Είδα-διάβασα μονοκοπανιά από Πρέσπες και κάτω...... ΜΑΣ ΠΕΘΑΝΕΣ! ΖΑΛΙΣΤΗΚΑ!!!!
Συγχαρητήρια για το ταξίδι που μοιράστηκες μαζί μας! Τα μέρη, αν και λίγο-πολύ τα έχω επισκεφτεί, είναι απίστευτα και δε τα χορταίνεις ποτέ! Γιατί ως γνωστόν... ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ!!!
Και κανα 2 σχόλια:
TAKIS L. έγραψε:Αρχαια επιγραφη με σφινοειδη γραφη,ισως η παλαιοτερη στο κοσμο.Αμεταφραστη ακομα.
Θα σου πω εγώ: "γειά σου Τάκη ταξιδευτή του Vitara Club που 'χεις και γυναίκα που βρέχει τα ποδάρια της σε κάθε λούμπα και ρυάκι"
TAKIS L. έγραψε:Καστορια.Οχι δεν ειναι τρακτερ στη λιμνη!Ειναι μηχανη που μαζευει υδροβια φυτα για να οξυγονωνεται η λιμνη (απ΄οτι καταλαβα).
Να το εξηγήσουμε αυτό λίγο, έτσι για να μαθαίνουμε τα πάντα όλα εδώ μέσα!
Το υδάτινο όχημα μαζεύει τα υδρόβια φυτά από τη λίμνη προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ανοξίας της λίμνης. Πως επιτυγχάνεται αυτό;
Η λίμνη λόγω του ότι είναι σε αστικό κέντρο, όλο και δέχεται ανθρώπινα απόβλητα (θες οικιακά, θες από γεωργία), με αποτέλεσμα τα θρεπτικά συστατικά αυτών να ευνοούν την ανάπτυξη υδρόβιων φυτών. Αυτά κατά τη φάση της διαπνοής τη νύχτα χρησιμοποιούν το οξυγόνο των νερών κι αν ο πληθυσμός τους είναι μεγάλος μπορεί να υπάρξει πρόβλημα οξυγόνωσης των νερών. Το σημαντικότερο πρόβλημα όμως είναι το εξής: ο πληθυσμός των φυτών αυτών έχει ένα κύκλο ζωής. Όταν τα φυτά "πεθαίνουν" τότε λαμβάνει χώρα η αποδόμησή τους, διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιείται οξυγόνο για την οξείδωσή τους (πρόκειται για οργανική ύλη ας μην ξεχνάμε). Όταν ο πληθυσμός είναι μεγάλος, μπορεί να χρησιμοποιούνται μεγάλες ποσότητες οξυγόνου -μεγαλύτερες από το ρυθμό αναπλήρωσής του-. Όταν τα επίπεδα οξυγόνου δεν επαρκούν για τη συνέχιση της οξείδωσή τους, τότε λαμβάνει χώρα η αναερόβια αποικοδόμησή τους, όπου τα βακτήρια χρησιμοποιούν ως "καύσιμο" κυρίως το μεθάνιο, το οποίο πλέον υπάρχει σε αφθονία ως παραπροϊόν της προηγούμενης διαδικασίας οξείδωσης. Έτσι επέρχεται το φαινόμενο της ανοξίας, το οποίο είναι συχνό, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες -οπότε και η διαλυτότητα του οξυγόνου είναι μειωμένη λόγω ζέστης και απουσίας ανεμογενούς κυματισμού- σε κλειστούς κόλπους, λίμνες, λιμνοθάλασσες με εύτροφα νερά.
Αύριο θα έχει πρόχειρο διαγώνισμα!
