Στους 370 έφθασε ο αριθμός των νεκρών από το τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τη Δευτέρα και έπληξε τα απομακρυσμένα νησιά της Ινδονησίας, ενώ παράλληλα χάνονται οι ελπίδες για να εντοπιστούν ζωντανοί οι 379 αγνοούμενοι.
Η κατάσταση προκαλεί έντονες αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα ενός προηγμένου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμικά κύματα.
Ο πρόεδρος Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντογιόνο αναμενόταν να βρεθεί στη ζώνη της καταστροφής αργότερα σήμερα Πέμπτη, ενώ εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, γίνεται η μαζική κηδεία των 32 θυμάτων της έκρηξης από το πιο ενεργό ηφαίστειο στη χώρα. Σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών, σοροί ανακαλύπτονται ακόμα σε παραλίες και παράκτιες περιοχές στην Μενταουάις, που υπέστη το πλήγμα από τα σεισμικά κύματα, με αποτέλεσμα ολόκληρα χωριά να καταστραφούν ολοσχερώς.
Σύμφωνα με επιζώντες, δεν υπήρξε καμιά προειδοποίηση ότι ένα τείχος νερού ύψους τριών μέτρων ερχόταν κατά πάνω τους, παρά την τοποθέτηση ενός προηγμένου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης στα ανοικτά των ακτών της Σουμάτρας.
Καθώς το μέγεθος της καταστροφής γίνεται σαφές, αρκετοί εκτιμούν ότι το πανάκριβο σύστημα προειδοποίησης, που είχε τοποθετηθεί μετά το Ασιατικό τσουνάμι του 2004, το οποίο στοίχισε 168.000 ζωές μόνο στην Ινδονησία, αποδείχθηκε αναποτελεσματικό.
Εκδόθηκε επίσημη προειδοποίηση για σεισμικά κύματα μετά το σεισμό των 7,7 βαθμών, αλλά είτε έφθασε πολύ αργά είτε δεν μεταδόθηκε ποτέ στις κοινότητες που κινδύνευαν.
Ένας από τους επιζώντες, ο 32χρονος αγρότης Μπορίντε, είπε ότι το κύμα χτύπησε το χωριό του, στο νησί Βόρειο Παγκάι, μόλις 10 λεπτά αφότου οι κάτοικοι ένιωσαν το σεισμό. "Περίπου 10 λεπτά μετά το σεισμό ακούσαμε ένα δυνατό ήχο σαν κεραυνό. Βγήκαμε έξω κι είδαμε το κύμα να έρχεται. Προσπαθήσαμε να τρέξουμε σε κάποιο σημείο ψηλότερα αλλά το κύμα ήταν πολύ πιο γρήγορο από εμάς". Κατάφερε να μείνει ζωντανός, πρόσθεσε, γραπώνοντας ένα κομμάτι ξύλο. Η σύζυγός του, όπως και τα τρία του παιδιά, χάθηκαν.
Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από τον τόπο της καταστροφής δείχνουν συγκλονισμένους πληγέντες να προσπαθούν να μαζέψουν κάποια από τα υπάρχοντά τους από τα συντρίμμια των σπιτιών τους και άλλους να αναζητούν επιζώντες.
"Ψάχνουμε ακόμα τους αγνοούμενους. Μπορεί να βρίσκονται στους λόφους, μπορεί να έχουν θαφτεί από συντρίμμια, μπορεί να παρασύρθηκαν στη θάλασσα", δήλωσε ο Άντε Έντουαρντ, αξιωματούχος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών στην Δυτική Σουμάτρα.
(πηγή: Ελευθεροτυπία)
Η αιτία ήταν:
Το ηφαίστειο Μεράπι, που βρίσκεται στην Ιάβα της Ινδονησίας, εξερράγη σήμερα και οι αρχές της χώρας διέταξαν την εκκένωση περίπου 19.000 ανθρώπων που ζουν σε κοντινές περιοχές.
Σύμφωνα με το Reuters ακούστηκαν τρεις εκρήξεις περίπου στις 18:00 (τοπική ώρα) που προκάλεσαν την έκλυση ηφαιστειακής τέφρας σε ύψος έως και 1,5 χιλιομέτρων.
Οι αρχές της Ινδονησίας είχαν αυξήσει από χθες το επίπεδο συναγερμού στο υψηλότερο σημείο ενόψει του κινδύνου έκρηξης του ηφαιστείου ενώ αρκετοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.
Το ηφαίστειο Μεράπι, που βρίσκεται 26 χιλιόμετρα από την πόλη Γιογκιακάρτα, είναι το πιο ενεργό από τα ηφαίστεια της Ινδονησίας. Κατά μέσο όρο παρατηρούνται εκρήξεις κάθε τέσσερα χρόνια.
Τελευταία φορά εξερράγη το 2006 με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι. Αυτή η έκρηξη σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά το σεισμό της 27ης Μαΐου 2006 μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην πόλη Γιογκιακάρτα και προκάλεσε το θάνατο 5.800 ανθρώπων.
Η πιο φονική έκρηξη του Μεράπι σημειώθηκε το 1930 οπότε 1.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
[youtubehd]http://www.youtube.com/watch?v=cNSLuYvQEZk[/youtubehd]