (πχ με μπάλες, επικίνδυνες βουτιές).
Σε καμία περίπτωση φαγητό ή ποτά πριν περάσει 3ωρο για να μπείτε στο νερό. Κράμπα στο στομάχι, δυσφορία, ναυτία, ζαλάδα, απώλεια αισθήσεων, πανικός, μπορούν να οδηγήσουν σε πνιγμό. Κι αυτά από τo φαγητό και το ποτό. Αντίστοιχα, σε καμία περίπτωση με εντελώς άδειο: καλό πρωινό, πλήρες μεσημεριανό και μετά την παρέλευση του 3ώρου, έτοιμοι για βουτιά!
Να έχετε στην τσάντα ένα ελαφρύ αντισταμινικό για τσιμπήματα, να γνωρίζετε αν υπάρχουν αλλεργίες και να έχετε μαζί σας πάντοτε τα φάρμακα που έχει συστήσει ο γιατρός. Πάντοτε, αλλά όχι στον ήλιο!
Αν υπάρχει πρόβλημα με την καρδιά, το αναπνευστικό, προσέχουμε ιδιαίτερα και δεν κολυμπάμε μόνοι/ες. Πάντα κάποιος κοντά, και όχι μακριά από την ακτή. Και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.
Αν έχουμε μείνει για ώρα στον ήλιο χωρίς νερό, χωρίς καπέλο, δεν μπαίνουμε στη θάλασσα. Επιλέγουμε τη σκιά, για να αποφύγουμε και την ηλίαση.
Στα παιδιά, σωστικά μέσα ανάλογα με την ηλικία και το σωματότυπό τους. Η κουλούρα με καθισματάκι για μωράκια, με το γονιό πάντα μαζί. Μεγαλώνοντας, τουβλάκια στη μέση, μπρατσάκια, γιλέκο. Με το γονιό πάντα μαζί, δίπλα. Πάντα.
Προσοχή: με τα 3 τελευταία μέσα, μπορεί το παιδί να γυρίσει με το κεφάλι μέσα στο νερό και να μην καταφέρει να επανέλθει. Ηρεμία, παρακαλώ. Ψυχραιμία,το πιάνετε ήρεμα, το γυρίζετε, το βγάζετε από το νερό. Να βήξει, να συνέλθει, να μη φοβηθεί. Αν δεν έχει πιεί ποσότητα νερού, στη σκιά, ήρεμα και του δίνετε νερό να πιεί να αλλάξει γεύση. Αν έχει πιεί νερό, απευθυνθείτε στο Ναυαγοσώστη ή κάποιο γιατρό που μπορεί να βρίσκεται κοντά. Αν δεν υπάρχει, πηγαίνετέ το σε ένα Κέντρο Υγείας, ή Νοσοκομείο για να το ελέγξουν και επικοινωνήστε με τον Παιδίατρο.
Φορέστε γυαλάκια ή μάσκα στα παιδιά μέσα στο νερό, ιδιαίτερα αν μπουν σε πισίνα (το ίδιο ισχύει και για τους μεγάλους), για να προστατεύσετε τα μάτια σας από τα καθαριστικά κυρίως.
Προσοχή στις βουτιές, καλύτερες και ασφαλέστερες λίγες «μπόμπες» στα βαθιά, λιγότερο ασφαλείς οι βουτιές με το κεφάλι. Παρακαλώ όχι κωλοτούμπες, μπορεί να χτυπήσουν πλάτη ή κεφάλι άσχημα, ούτε βουτιές με φόρα από μακριά.
Αν αισθανθείτε ρίγη ή ζαλάδα βγείτε αμέσως από τη θάλασσα ή την πισίνα.
Αν πάθετε κράμπα ή νιώσετε κούραση ενώ κολυμπάτε, ψυχραιμία. Ξαπλώστε ήρεμα πάνω στο νερό για να χαλαρώσετε λίγο. Το σώμα επιπλέει, μη φοβάστε. Όταν ηρεμήσετε, αν μπορείτε να κολυμπήσετε, ξεκινήστε αργά και ήρεμα. Αν όχι, καλέστε βοήθεια.
