
Ρε σεις ... θα τα σκίσουμε τα πτυχία μας με αυτά που λέτε εδώ μέσα !
Καταρχήν το ενεργειακό τζάκι για να δουλέψει σωστά , εισάγει αέρα από τον εξωτερικό χώρο . Ο εσωτερικός αέρας έχει μειωμένο οξυγόνο , αφού έχει ήδη θερμανθεί από την πηγή θέρμανσης ( τζάκι - ξυλόσομπα - καλοριφέρ ) και από τις αναπνοές μας .
Δίπλα στην ξυλόσομπα εδώ στο σπίτι , έχω πόρτα . Για να καταλάβετε πόσο μεγάλο ρόλο παίζει ο εξωτερικός αέρας , μόλις ανοίξω την πόρτα , η φωτιά στην ξυλόσομπα πολλαπλασιάζεται αμέσως και μόλις την κλείσω , μετά από λίγο πέφτει .
Ο εσωτερικός αέρας Νικόλα μου όπως λες πολύ σωστά , ξεραίνεται από την πηγή θέρμανσης , από το τζάκι ας πούμε . Αυτό γίνεται με φυσική ροή του αέρα που υπάρχει στο δωμάτιο και κυκλοφορεί . Όταν όμως κυκλοφορείς τον αέρα με τεχνητό τρόπο ( στην προκειμένη blower ) , τα κυβικά αέρα που υπόκεινται σε θέρμανση , είναι πολλαπλάσια της φυσικής ροής , οπότε και η επιβάρυνση του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού λόγω έλλειψης οξυγόνου , είναι κατά πολύ μεγαλύτερη .
Όταν δούλευα παρατεταμένα το σύστημα που περιγράφω παραπάνω , το πρωί ξυπνάγαμε και τα χείλη μας και ο λαιμός μας ήταν ξερά . Γιατί ? Από έλλειψη οξυγόνου ασφαλώς ! Το ίδιο συμβαίνει και σε χώρους που θερμαίνονται από aircondition ή κεντρικές θερμάνσεις με αεραγωγούς . για αυτό και σε μεγάλες επιχειρήσεις που κλιματίζονται με αεραγωγούς , λειτουργούν παράλληλα υποχρεωτικά εφυγραντήρες και ιονιστές !
Με τον χμμμ τα έχουμε διδαχτεί αυτά . Σε τρία εξάμηνα έκανα το βασικό μάθημα ΘΨΚ ( θέρμανση - ψύξη- κλιματισμό ) ώς βασικό μάθημα ειδικότητας .
Δεν τα λέμε τυχαία ...
