Τα τροχαία ατυχήματα είναι η Νο1 αιτία θανάτου για παιδιά από 1 έως 14 ετών.
Πολλά σοβαρά τραυματισμένα παιδιά καταλήγουν στο νοσοκομείο με τους περισσότερους τραυματισμούς να καταγράφονται σε κεφάλι και αυχένα.
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα παιδικά καθίσματα, όταν είναι σωστά τοποθετημένα, μειώνουν κατά πολύ τις πιθανότητες θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού.
Κατά την δεκαετία του 1960 Σουηδοί επιστήμονες μελετούσαν την κυκλοφοριακή κίνηση, και διαπίστωσαν τα οφέλη των ανάποδων καθισμάτων για τα μικρά παιδιά σε περίπτωση μιας σύγκρουσης.
Βάση αυτής της μελέτης, δεν υπάρχουν στην Σουηδία παιδικά καθίσματα που να κοιτούν μπροστά για παιδιά κάτω των 4 ετών, αυτή η πρακτική έχει συμβάλει στο γεγονός ότι η Σουηδία έχει τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων και τραυματισμών στην Ευρώπη.
Πλέον όλα τα βρεφικά καθίσματα της κατηγορίας 0/0+ (0-13 κιλά) τοποθετούνται υποχρεωτικά ανάποδα, το παιδικό κάθισμα δηλαδή τοποθετείτε έτσι ούτως ώστε το μέτωπο του παιδιού να κοιτάζει προς τα πίσω.
Ο λόγος που η φορά του καθίσματος είναι τόσο σημαντική είναι να καταλάβουμε ότι ένα μικρό παιδί, πόσο μάλλον ένα βρέφος δεν αποτελεί μικρογραφία ενός ενήλικα. Το κεφάλι του είναι δυσανάλογα βαρύ, η πλάτη του και η σπονδυλική του στήλη είναι ελλιπώς ανεπτυγμένη, διαθέτη φτωχά αντανακλαστικά και έλλειψη ικανότητας αντίδρασης.
Σε περίπτωση ατυχήματος (μετωπική) το σώμα ενός ενήλικα αυτόματα εκτινάσσεται μπροστά λόγο της ταχύτητας του αυτοκινήτου και της δύναμης της αδράνειας, η σπονδυλική στήλη ο αυχένας και τα εσωτερικά όργανα δέχονται μεγάλη πίεση, συγκεκριμένα η σπονδυλική στήλη είναι εκείνη που θα πρέπει να συγκρατήσει το κεφάλι και τον αυχένα.
Στην περίπτωση των παιδιών, η σπονδυλική στήλη βρίσκετε ακόμη σε ανάπτυξη και τα οστά είναι πιο μαλακά καθώς δεν έχουν πάρει ακόμη την τελική τους μορφή, αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση ατυχήματος η σπονδυλική στήλη να μην μπορέσει να συγκρατήσει το κεφάλι και τον αυχένα.
Τοποθετώντας το παιδικό κάθισμα ανάποδα, το σώμα του βρέφους ή του παιδιού εκτινάσσεται προς τα πίσω και η δύναμη κατανέμεται σε όλη την πλάτη του καθίσματος, αυτό σημαίνει πως ο αυχένας, η σπονδυλική στήλη, και τα εσωτερικά όργανα δεν εκτίθενται σε μεγάλες πιέσεις.
Τα τεστ πρόσκρουσης δείχνουν ότι οι δυνάμεις στον αυχένα είναι 5!!!!!!! φορές μικρότερες στα τοποθετημένα ανάποδα παιδικά καθίσματα, επίσης το παιδί είναι προστατευμένο από το να χτυπήσει στο μπροστινό κάθισμα ή από διάφορα θραύσματα.
Παιδικό κάθισμα και ηλικία.
Κάθε ηλικία διαθέτει την ανάλογη κατηγορία παιδικού καθίσματος που αναφέρετε στα κιλά του παιδιού.
Γενικός συστήνεται το κάθισμα να αλλάζει όταν το παιδί έχει εξαντλήσει το όριο των κιλών της προηγούμενης κατηγορίας, θα πρέπει επίσης να αλλάζει όταν το κεφάλι του μωρού ή του παιδιού ξεπερνά την πλάτη του παιδικού καθίσματος.
Η σύσταση ηλικίας ανά κατηγορία είναι:
Κατηγορία 0/0+ κιλά 0-13, από την γέννηση έως 12-15 μηνών.
Κατηγορία 1, κιλά 9-18, από περίπου 9 μηνών έως περίπου 4 ετών.
Κατηγορία 2-3, κιλά 15-36, από περίπου 4 ετών έως περίπου 12 ετών.
Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν οι γονείς κυρίως από έλλειψη ενημέρωσης, είναι η αντίληψη ότι το παιδικό κάθισμα είναι αναγκαίο μέχρι την ηλικία 5-6 ετών.
Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι όλα τα συστήματα παθητικής ασφάλειας των αυτοκινήτων είναι σχεδιασμένα για να προσφέρουν προστασία σε επιβάτες με ύψος από τουλάχιστον 135εκ και πάνω, τα παιδιά με ύψος κάτω των 135εκ που είναι απλά δεμένα με την ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου είναι εκτεθειμένα σε πολύ μεγάλο κίνδυνο.
Με βάση τον κ.ο.κ η χρήση παιδικού καθίσματος στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική μέχρι την ηλικία των 12 ετών, στην Ολλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι υποχρεωτικό μέχρι 135εκ ύψος, ενώ στην Γερμανία μέχρι 150εκ ύψος.
Παιδικό κάθισμα και τοποθέτηση.
Σύμφωνα με έρευνες σε όλο τον κόσμο μόλις 3 στους 10 γονείς τοποθετούν και χρησιμοποιούν σωστά το παιδικό κάθισμα, αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό εσφαλμένης χρήσης παιδικού καθίσματος ξεπερνά το 70% με πολλές δυσκολίες στο δέσιμο με την ζώνη όπως το μήκος, το ύψος,την θέση υποδοχής κουμπώματος κ.ά.
Με γνώμονα αυτά τα στοιχεία ειδικοί επιστήμονες ασφαλείας σε συνεργασία με τις κατασκευάστριες εταιρίες αυτοκινήτων δημιούργησαν στης αρχές της δεκαετίας του 2000 το ISOfix (International Standars Organisation FIX) ως ένα φτηνό και εύκολο στη χρήση σύστημα το οποίο δεν απαιτεί την χρήση ζώνης.
Η υποδοχές isofix είναι δυο μεταλλικά σημεία στο αυτοκίνητο συνήθως στο πίσω κάθισμα ανάμεσα στην πλάτη και στο οριζόντιο τμήμα του καθίσματος, βεβαίως είναι συμβατά μόνο με τα αντίστοιχα παιδικά καθίσματα.
Βάση νέων ερευνών το ποσοστό σωστής τοποθέτησης παιδικών καθισμάτων έχει ανέβει στο 96%!!!!!
ΠΗΓΗ: European child safety alliance
Scantinavian safety