Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για τις απαντήσεις σας.
riverman έγραψε:Η ίδια η δεξαμενή δεν δέχεται δυνάμεις παρά μόνον αν χτυπηθεί η ίδια. ΟΙ δεξαμενές θεωρητικά έχουν υπολογιστεί για αυτές τις συνθήκες, και βέβαια όπως στα περισσότερα ότι πληρώνεις παίρνεις!
Kalavritara έγραψε:Απλά οι ανησυχούντες να σκεφτούν αν έχουν ακούσει ποτέ (όλα τα 25 και πλέον χρόνια που κυκλοφορούν αυτοκίνητα με υγραέριο στην Ελλάδα), να έχει εκραγεί σε τρακάρισμα

Δεν αναφέρομαι στο ενδεχόμενο άμεσης σύγκρουσης της δεξαμενής. Εκεί υπάρχουν βαλβίδες που θα ανοίξουν σε ενδεχόμενη παραμόρφωση της δεξαμενής ώστε να εκτονωθεί η πίεση ελευθερώνοντας έξω το καύσιμο.
riverman έγραψε: Κανονικά η δεξαμενή πρέπει να στερεώνεται με περαστές βίδες 8.8 και άνω, σε δομικό σημείου του πλαισίου/σασί, ώστε να αντέχει τις δυνάμεις που περιγράφεις.
Το πρόβλημα είναι οι δυνάμεις που δέχεται η στήριξη της δεξαμενής στις πιθανές συγκρούσεις, και για εκεί θα πρέπει να έχει γίνει σωστή και μελετημένη στήριξη.
Αναφέρομαι στο ενδεχόμενο να ξεκολλήσει η δεξαμενή από τη βάση της και να πάρει παραμάζωμα τους επιβαίνοντες. Οι 8.8 βίδες έχουν συγκεκριμένη αντοχή, αλλά αν περαστούν απλά σε λαμαρίνα, και όχι σε σημείο με νεύρο, τότε ο πιο αδύναμος κρίκος στο σύστημα θα είναι η λαμαρίνα που αν σχιστεί τότε οι βίδες θα φύγουν μαζί με τη δεξαμενή.
riverman έγραψε:Θέλω να πιστεύω ότι οι εγκαταστάτες τα προσέχουν αυτά!
Αυτό είναι και το ερώτημα, τα προσέχουν?
nick_89 έγραψε:Επίσης ο υπολογισμός που έκανες είναι να ρίξεις την δεξαμή με 50Κm/h --> 13.8m/s σε ένα σταθερό αντικείμενο... Στις κρούσεις η ενέργεια διασκορπάτε. Και ειδικά στα αυτοκίνητα... Για αυτό μπορεί να τρακάρεις μπροστά π.χ και να σου κάνει λακούβα και στο πλαί ή για αυτό λέμε ότι πήρε σασί... Όλα αυτά είναι για να διοχετεύεται η ενέργεια τις σύγκρουσης σε όλο το αμάξι για να μην έχουμε θανατηφόρα...
Συμφωνώ απόλυτα. Η όλη εξίσωση έχει μια παράμετρο που είναι λίγο δύσκολο να υπολογιστεί. Όλο αυτό που περιγράφεις για απορρόφηση ενέργειας από τα παθητικά συστήματα του οχήματος μπορεί να υπολογιστεί με το θεώρημα ώθησης-ορμής
http://physics.teiath.gr/physics/resear ... mpulse.pdf αρκεί να είναι γνωστή η διάρκεια πρόσκρουσης η οποία είναι καθοριστική για τη μέγιστη δύναμη που θα ασκηθεί. Για να βρω το χρόνο πρόσκρουσης προσπάθησα να βρω βιντεάκι από youtube που να έχει crash test GV με χρονόμετρο αλλά δε βρήκα. Το έβαλα στο περίπου.
nick_89 έγραψε: Για να λύσεις αυτό το σύστημα είναι λίγο πακέτο και ειδικά πρωί πρωί αλλά δεν νομίζω να υπάρχει λόγος να ανησυχείς... Το έχουν σκεφτεί πριν από εμάς όλοι οι τεχνικοί.
Αυτό ακριβώς λέω, από ότι καταλαβαίνω οι τεχνικοί δεν έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα. Λίγο ο Νόμος που το αφήνει στο φλου, λίγο το "δε βαριέσαι"...
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ έγραψε: Υποθετικα αναφερει οτι αυτη θα ζυγιζει 60 κιλα,αλλα εδω κανει λαθος γιατι ενα λιτρο LPG δεν ζυγιζει φυσικα ενα κιλο.
nick_89 έγραψε:Σωστή παρατήρηση... LPG= 0.54Kg/LitreΟπότε μάνι μάνι πας στα πολύ λιγότερο από 1500...

Υπέρσωστη. Όντως το ειδικό βάρος του LPG είναι 0,56, άρα τα 50 λίτρα θα ζυγίζουν 28Kg, μαζί με τη δεξαμενή δεν θα είναι σύνολο 35Kg?
Ακόμα και αν τελικά η δύναμη από τη σύγκρουση είναι 1500Kg, τα ερωτήματα που τέθηκαν από την αρχή παραμένουν:
Η διάταξη που χρησιμοποιείται στις δεξαμενές μας αντέχει τα 1500Kg?
Το σημείο πάκτωσης της βίδας πιάνει σωστά σε νεύρο ή σε λαμαρίνα και στο πλαστικό των φτερών?
Η βάση πάνω στην οποία πιάνουν οι τιράντες αντέχει 2X750Kg?