από sesovo » Σάβ Μαρ 03, 2012 2:59 pm
Μετά από ένα πεντάμηνο περίπου ταλαιπωρίας επισκευάστηκε το όχημά μου. Αφού πέρασα από αντιπροσωπίες της suzuki. peugeot, συνεργείο εξουσιοδοτημένο της citroen άλλα τέσσερα συνεργεία ιδιωτικά και ένα ηλεκτρολόγο επιτέλους βρέθηκε ένας μηχανικός που μου έφτιαξε το πρόβλημα. Οι κωδικοί που μου έβγαζε κάθε φορά ήταν ητε ίδιοι ητε προσθέτονταν και ένας καινούργιος. Μου άναβε κωδικός για αισθητήρα πίεσης τούρμπο, κωδικός για το immobillaizer, κωδικός για βλάβη στην σκάστρα του τούρμπο και αρκετοί άλλοι που καμία σχέση δεν είχαν με το πρόβλημα που είχε το αυτοκίνητο μου. Όλο αυτό το διάστημα το αυτοκίνητό μου εκινείτο με αναμμένο το λαμπάκι που δηλώνει βλάβη στην μηχανή και με μέγιστη ταχύτητα έως 110 χιλ. Το αυτοκίνητο είχε κατανάλωση λαδιού περίπου 1 λίτρο κάθε 3000χιλ. , μερικές φορές έδινε γκάζι μόνο του χωρίς εγώ να έχω το πόδι μου στο γκάζι και κάπνιζε ελαφρώς. Τα προβλήματα ήταν τελικά βλάβη στην τουρμπίνα, είχε φαγωθεί η βάση και ο άξονας της από εκεί έχανα το λάδι της μηχανής όπου πέρναγε μέσα από το σύστημα εισαγωγής και μου δημιουργούσε όλα τα προβλήματα σε αισθητήρες κ.λ.π. σε απλούς ελέγχους που μου έκαναν οι υπόλοιποι στην τουρμπίνα η φτερωτή οπτικά και με το χέρι δεν διαπιστώνονταν τζόγος καθόλου και δεν ασχολούνταν περαιτέρω. Το λάδι που πέρναγε μέσα απο το intercooler κατέληγε στον αισθητήρα πίεσης τούρμπο, στην πεταλούδα πίσω από το intercooler από εκεί λερωνόταν σε αυτό το σημείο η μηχανή και τέλος στον χώρο καύσης γι' αυτό και είχα αυξομοιώσεις στο γκάζι χωρίς να πατάω εγώ το πετάλ (καιγόταν το λάδι).
Αφού έβαλε την καινούργια τουρμπίνα ο μάστορας το όχημα φαινόταν να αναπνέει καλύτερα αλλά το πρόβλημα να παραμένει. Είχε εντοπίσει ότι δεν δουλεύουν δύο (02) αισθητήρες μετατροπής πίεσης, τις αλλάξαμε και αυτές και επιτέλους διορθώθηκε αυτό το πρόβλημα.
Το αυτοκίνητό μας έχει τρεις αισθητήρες μετατροπής πίεσης στο σημείο δίπλα από το φίλτροκούτι, ο ένας είναι συνδεμένος με την σκάστρα, ο άλλος με την βαλβίδα egr και ο τρίτος με την πεταλούδα, δεν έχουν μεγάλο κόστος αλλά παίζουν μεγάλο ρόλο στα αυτοκίνητά μας και είναι αρκετά ευαίσθητοι αφού σε εμένα σε οκτώ χρονών αυτοκίνητο είχαν χαλάσει οι δύο από τους τρεις.
Ελπίζω να μην σας κούρασα τα έγραψα όσο περιληπτικά γινόταν αλλά θεωρώ ότι έπρεπε να τα αναφέρω μήπως και βοηθήσω κάποιον από τους υπόλοιπους.
Υ.Γ Ο φίλος μας o nidi αν διαβάσει το θεματάκι, του προτείνω ας πάρει μαζί του με τον υπόλοιπο εξοπλισμό στο ταξίδι που σχεδιάζει ένα αισθητήρα μεταροπής πίεσης, δεν έχει μεγάλο κόστος και έχει μικρές διαστάσεις και αλλάζει εύκολα.