Καταρχήν να ξεκαθαρίσω προς με το θέμα του κρυφού σχολειού...δεν εξεφρασα άποψη... όπως και προ-ειπα αρχικα στο ποστ μου.
Αλλα εκανα μια προσωπικη ερευνα στο διαδικτυο και μετά από πολλα που βρηκα η πιο αξιοπιστη πηγη μου φάνηκε αυτη που σας παραθεσα...
Ωστοσο όσο περισσοτερο το βλεπω αποστασιοποιημενα τοσο περισσοτερο τεινω στο να πιστεψω πως δεν υπηρχαν κρυφα σχολεια ή υπάρχαν με τελειως διαφορετική μορφή από αυτή που μας εχουν περάσει στο μυαλό....
Θα σας αναφέρω ένα παραδειγμα για να σας δειξω πόσο υποκειμενικος ειναι ο τροπος που γράφεται η ιστορια αναλογα με τι θέλει να δειξει ή περάσει η εκάστοτε πολιτεια-κράτος την δεδομενη χρονικη στιγμή
(να αναφέρω μονο πως αρχικα δεν ηθελα να αναφερθω σε αυτο γιατι θα δυσαρεστήσω πάρα πολλους..... Αλλά ως ντοπιος έχω κανει ερευνα σε βαθος πολλά χρόνια τώρα...)
Εχουμε και λέμε :
.......Δηλαδή μούφα το πρώτο κρυφό σχολειό στο Φαράγγι του Λούσιου που έμαθε γράμματα ο Γρηγόριος ο 5ος? Μούφα το κρυφό σχολειο που μας παρουσιάζουνε στο Μοναστήρι της Πεντέλης?
Θα σας πω λοιπον για τον Γρηγόριο τον Ε' και την επανάσταση...
Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι αν οχι όλοι γνωρίζετε πως ο Γρηγόριος Ε΄ διετέλεσε τρεις φορές Οικουμενικός Πατριάρχης, θεωρείται εθνομάρτυρας, είναι άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 10 Απριλίου (την ημέρα που το σκοτωσαν[στραγκάλισαν] οι τουρκοι το Πασχα του 1821)
(παραθέτω αυτουσια όπως βρήκα τις σπουδες του - που δεν εγιναν σε κάποιο κρυφό σχολειό - πλην της Μονής Φιλοσόφου....

)
Γεννήθηκε το 1746 στη Δημητσάνα από φτωχούς γονείς. Το κοσμικό όνομά του ήταν Γεώργιος Αγγελόπουλος. Μετά τις βασικές σπουδές στο χωριό του, το 1756 πήγε στην Αθήνα για δύο χρόνια. Ένας θείος του, ο οποίος ήταν νεωκόρος σε ναό στη Σμύρνη, τον βοήθησε να σπουδάσει στο Γυμνάσιο της πόλης για πέντε χρόνια. Από την παιδική του ηλικία είχε σχέση με τη Μονή Φιλοσόφου της Αρκαδίας, μέσω της οποίας ενισχύθηκε ο έμφυτος ασκητισμός του. Έτσι, εκάρη μοναχός στις Στροφάδες και πήρε το όνομα Γρηγόριος. Αφού σπούδασε θεολογία και φιλοσοφία στην Πατμιάδα Σχολή, επέστρεψε στη Σμύρνη, όπου χειροτονήθηκε διάκονος από τον Μητροπολίτη Προκόπιο, του οποίου έγινε και αρχιδιάκονος. Γρήγορα χειροτονήθηκε ιερέας και κατόπιν έγινε πρωτοσύγγελος.
Ποιά είναι όμως η αληθινή ιστορία αυτού του ανθρώπου που στραγκαλίστηκε απο τους Τούρκους και στην συνέχεια ανακυρήχθηκε εθνικό σύμβολο και άγιος της Ορθοδοξίας?
Γνωρίζετε ότι ο πατριάρχης στην 3τη του πατριαρχική θητεία, τότε που ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση του 1821 αυτός και οι άλλοι έλληνες της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας, παρέμειναν πιστοί στον Σουλτάνο και όχι μόνο αρνήθηκε να συμμετάσχει στη Φιλική Εταιρεία αλλά την αναθεματισε (αφόρισε), και συγκεκριμένα αφόρισε τον Ρήγα Φερραίο για τις απελευθερωτικές του τάσεις και την εθνική μας επανάσταση τασόμενος κόντρα με κάθε μέσο.
