από Γιώργος Αλεξίου » Πέμ Απρ 28, 2011 12:58 pm
Εγώ σαν κάτοικος Λαυρεωτικής δεν θα πω αν συμφωνώ με τι χωματερή στη Λαυρεωτική η όχι γιατί σίγουρα τι θέση μου την καταλαβαίνεται απλά να σας πω για να ξέρεται ότι τα τελευταία χρόνια η Λαυρεωτική έχει γίνει η περιοχή για όλα τα απόβλητα .
Χύμα Α.Ε (εταιρεία χημικών)
ΔΕΗ ΛΑΥΡΙΟΥ (Το μαζούτ και το καυσαέριο πνίγουν μέχρι σήμερα όλο το Λαύριο)
(ΕΒΟ) (Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ)
ΑΕ Ελληνικού Πυριτιδοποιείου & Καλυκοποιείου" γνωστότερης ως "ΠΥΡΚΑΛ (οι μολυβδίαση πάει σύννεφο)
Τεχνολογικό - Πολιτιστικό Πάρκο. (Εννέα τόνοι τοξικών ουσιών -αρσενικό, κάδμιο και μόλυβδος- είναι αποθηκευμένοι σε κτήριο . Επίσης, στον ίδιο χώρο βρίσκονται άλλο 140 τόνοι άλλων επικίνδυνων βαρέων μετάλλων, όπως ο μόλυβδος και το κάδμιο, η δεύτερη είναι στην έβδομη θέση της λίστας με τις πιο επικίνδυνες ουσίες ενώ ο μόλυβδος είναι στις πρώτες.)
Βιολογικός (πλέον όλα τις ανατολικής αττικής καταλήγουν στην λαυρεωτική) .
Πολλές μελέτες έχουν γίνει σχετικά, και, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τουλάχιστον το 80% της οικιστικής περιοχής είναι ρυπασμένο με αρσενικό, χρώμιο, κάδμιο, χαλκό, νικέλιο, μόλυβδο, αντιμόνιο και ψευδάργυρο, βαρέα μέταλλα επικίνδυνα για την υγεία των κατοίκων. Όσον αφορά στις καλλιέργειες, προκύπτει ότι, λόγω συσσώρευσης βαρέων μετάλλων στο έδαφος, ολόκληρη η περιοχή είναι απαγορευτική για κάθε καλλιέργεια.
Πέρυσι το Φεβρουάριο έγινε, με πρωτοβουλία γονέων, νέα μέτρηση από το Εργαστήριο Μετρήσεων του ΕΜΠ, σε δείγματα από προαύλια του 1ου και 3ου Νηπιαγωγείου Λαυρίου. Οι χημικές αναλύσεις έδειξαν ότι το αρσενικό, με όριο κόκκινου συναγερμού τα 55 μιλιγκράμ ανά κιλό (ppm), ανιχνεύθηκε στα 2.352 ppm (περίπου 43 φορές πάνω από το όριο), ενώ ο μόλυβδος, με όριο παρέμβασης τα 530 ppm, βρέθηκε στο προαύλιο του σχολείου να είναι στα 12.701 ppm (περίπου 24 φορές πάνω από το όριο). Η μεγαλύτερη δε κατανομή του μολύβδου βρίσκεται στη σκόνη, δηλαδή είναι εισπνεόμενη. Δυστυχώς, η επίπτωση της έντονης ρύπανσης στην υγεία των παιδιών είναι εμφανής. Σύμφωνα με έρευνα για την κατανομή μολύβδου στο αίμα τους, προκύπτει ότι το 90% των παιδιών στο Λαύριο έχουν συγκεντρώσεις μολύβδου μεγαλύτερες από τη μέγιστη αποδεκτή τιμή για τα παιδιά.
Παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες, η Πολιτεία δεν έχει κάνει τίποτα για να το αντιμετωπίσει. Κανείς αρμόδιος δεν κινητοποιήθηκε, ούτε όταν τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων του ΕΜΠ στα σχολεία σήμαναν συναγερμό. Ένας παράγοντας είναι, πως στη χώρα μας δεν υπάρχει έως σήμερα ειδική νομοθεσία για τη διαχείριση του εδάφους και την αποκατάσταση ρυπασμένων τοποθεσιών.
Επιτέλους όλο αυτό κάποτε πρέπει να σταματήσει αρκετά…..