«Πήρα το αυτοκίνητο µαζί µου στο νησί και τελικά διαπίστωσα ότι συνέφερε να νοικιάσω από εκεί!». Επειδή το πάθηµα σας έγινε µάθηµα, την επόµενη φορά µαζέψτε τιµές και προσφορές (από πλοία και γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων) και βρείτε την οικονοµικότερη λύση. Δεν είναι καιρός να σκορπάµε τα λεφτά µας… Να πάω στο νησί µε το αυτοκίνητό µου ή να νοικιάσω ένα µοντέλο της αρεσκείας µου; Αυτό είναι το δίληµµα που επικρατεί στους περισσότερους από εµάς όταν πρόκειται να ταξιδέψουµε σε ένα από τα νησιά της χώρας µας και δεν θέλουµε να αποχωριστούµε τον τετράτροχο σύντροφό µας. Πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση, κάντε έναν προσεκτικό υπολογισµό. Δείτε πόσο κοστίζει η µεταφορά του αυτοκινήτου µε πλοίο και µετά συγκρίνετε το ποσό που χρειάζεστε µε την αξία ενοικίασης ενός αυτοκινήτου. Αν για παράδειγµα, η µεταφορά του αυτοκινήτου µε πλοίο κοστίζει 180 ευρώ µε επιστροφή και πρόκειται να παραµείνετε µόνο για 3 ηµέρες στο νησί, τότε σίγουρα συµφέρει η ενοικίαση (ένα µικρό αυτοκίνητο κοστίζει 25-30 ευρώ την ηµέρα, άρα το συνολικό ποσό για 3 ηµέρες είναι 75 µε 90 ευρώ).
Επίσης, υπολογίστε πόσες ηµέρες θα χρησιµοποιήσετε το αυτοκίνητό σας. Αν από τις 10 ηµέρες των διακοπών σας, το χρησιµοποιήσετε µόνο τις δύο, π.χ. για κάποια περιήγηση, τότε σίγουρα συµφέρει να νοικιάσετε. Σε γενικές γραµµές στις ολιγοήµερες διακοπές συµφέρει η ενοικίαση ενός Ι.Χ., ενώ αν κάνετε αρκετά νωρίς την κράτηση θα αποφύγετε οποιαδήποτε ταλαιπωρία και θα βρείτε το µοντέλο της αρεσκείας σας.
Ακόµη, λόγω της κρίσης πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες προσφέρουν αρκετές και συµφέρουσες εκπτώσεις στα εισιτήρια και τα αυτοκίνητα (µερικές εταιρείες προσφέρουν έως και 40% έκπτωση στα µικρά µοντέλα), επίσης σε περίπτωση που πραγµατοποιηθεί νωρίς η κράτηση.
Τι να προσέξετε στην ενοικίαση
Πριν από την παραλαβή του αυτοκινήτου κάντε µε έναν υπεύθυνο της εταιρείας καταγραφή πιθανόν ζηµιών σε αυτό.
Κάντε συµφωνία για τα καύσιµα.
Πολλές εταιρείες ζητούν να επιστρέψετε το αυτοκίνητο µε την ίδια ποσότητα καυσίµου που το παραλάβατε. Μερικές εταιρείες χρεώνουν έξτρα τη µεικτή ασφάλεια. Ισως αυτό να σας συµφέρει για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.
Πρέπει να συµφωνήσετε αν η τιµή που σας δίνουν, ισχύει για απεριόριστα χιλιόµετρα.
Προσοχή στις καθυστερήσεις.
Παραδώστε το αυτοκίνητο στην ώρα του, διότι αν αργήσετε πολύ ίσως να σας χρεώσουν επιπλέον ηµέρα."
Του Νίκου Λιβανού
Πηγή: tanea.gr (AutoNEA)