Φίλοι εδώ και αρκετό καιρό με απασχολούσε η κατασκευή μπαρών οροφής για το δεύτερο αυτοκίνητο (Jimny) χρησιμοποιώντας απλά υλικά για συμπίεση του κόστους. Οι πρώτες προσπάθειες αν και ικανοποιιητικές από πλευράς σταθερότητας και λειτουργικότητας, παρουσιάζαν πρόβλημα αεροδυναμικού θορύβου που σε μεγάλες ταχύτητες (70+) ήταν ιδιαίτερα έντονος. Η τελευταία προσπάθεια ήταν περισσότερο επιτυχημένη, με πολύ λιγότερο αεροδυναμικό θόρυβο (τουλάχιστον αντίστοιχο με αυτό που έχουν οι εργοστασιακές (Mont Blanc) που έχω στο GV. Οπότε παρουσιάζω τη λύση ίσως και βοηθηθεί κάποιος.
Υλικά:
2 Κομμάτια κοιλοδοκός 20 X30 mm X μήκος επιλογής σας (στο δικό μου 104cm)
2 σαμπρέλες από λάστιχο MTB κατά προτίμηση τρύπιες (χαμηλότερο κόστος)
4 καρόβιδες 8mmX30
4 καρόβιδες 8mmX 40
8 παξιμάδια ασφαλείας κατά προτίμηση, για τις βίδες
4 τάπες 2cm X 3cm
Θερμοσυστελόμενο Φ25mm (από καταστήματα ηλεκτρικών ειδών)
Τσέρκι υδραυλικών 25mm
Η κατασκευή:
Μετράμε το διάστημα ανάμεσα οριζόντιες μπάρες οροφής για να καθορίσουμε που θα γίνουν οι τρύπες εκατέρωθεν της κοιλοδοκού (στο δικό μου οι εσωτερικές τρύπες απέχουν 93cm και αντίστοιχα καθορίζουμε που θα γίνουν οι τρύπες στις εξωτερικές πλευρές περίπου στα 4cm)
Ανοίγουμε τις τρύπες με τρυπάνι 8mm και κάνουμε το πάτημα για τις καρόβιδες (τις βιδώνουμε μια φορά μέχρι να τερματίσουν και τις ξεβιδώνουμε)
Περνάμε τη σαμπρέλα στη κοιλοδοκό αφήνοντας "αέρα" εκατέρωθεν και κάνοντας τρύπες εκεί που θα εξέρχοντοι οι βίδες στη κάτω πλευρά.
Για να φτιάξουμε τις λάμες πρόσδεσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το τσέρκι ή άλλη λάμα πλάτους τουλάχιστον 25mm -την οποία όμως να μπορούμε να λυγίσουμε- αντίστοιχου μήκους ανάλκογα με τις τρύπες που κάναμε. (Στη δική μου περίπτωση έβαλα διπλό τσέρκι 25mm ).
Για αισθητικούς (και αεροδυναμικούς?) λόγους καλύπτουμε το τσέρκι με το θερμοσυστελλόμενο.
Αφού βιδώσουμε το τσέρκι- λάμα στις εσωτερικές πλευρές είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τη τοποθέτηση.
Ακολουθούν φωτογραφίες:

- Τα υλικά

- Το αποτέλεσμα
Η τοποθέτηση έγινε σε Jimny, αλλά ταιριάζει και σε Grand Vitara (παλιό). Η μέχρι τώρα συμπεριφορά ήταν άκρως ικανοποιητική. Ελπίζω να φανεί χρήσιμο σε κάποιους.