tzivi_tzon έγραψε:panoshm έγραψε:Το ερώτημα: μήπως γ@μησ@ το εμπρός διαφορικό? Γενικά επιτρέπεται να κάνεις μανούβρες (ΟΛΙΚΟ κόψιμο του τιμονιού) είτε στο 4H είτε στο 4L όταν έχεις κολλήσει ή όταν γενικά οδηγείς σε λάσπη, χιόνι, πάγο κλπ?
Φίλε Πάνε, κατά τη δική μου γνώμη αλλά και προσωπική εμπειρία κατά το 4Η ΔΕΝ μπορείς να κόβεις ΟΛΟ το τιμόνι. Κάνεις ζημιά! Επιστημονικά (μηχανικά δλδ) δεν μπορώ να στο εξηγήσω, αλλά θα το έχεις καταλάβει κι εσύ με το 4Η ότι το τιμόνι στρίβοντάς το μετά από κάποιο σημείο κλωστάει. Με το 4L κανένα πρόβλημα με τις μανούβρες. Κόφτο όσο θες το τιμόνι. Τώρα ανάλογα τις συνθήκες βάζεις είτε τα γρήγορα, είτε τα αργά.... εσύ το ξέρεις. Αν κάποιος συνάδελφος με παλιό GV ξέρει να μας εξηγήσει μηχανικά το γιατί το τιμόνι δε μπορείς να το κόψεις ΟΛΟ με τα γρήγορα, είμαστε όλο αυτιά!
Όταν αγόρασα το GV ήξερα ότι το 4Η (και 4L εννοείται) δεν μπορώ να το ενεργοποιήσω στην άσφαλτο. Ενεργοποιώ μόνο το 4Η όπως είπα παραπάνω μόνο σε δυνατό ανεμόβροχο στην εθνική όπου το τιμόνι είναι στην ουσία πάντα σε ευθεία. (Αν επιτρέπετε να κινείσαι σε στροφιλίκια βουνού υπό βροχή με 4Η, ας μου το πει κάποιος πιο έμπειρος από μένα γιατί το κωλαράκι το πετάει το GV σε αυτές τις συνθήκες στο πισωκούνα...)
Αυτό που θέλω να ρωτήσω αφορά την οδήγηση σε off road και μάλιστα σε συνθήκες που εννοείται ότι το έδαφος είναι σαθρό, λάσπώδες, χιόνι απάτητο ή λασπώδες, χώμα: μπορώ να κόβω το τιμόνι? Γιατί να έχει διαφορά το 4Η από το 4L? Γιατί όπως μου το λες δεν συμφέρει να κινείσαι με 4Η σε off road αλλά με 4L για να μην κάνεις ζημιά και ας πηγαίνεις πιο σιγά (έτσι κι αλλιώς σε of road ποιος ο λόγος να τρέξεις?) Δεν μου "κάθετε" καλά ρε παιδί μου αυτό το ΟΧΙ 100% στρίψιμο τιμονιού σε 4Η αλλά ΝΑΙ σε 4L είναι λίγο παράδοξο αυτό... Γιατί αν ήταν έτσι, θα βάζανε μόνο το 4L και θα τελείωνε η φάση...
Έτσι κι αλλιώς στο manual πουθενά δεν γράφει ότι κατά την πορεία με 4H ή 4L να μην κόβεις το τιμόνι. Το μόνο σημείο στο οποίο αναφέρεται στο στρίψιμο του τιμονιού είναι μόνο για να βάλεις από 2Η σε 4Η και 4L.
Διάβασα και τις απαντήσεις των υπολοίπων και τις συμερίζομαι λόγω μη εμπειρίας δικιάς μου. Όμως επειδή είμαι και λίγο άπιστος Θωμάς (μηχανικός γαρ) μπορεί κάποιος να αναφερθεί με κάποιο επισηναπτόμενο άρθρο, φωτό διαφορικού και τέλος πάντων να μας μάθει κάποια πράγματα για τα γρανάζια των διαφορικών και οτιδήποτε μηχανικό εξάρτημα των διαφορικών του παλιού GV γιατί αλλιώς μένουμε μόνο στο να ακούμε τους πιο έμπειρους χωρίς να καταννοούμε βαθύτερα πράγματα?