Έξι μήνες μετά τον στραγγαλισμό του Ρήγα Βελεστινλή και των επτά Συντρόφων του στο Βελιγράδι (Iούνιος 1798), ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριος ο Ε΄ σε επιστολή του (1 Δεκεμβρίου 1798) προς τον μητροπολίτη της Σμύρνης Άνθιμο, καταδικάζει το Σύνταγμα του Ρήγα "ότι πλήρες υπάρχει σαθρότητος εκ των θολερών αυτού εννοιών, τοίς δόγμασι της ορθοδόξου ημών πίστεως, εναντιούμενον".
Aργότερα εξέδωσε την περίφημη "Πατρική διδασκαλία" με την οποία τασσόταν ενάντια σε κάθε ιδέα εθνικής εξέγερσης, ενάντια στις δημοκρατικές αρχές της γαλλικής επανάστασης και καθησύχαζε το λαό λέγοντας ότι οι Τούρκοι ήταν..... θεόσταλτοι.
Στην συνέχεια καταδίκασε και αφόρισε την εθνική μας επανάσταση τόσο απο δειλία προς τους Τούρκους όσο και να μήν χάσει η εκκλησία που διοικούσε τα μεγάλα της προνόμια απο την στιγμή που λάμβανε το 1/3 της περιουσίας κάθε πιστού. Ο ιστορικός Κορδάτος λέει πάνω σε αυτό το θέμα :
«...O Πατριάρχης κάλεσε σε κοινή σύσκεψη στο Πατριαρχείο τους Φαναριώτες δραγουμάνους της Πύλης και του στόλου τους παρεπιδημούντες πατριάρχες και αρχιερείς την Iερά Σύνοδο καθώς και τους Έλληνες μεγαλέμπορους, μεγαλοβιοτέχνες και προϊστάμενους των συντεχνιών για να πάρουν αποφάσεις...
O πατριάρχης με τους άλλους δεσποτάδες πήραν την απόφαση να αφορίσουν τον Yψηλάντη και το M. Σούτσο... Φυσικά στάλθηκαν οι αφορισμοί με ανώτερους κληρικούς στην Mολδοβλαχία για να μάθει ο
πληθυσμός πως οι επαναστάτες είναι αφορεσμένοι» (Γ. Kορδάτος).
Ο ιστορικός Κορδάτος λέει :
«Tο συμπέρασμά μας λοιπόν είναι πως για το τραγικό τέλος του Pήγα και των συντρόφων του ευθύνονται πρώτ' απ' όλους ο τότε οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος ο E' και οι Φαναριώτες της Πόλης. Tα φεουδαρχικά στοιχεία και ο αντιδραστικός κλήρος εκδικηθήκανε το Pήγα. Στο πρόσωπό του έβλεπαν όχι μόνο τον ηγέτη του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος της Bαλκανικής μα και τον φλογερό προπαγανδιστή των ιδεών και αρχών της Γαλλικής Eπανάστασης» (Γ. Kορδάτος τόμ. 9ος).
Δυστυχώς ως απόγονος της Αρκαδίας και τρελός μελετητής της ιστορίας του τόπου μου και σε αντίθεση με τα αρχικα μου συναισθηματα, καταληγω να πιστευω ότι όσο και αν δεν μας αρέσει πολλές φορές...
Η αλήθεια είναι πικρή....
Τα συμπεράσματα δικά σας....
Grand Vitara 2.0 JLXEW, ESP/TCS, Xenon, RR Lift Kit, GEOLANDAR A/T-S (225/65/17), XMC Ποδιές
ΔΙΑΙΤΗΜΑΣΙ ΤΕ ΧΡΗΖΟΜΑΙ ΕΠ'ΩΦΕΛΕΙΗ ΚΑΜΝΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΔΥΝΑΜΙΝ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΝ ΕΜΗΝ, ΕΠΙ ΔΗΛΗΣΕΙ ΔΕ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΗ ΕΙΡΞΕΙΝ.