
Η αλλαγή της ώρας υιοθετήθηκε από πολλές χώρες του κόσμου το 1973, κατά τη διάρκεια του πρώτου πετρελαϊκού σοκ, προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια, ωστόσο αυξάνονται συνεχώς όσοι υποστηρίζουν πως πρέπει να καταργηθεί. Η Ρωσία υιοθέτησε την αλλαγή της ώρας το 1981, και στις 9 διαφορετικές ζώνες που διαθέτει από το Kaliningrad στα σύνορα με την Ευρώπη έως το Kamchatka στον Ειρηνικό.
Το να γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω στις αρχές του χειμώνα όχι μόνο δεν μειώνει την κατανάλωση ενέργειας, αλλά αντίθετα σπαταλά ηλεκτρικό ρεύμα και επιπλέον επιβαρύνει σημαντικά την ανθρώπινη υγεία, εκτιμούν ερευνητές. Η μετάβαση σημαίνει ότι την ώρα που ξυπνούν οι περισσότεροι άνθρωποι έχει ήδη ξημερώσει, και επομένως δεν χρειάζεται να ανάψει κανείς τα φώτα. Ωστόσο η επιστροφή στην κανονική ώρα σημαίνει επίσης ότι τα απογεύματα βραδιάζουν μια ώρα νωρίτερα.
Αν όμως η θερινή ώρα διατηρούνταν και τη χειμερινή περίοδο, οι άνθρωποι θα είχαν περισσότερο χρόνο να λιάζονται και να παράγουν έτσι τη βιταμίνη D που χρειάζονται.
Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη πάσχει σήμερα από χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, η οποία παράγεται στο δέρμα έπειτα από έκθεση στην ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία.
O κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος Arkady Dvorkovich του Σοβιετικού Προέδρου είπε ότι οι ρωσικές περιοχές θα είχαν 7-17% περισσότερο φως την ημέρα το χειμώνα ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης. Μια πολύ ευχάριστη προσθήκη στις ζωές των ανθρώπων μας.
πηγή : http://www.meteo-news.gr