Αν διαπιστώσετε ότι κάποιος κινδυνεύει, και έχετε γνώσεις ναυαγοσωστικής, τρέξτε να βοηθήσετε. Αν δε διαθέτετε γνώσεις ναυαγοσωστικής, φωνάξτε βοήθεια, φωνάξτε το ναυαγοσώστη αν υπάρχει. Αν δεν υπάρχει, γνωρίζετε κολύμπι αλλά δεν έχετε γνώσεις Ναυαγοσωστικής, πετάξτε στον πνιγόμενο ένα σωστικό μέσο (σωσίβιο, ξύλο, σχοινί, κουπί, μια πετσέτα στην πισίνα), μιλάτε του για να τον ηρεμήσετε και τραβήξτε τον προς τη στεριά. Αν πάλι είναι βαθιά, και θέλετε να βοηθήσετε, βουτήξτε. Κολυμπήστε με το κεφάλι έξω απ' το νερό για να είστε συνεχώς σε οπτική επαφή με τον πνιγόμενο. Προσεγγίστε τον από πίσω για ν' αποφύγετε τη "θανάσιμη περίπτυξη": ο πνιγόμενος θα σας δει σαν σανίδα σωτηρίας και αν τον πλησιάσετε από μπροστά διατρέχετε θανάσιμο κίνδυνο. Ρυμουλκήστε τον προς τα έξω απ' τα μαλλιά, το σαγόνι ή τις μασχάλες, ενώ του μιλάτε για να τον κρατάτε σε ηρεμία. Μόλις τον βγάλετε στην ξηρά καλέστε ασθενοφόρο κι αν υπάρχει γιατρός κοντά. Αν γνωρίζετε Πρώτες Βοήθειες, προχωρήστε σε ό,τι ορίζεται ως απαραίτητο σύμφωνα με την κατάσταση του πνιγόμενου.
Αν βρεθείτε σε χώρο με ναυαγοσωστική κάλυψη, πείτε μια καλημέρα στο ναυαγοσώστη, αλλά σε καμία περίπτωση μη ζητήσετε να γίνει babysitter, σερβιτόρος στο beach bar, μεταφορέας ξαπλώστρας! Αν δείτε τέτοιες υπηρεσίες από ναυαγοσώστη, καλύτερα αλλάξτε παραλία ή πισίνα!
Να καλέσετε σε βοήθεια όταν υπάρχει ανάγκη, για εσάς ή για κάποιον άλλο, γνωστό ή άγνωστό σας μέσα σε νερό. Δεν είναι κακό, δεν είναι ντροπή. Είναι πράξη υπευθυνότητας και σωτηρίας.
Και κάτι τελευταίο, απευθυνθείτε σε κάποιον υπεύθυνο και αναγνωρισμένο φορέα να εκπαιδευτείτε σε Πρώτες Βοήθειες. Ενδεικτικά, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός http://www.samarites.gr/?section=1323&language=el_gr το ΕΚΑΒ (στο οποίο μπορείτε να απευθυνθείτε και συλλογικά ως Σύλλογοι Γονέων, Σχολεία, κοκ), Σχολές Ναυαγοσωστικής, και άλλοι φορείς, μπορούν με ολιγόωρα προγράμματα να σας παρέχουν χρήσιμες γνώσεις που σώζουν ζωές.
Γιατί ποτέ δεν γνωρίζουμε τι θα μας συμβεί, πού θα βρισκόμαστε και πόσο κρίσιμα είναι τα πρώτα εκείνα λεπτά του κινδύνου.
Η θάλασσα, η πισίνα, το νερό θέλουν να τα σέβεσαι. Τότε θα σε σεβαστούν. Δε θέλουν φόβο, θέλουν εκπαίδευση, ηρεμία, συναίσθηση της ευθύνης από τους γονείς, τόσο για το χώρο που επιλέγουν να κολυμπήσουν, όσο και για την συνεχή προσοχή που πρέπει να έχουν στα παιδιά τους. Θέλουν αγάπη και λογική. Μόνο.
Καλά μπάνια, λοιπόν!