Τα νέα για το «ιστορικό» γεγονός είχαν κυκλοφορήσει από στόμα σε στόμα σε όλα τα σχολεία, τα προαύλια, τα φροντιστήρια, τις καφετέριες, τα φλιπεράκια, τις πλατείες, τους παράνομους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Το όνομα του Ρόρι γραφόταν σε τοίχους, σχολικές τσάντες, θρανία, φοιτητικές εστίες, παντού. ... Ο Ιρλανδός είχε καταφέρει κάτι σπάνιο. Ήταν αποδεκτός από όλες τις «φυλές» που υπήρχαν τότε. Πανκιά, μεταλάδες, μοϊκάνια, φρικιά, όλοι παραδέχονταν πως ήταν αυθεντικός και μοναδικός. Το ότι το γήπεδο ήταν κατάμεστο (πάνω από 40.000) ήταν λοιπόν λογικό.
Εκείνη την εποχή η Ελλάδα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο. Η λέξη «αλλαγή» κυριαρχούσε με τον Ανδρέα Παπανδρέου να θεωρείται βέβαιος νικητής και την κυβέρνηση, Ράλλη της Νέας Δημοκρατίας να προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της. Το κλίμα ήταν λοιπόν ήδη τεταμένο και η χώρα ακόμα δεν ήταν έτοιμη να δεχτεί το ροκ κίνημα
Η βραδιά ήταν ζεστή και λίγο μετά τις εννέα ο Ρόρι ανέβηκε στη σκηνή. Μαζί του ο Τζέρι ΜακΑβόι (μπάσο) και ο Μπρένταν Ο'Νιλ (ντραμς). Από τις πρώτες νότες το κοινό εκστασιάστηκε και πολλοί ήταν αυτοί που ανέβηκαν στη σκηνή προσπαθώντας να αγγίξουν τον... θρύλο της ροκ. Οι άνθρωποι που είχαν επωμιστεί το δύσκολο έργο να προστατεύσουν τον Ρόρι έδιναν πραγματικό αγώνα.
Ενώ μέσα στο γήπεδο ο Ρόρι μάγευε, έξω από αυτό είχαν αρχίσει σοβαρά επεισόδια. Κόσμος προσπαθούσε να μπει μέσα στο γήπεδο με τους άνδρες της αστυνομίας να χτυπούν με μανία και να ρίχνουν δακρυγόνα. Οι δρόμοι γύρω από το γήπεδο θύμιζαν πεδίο μάχης ενώ στη συναυλία η ατμόσφαιρα είχε γίνει αποπνικτική από τη συνεχή χρήση καπνογόνων. Οι συγκρούσεις κράτησαν για αρκετή ώρα και οι τραυματίες ήταν δεκάδες.
Ο ίδιος ο Ρόρι Γκάλαχερ σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει έδωσε τη δική του μαρτυρία για ό,τι συνέβη εκείνο το βράδυ: «Είδα τις πρώτες φλόγες να ξεπηδάνε από το πίσω μέρος του γηπέδου. Οι δρόμοι της Αθήνας καίγονταν, επειδή, απ' ό,τι άκουσα, δεν άφηναν τον κόσμο να φτάσει στη συναυλία. Οι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε πεδίο μάχης και η Αστυνομία έριχνε συνεχώς δακρυγόνα. Ήταν μία από τις χειρότερες καταστάσεις που έχω ζήσει. Φύγαμε από τη σκηνή κλαίγοντας από τα δακρυγόνα. Στα παρασκήνια όλοι ήταν πανικόβλητοι. Ανάμεσα στους διοργανωτές υπήρχαν και κάτι τύποι που έμοιαζαν με παραστρατιωτικούς και τριγυρνούσαν κοιτώντας μας απειλητικά. Έτσι μπήκαμε σε ένα αυτοκίνητο και φύγαμε για το ξενοδοχείο. Στη διαδρομή όμως μείναμε από βενζίνη και αναγκαστήκαμε να περπατήσουμε στους αθηναϊκούς δρόμους όπου οι νέοι συγκρούονταν με την Αστυνομία. Ήταν ένας εφιάλτης, αλλά η συναυλία ήταν μία από τις καλύτερες που είχαμε δώσει ποτέ!».
Την επόμενη μέρα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σε όλα τα περίπτερα ενημέρωναν πως «Κάηκε ή Νέα Φιλαδέλφεια από τους ΡΟΚΑΔΕΣ». Η Ελλάδα των αρχών της δεκαετίας του '80 δεν επέτρεπε τέτοια πράγματα ούτε μπορούσε να σκεφτεί ότι η ευθύνη ήταν και της αστυνομίας. Οι... ροκάδες ήταν σίγουρα η αιτία του κακού.
Λίγα χρόνια αργότερα ο «Ναός» φιλοξένησε ακόμα μια μεγάλη συναυλία ενός θρυλικού συγκροτήματος. Στις 13 Σεπτεμβρίου 1988 οι Iron Maiden ήρθαν για πρώτη φορά στην Αθήνα στην πρώτη συναυλία μεγάλου μέταλ συγκροτήματος στην Ελλάδα. Η Φιλαδέλφεια και πάλι κατάμεστη και η συναυλία εκπληκτική χωρίς επεισόδιο αυτή τη φορά.
*Η συναυλία του Ρόρι Γκάλαχερ κυκλοφόρησε σε bootleg με τίτλο Live in Athens και μπορείτε να την ακούσετε όλη σε ένα από τα video του αφιερώματος.
Πηγή: http://www.aek365.gr
Και ένα δικό μου απόκτημα από αυτή τη ΜΥΘΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ από την οποία φυσικά και δεν θα μπορούσα να λείπω


Ένα σπάνιο 45άρι δισκάκι για τους πρώτους 500 τυχερούς που θα αποκτούσαν εισιτήριο της Συναυλίας!
Σας το επιδεικνύω με καμάρι και από τις δύο όψεις του
