To GV μου είχε ένα παράξενο στήσιμο από την ώρα που το πήρα. Ο ξάδερφος, επαγγελματίας έμπορος ανταλλακτικών, το είχε ψηλωμένο γύρω στους 5 πόντους μπρος-πίσω με τα εργοστασιακά ελατήρια και αποστάτες μπροστά, ενώ πίσω είχε αλλάξει τις σούστες με μεγαλύτερες και πιο σκληρές αγνώστου ταυτότητας. Κάποια στιγμή αφαιρέθηκε η πίσω προσθήκη και ξαναγύρισε στα μανίσια επίπεδα. Το όχημα δηλαδή, ήταν πιο ψηλό μπροστά από πίσω.
Η σούζα που έκανε το όχημα δεν με ενοχλούσε μέχρι που αποφάσισα να εγκαταστήσω σύστημα υγραεριοκίνησης. Η τοποθέτηση της δεξαμενής θα βύθιζε περεταίρω τον πίσω άξονα καθιστώντας επικίνδυνη πλέον την οδήγηση μιας και δεν θα λειτουργούσαν επαρκώς ούτε τα μπροστά φρένα, ούτε θα είχε την απαιτούμενη απόκριση το τιμόνι. Εμπειρία για τις επιπτώσεις που περιγράφω είχα ήδη από τη σκηνή οροφής, που ενίοτε χρησιμοποιώ, η οποία έχει περίπου το ίδιο βάρος με την προς τοποθέτηση δεξαμενή LPG.
Έτσι αποφάσισα να ψηλώσω και την πίσω πλευρά του οχήματος κατά 5+2=7εκ ώστε με τη τοποθέτηση της δεξαμενής να έρθει και να ισορροπήσει ψηλωμένο κατά 5εκ μπροστά και 5εκ. πίσω.
Η περιπέτεια άρχισε με την αγορά και τοποθέτηση πίσω ελατηρίων από Mercedes. Το όχημα ψήλωσε αλλά έγινε θεόσκληρο. Η παραμικρή ανωμαλία στην άσφαλτο το έκανε να χοροπηδάει σαν κατσίκι. Βέβαια το εντυπωσιακό ήταν ότι είχε συμπεριφορά cart. Προσπαθούσα να το κάνω να υπερστρέψει ή να πάρει κλίση στις στροφές, αλλά μάταια. Μασίφ. Εκτός δρόμου δεν χρειάστηκε να πάω για δοκιμή. Η επιλογή ήταν ξεκάθαρα αποτυχημένη.
Επειδή πλησίαζαν και οι μέρες των διακοπών δεν μπορούσα να περιμένω και κυρίως να πειραματίζομαι αυτοσχεδιάζοντας -είμαι και παντελώς άσχετος-, πήγα στη σίγουρη και δοκιμασμένη λύση: ελατήρια MAD. Τετράδα για να γίνει σωστή δουλειά και αμορτισέρ ασημί KYB του Sportage. Βλέποντας τώρα την προσφορά (viewtopic.php?f=93&t=15786) αισθάνομαι λίγο χαζός, αλλά ήταν και ο χρόνος που πίεζε.
Τελικά, με αποφάσεις που πάρθηκαν εν θερμώ, λίγο διαβάζοντας εδώ και λίγο ευρισκόμενος τηλεφωνικά ή δια ζώσης με άλλα μέλη του club που έχουν ήδη ψηλώσει (harijohn, MKB, panoshm) κατέληξα να είμαι με
Μπροστά: MAD ελατήριο+1,5εκ αποστάτη ελατηρίου με Bilstein αμορτισέρ
Πίσω: MAD ελατήριο+2εκ αποστάτη ελατηρίου με ΚΥΒ ασημί αμορτισέρ
Λόγω των συνεχών τροποποιήσεων δεν έχω ιδέα πόσο ακριβώς ψήλωσα τελικά. Το μπροστά φτερό μου είναι τώρα στους 85 πόντους και το πίσω στους 83 από το έδαφος. Από ότι μου είπαν θα υπάρξει ένα μικρό κάθισμα του οχήματος όταν τα ελατήρια πάρουν τις τελικές τους παραμορφώσεις.
Επίσης από λίγο που ξεστραβώθηκα ρωτώντας και διαβάζοντας τις σχετικές αναρτήσεις καταλήγω ότι σίγουρα θα χρειαστώ καμπερόβιδες. Σε κάποια άλλα ζητήματα όμως δεν έχω καταλήξει.
Και τίθενται τα αμείλικτα ερωτήματα προς τους γνωρίζοντες:
1) Χρειάζομαι πίσω repositioners αμορτισέρ? (http://www.bits4vits.co.uk/store/vitara ... d_173.html)
2) Χρειάζομαι μπροστά αποστάτη αμορτισέρ ?(http://www.bits4vits.co.uk/store/vitara ... od_16.html)
3) Αν η απάντηση στο ερώτημα 2 είναι ναι, μπορώ να βάλω άλλο αμορτισέρ, πιο μακρύ, μιας και σύντομα θα τα αλλάξω, και να γλυτώσω τον αποστάτη?
4)Με δεδομένο ότι η μπροστά ανάρτηση μου φάνηκε σκληρή και μετά από κάθε εμπόδιο μου φαινόταν να χτυπάει δυνατά, έχει νόημα να βάλω αμορτισέρ αερίου-λαδιού?
...και οι απαραίτητες φωτογραφίες: