
- Χρονιά επετειακή το 2011 για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, καθότι σαν χθες, ακριβώς πριν από 125 χρόνια, γεννήθηκε, κατά πολλούς, το πρώτο σύγχρονο αυτοκίνητο. Την πατρότητα του πρώτου αμαξιού πολλοί (Γάλλοι, Γερμανοί, Ελβετοί, Ιταλοί, Ρώσοι) διεκδίκησαν (και επιμένουν να διεκδικούν). Ωστόσο, ο Γερμανός Καρλ Μπενζ, συνιδρυτής της φίρμας Mercedes-Benz, ήταν εκείνος που πρώτος, στις 29 Ιανουαρίου του 1886, κατέθεσε και κατοχύρωσε την πατέντα του κινητήρα εσωτερικής καύσης.
Σήμερα, 125 χρόνια μετά, η Mercedes-Benz (θυγατρική του ομίλου «Daimler AG») γιορτάζει τα γενέθλιά της, ενώ το αυτοκίνητο συνεχίζει να κινεί όχι μόνο δισεκατομμύρια ανθρώπους, αλλά μαζί και την παγκόσμια οικονομία.
Σήμερα στην Ευρώπη (σε ΕΕ, καθώς και Ρωσία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Βοσνία, Λευκορωσία και Ουκρανία) λειτουργούν 297 εργοστάσια κατασκευής και συναρμολόγησης αυτοκινήτων.Συνολικά, η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία απασχολεί άμεσα περισσότερα από 2,3 εκατ. άτομα και έμμεσα άλλα 10 εκατ.
Συνολικά στους δρόμους της υφηλίου κυκλοφορούν πάνω από 806 εκατ. αυτοκίνητα, ενώ η ετήσια κατανάλωσή τους σε καύσιμα, ξεπερνά τα 260 δισ. γαλόνια βενζίνης και πετρελαίου.
Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την άνοδο στις τιμές της βενζίνης και με την οικολογική ευαισθητοποίηση μπορεί να κατάφεραν πλήγματα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτή, ωστόσο, επιβιώνει και ανακάμπτει στρεφόμενη είτε σε άλλες αγορές (Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδονησία, Ιράν) είτε σε άλλους, περισσότερο φιλικούς προς το περιβάλλον, τύπους οχημάτων (ηλεκτρικά, υβριδικά).
Νέες αγορές
Ενδεικτικά, σύμφωνα με έρευνα της «Boston Consulting Group», έως το 2014 το 1/3 της παγκόσμιας ζήτησης αυτοκινήτων (περίπου 25 εκατ. οχήματα) θα προέρχεται από τις αγορές της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας.
Αλλωστε, η καρδιά της σύγχρονης βιομηχανίας έχει ήδη αρχίσει να χτυπάει στην Κίνα εντός των συνόρων της οποίας μόνο το 2010 πουλήθηκαν 18.061.900 οχήματα σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ ετήσιων πωλήσεων.
Το προηγούμενο αντίστοιχο ρεκόρ ανήκε στις ΗΠΑ στις οποίες το 2000 είχαν πουληθεί 17,4 εκατ. οχήματα.
Στην Κίνα πέρυσι κατασκευάστηκαν άλλα 18.264.700.
Φέτος σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Ντούισμπουργκ-Εσεν, προβλέπεται να πουληθούν παγκοσμίως 62,6 εκατ. αυτοκίνητα. Η «Wells Capital Manage?ment» εκτιμά πως 14 με 15 εκατ. αυτοκίνητα αναμένεται να πουληθούν το 2011 στις ΗΠΑ, όπου το 2010 οι πωλήσεις ήταν 11,59 εκατ.
Επτά αυτοκίνητα-σταθμοί
1886: Ο Γερμανός Καρλ Μπενζ, στις 29 Ιανουαρίου, κατέθεσε και κατοχύρωσε την πατέντα του κινητήρα εσωτερικής καύσης.
1908: Ford Model T: Πρόκειται για το πρώτο μαζικά παραγόμενο αμάξι. Μάλιστα, όσο εξελισσόταν η παραγωγή, τόσο έπεφτε η τιμή -από 850 δολ. το 1909, σε 290 το 1920 3
1938: Volkswagen Kafer: Γνωστός και ως «σκαραβαίος», ξεκίνησε να παράγεται το 1938 και σταμάτησε το 2003. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα καθώς και τα πλέον ευπώλητα οικονομικά αυτοκίνητα όλων των εποχών.
1946: Willys Jeep Station Wagon:«Γεννημένο» στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Jeep της αμερικανικής Willys ξεχωρίζει ως το πρώτο μαζικά παραγόμενο οικογενειακό αυτοκίνητο καθώς και ως πρόγονος των σημερινών SUV.
1955: Citroen DS: Αποτέλεσε σταθμό όχι μόνο λόγω της όψης αλλά και εξαιτίας της εξελιγμένης για τα δεδομένα της εποχής συμπεριφοράς του στον δρόμο. Εχει ψηφιστεί ως το ομορφότερο αμάξι όλων των εποχών.
1973: BMW 2002 Turbo: Φτιαγμένο για γκάζια έκανε το ντεμπούτο του το 1973, στην έκθεση αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης. Εφοδιασμένο με ισχύ 170 ίππων, ξεχώρισε για τις αγωνιστικές του επιδόσεις.
1996: General Motors EV 1: Μπροστά από την εποχή του, είναι το πρώτο μαζικά παραγόμενο ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Δεν γνώρισε εμπορική επιτυχία και σταμάτησε να παράγεται το 1999, έχοντας πουλήσει μόλις 800 κομμάτια.
Το μέλλον είναι πράσινο
Πατάνε γκάζι τα «καθαρά»
Σύμφωνα με πρόβλεψη της «Deloitte», ένα στα τρία αυτοκίνητα που θα πωλούνται το 2020 θα είναι είτε ηλεκτρικό είτε «πράσινο». Οι Κινέζοι έχουν θέσει στόχο να έχουν 5 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα στους δρόμους τους έως το 2020 (και έχουν επενδύσει ήδη 17 δισ. δολ. προκειμένου να το επιτύχουν). Από κοντά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δώσει ενισχύσεις περίπου 5 δισ. δολ. στις αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας προκειμένου να προλάβουν τις εξελίξεις στον χώρο της ηλεκτροκίνησης. Μάλιστα στόχος του Ομπάμα είναι έως το 2015 το 40% της παγκόσμιας παραγωγής μπαταριών να προέρχεται από τις ΗΠΑ.