από ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΕΛΟΥΛΗΣ » Παρ Σεπ 16, 2011 7:38 pm
Απίστευτη αποκάλυψη από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφορικά με την διόγκωση του ελληνικού ελλείμματος το χειμώνα του 2009 δημιουργεί νέες συνθήκες στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας σύμφωνα με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος της επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ζωή Γεωργαντά, το έλλειμμα της χώρας για το 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε από τη Eurostat στο 15,4%.
Σύμφωνα με την καταγγελία της καθηγήτριας το έλλειμμα το 2009 ήταν 12% και έπρεπε να φανεί μεγαλύτερο από αυτό που είχε παρουσιάσει η Ιρλανδίας το οποίο ήταν 14%, ώστε να παρθούν δυσβάσταχτα μέτρα κατά της Ελλάδας.
Όπως εξηγεί η Ζωή Γεωργαντά, «Το έλλειμμα έγινε τόσο μεγάλο λόγω του γεγονότος ότι μπήκαν όχι με φυσιολογικό τρόπο στη "γενική κυβέρνηση" (σ.σ. στενός δημόσιος τομέας και πλευρές του ευρύτερου) ένας αριθμός ΔΕΚΟ, αυτοί οι 151 φορείς, αυτούς όπου τώρα εξελίσσεται η εφεδρεία. Αυτοί οι φορείς δεν μελετήθηκαν στατιστικά όπως έπρεπε, και μάλιστα σύμφωνα με όσα ορίζει η ίδια η Eurostat. Γι' αυτή τη διαδικασία τα κριτήρια είναι πολλά και πολύπλοκα, χρειάζεται μακροχρόνια μελέτη για να υπαχθούν.
Εμείς επιμέναμε αυτές οι ενστάσεις μας να καταγραφούν ακόμα και στα πρακτικά. Ο πρόεδρος της Αρχής Ανδρέας Γεωργίου μάς απάντησε ότι "στα πρακτικά θα μπει ό,τι θέλω εγώ", επί λέξει». Σύμφωνα με την Ζωή Γεωργαντά το έλλειμμα για το οικονομικό έτος 2009 υπολογιζόταν γύρω στο 12%. Κατόπιν ασκήθηκαν πιέσεις από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία και τον πρόεδρό της Βάλντερ Ραντερμάχερ, ο οποίος ήθελε να μπουν μέσα στο έλλειμμα και οι δαπάνες των δημοσίων επιχειρήσεων και των ΔΕΚΟ ενώ δεν προστέθηκαν τα έσοδα των ΔΕΚΟ.
Κατά αυτό τον τρόπο το έλλειμμα διογκώθηκε σε δυσθεώρητα τα ύψη προκαλώντας αλυσιδωτές εξελίξεις που οδήγησαν στην υιοθέτηση και εφαρμογή των δυσβάστακτων οικονομικών μέτρων προκειμένου τα ελεγχθεί μία κατάσταση τις οποίας οι διαστάσεις δεν ήταν αυτές που είχαν εκτιμηθεί. Ως ενεργή και ευσυνείδητη πολίτης η Ζωή Γεωργαντά ενημέρωσε με επιστολές της τον πρωθυπουργό της χώρας και τον Πρόεδρο της Βουλής για τα προβλήματα δυσλειτουργίας της Αρχής χωρίς να λάβει απάντηση.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια η Αρχή βρισκόταν υπό τον απόλυτο έλεγχο του προέδρου της Ανδρέα Γεωργίου στενό φίλο του πρωθυπουργού με προ-υηπηρεσία στο ΔΝΤ και ενώ σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο (382/2010) έπρεπε να συνεδριάζει μία φορά το μήνα η Αρχή δεν είχε συνεδριάσει για επτά μήνες.
Αντί όμως οι επιστολές της Ζωής Γεωργαντά να λάβουν την αρμόζουσα προσοχή από την ηγεσία της χώρας ουσιαστικά λίγο χρονικό διάστημα αργότερα ξεκίνησε μία μυστηριώδης επιχείρηση εξαναγκασμού σε παραίτηση κάποιων μελών της επιτροπής της Αρχής.
Πάντως όπως η ίδια δήλωσε σε μία άλλη συνέντευξη της σε ραδιοφωνικό σταθμό σήμερα το πρωί, «ο Ραντερμάχερ δεν ενδιαφέρεται για τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας, μας έχουν για μπανανία", ενώ υποστήριξε ότι ακόμη δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το πραγματικό έλλειμμα του 2009».