Αποστέλωντάς μου ο φίλος Δημήτρης (Jim 13) με mail τα πατρόν των βάσεων αποφάσισα να προχωρήσω στην κατασκευή τους λόγο έταιρων δυσκολιών.Τα πατρόν δεν τα παραθέτω με διαστάσεις μιας και ο Δημήτρης τα στέλνει σε όποιον επιθυμεί.
1. Ξεκινώντας την κατασκευή στρώθηκε ένα κομμάτι λαμαρίνα 5mm μαύρη η οποία και θα αποτελέσει το υλικό κατασκευής.Κατόπιν πήρα τα πατρόν και τα σχεδίασα σε κόλλες Α4 οπου και τα πλαστικοποίησα προκειμένου να αντέχουν.Αφού τα τοποθέτησα ως οδηγό στην λαμαρίνα ξεκίνησα την κοπή.

- Λαμαρίνα 5mm.jpg (55.42 KiB) 8955 προβολές
2. Πρώτα η μεγάλη και ύστερα η μικρή βάση κόπηκαν και τροχίστικαν προσεκτικά χωρις να πληγωθούν οι γωνίες με έταιρα κοψίμματα.

- Βάση συγκράτησης διαμήκη.jpg (50.12 KiB) 8955 προβολές

- Βάση συγκράτησης εγκάρσια.jpg (50.42 KiB) 8955 προβολές

- Προ του φινιρίσματος και βαψίματος.jpg (62.31 KiB) 8955 προβολές

- Κόψιμο της εγκάρσιας βάσης.jpg (60.24 KiB) 8955 προβολές

- Κομένη εγκάρσια βάση.jpg (28.86 KiB) 8955 προβολές

- Κόψιμο ¨μισοφέγγαρο¨ στην εγκάρσια βάση.jpg (51.51 KiB) 8955 προβολές
3. Αυτοκίνητο: Το συνεργείο του ¨δρόμου¨ άνοιξε και πάλι οι γνωστοί απο την ανάρτηση γρύλοι πήραν τη θέση τους στα δύο εμπρός ψαλίδια.Ενα αλφάδι πήρε τη θέση του στη γέφυρα του σασμάν ωστε να επιτευχθεί η οριζοντίωση του σασί ανεβοκατεβάζοντας ανάλογα τους δύο γρύλους.Αφού το σασί ήρθα οριζόντιο ξεκίνησε η αφαίρεση των βάσεων χρησιμοποιήθηκε καρυδάκι 17mm και 14mm με προεκτάσεις και διεθνή σύνδεσμο προκειμένου να λυθούν τόσο οι δύο βίδες που συγκρατούν τις βάσεις στο σασί όσο και οι επτά βίδες [τρείς στην εγκάρσια (μικρή) και τέσσερις στην διαμήκη (μεγάλη)] που κρατούν τις βάσεις στον άξονα.Οι βάσεις αφαιρέθηκαν και ο άξονας δέθηκε με σχοινί ωστε να μην κρεμάσει.

- Οριζοντίωση σασί.jpg (56.19 KiB) 8955 προβολές
4. Κατασκευάστικαν δύο δακτυλίδια απο εμένα στον τόρνο με μήκος 5cm,Φ εξ. 60mm και Φ εσ. 50mm.Συγκολήθηκαν στις βάσεις και ενισχύθηκαν με ανάλογα λαμάκια,κατόπιν απο τις ¨μαμά¨ βάσεις αφαιρέθηκαν τα σιλεντμπλόκ σε πρέσσα.Κατόπιν τα ¨μαμά¨ σιλεντμπλόκ επαναπρεσσαρίστηκαν μέσα στα δακτυλίδια προσέχωντας να είναι σωστά τοποθετημένα ώστε να μπορούν να δεχθούν τόσο τα εγκάρσια φορτία όσο και τα διαμήκη του άξονα.

- Λεπτομέρεια σιλεντμπλόκ στις βάσης.jpg (49.85 KiB) 8955 προβολές
5. Με τα σιλεντμπλόκ τοποθετημένα οι δύο βάσεις πήγαν για δοκιμή και σημάδεμα πάνω στον εμπρόσθιο άξονα ωστε να τρυπιθούν σωστά και ο άξονας να είναι ζυγισμένος.Αφου ζυγίστηκε και σημαδεύτηκαν οι βάσεις πήγαν για τρύπιμα (το τρύπιμα αποτέλεσε την πιό δύσκολη εργασία καθώς οι τρύπες έπρεπε να γίνουν ακριβώς διότι λόγο ανομοιομορφίας υλικών χάλυβας οι βάσεις και αλουμίνιο ο άξονας οποιοδήποτε ζόρι μπορεί να κατέστρεφε τον άξονα λόγο μικρότερης αντοχής του αλουμινίου,επιπλέων οι τρύπες γίναν ακριβώς με 8mm τρυπάνι ωστε οι βίδες να μπαίνουν χωρίς τζόγο μέσα στηρίζοντας σωστά τον άξονα,χωρίς μπόσικα.
6. Αφού οι βάσεις ενισχύθηκαν και ετοιμάστηκαν,καθαρίστηκαν απο τους βόρακες στις κολλήσεις με συρματόβουρτσα και τροχό τρίβής,και βάφτηκάν (τι άλλο;μαύρο) όπου και κρεμάστηκαν για να στεγνώσουν.Κατόπιν πίσω στο αυτοκίνητο τώρα οπου αφαιρέθηκε η βάση της ουράς απο τον άξονα και το κάτω σιλεντμπλόκ κόντινε κατα 15mm (κόψιμο με κουζινομάχαιρο) ωστε να μειωθεί η φόρτισή του απο την γωνία που θα πάρει ο άξονας μπροστά λόγω των μακρύτερων βάσεων αλλά και να χαμηλώσει ο κεντρικός αφου με το προαναφερθέν κατέβασμα σηκώθηκε η ουρά.

- Στο τσιγγέλι.jpg (94.66 KiB) 8955 προβολές
7. Αφού όλα ήταν έτοιμα βαμμένα,κομμένα και ραμένα ήρθε η ώρα της τοποθέτησης και του τελικού ζυγίσματος.Οι βάσεις μπήκαν και πιάστηκαν όλες οι βίδες χωρίς να καργαριστούν προκειμένου να διαπιστωθούν τα όποια λάθη γίναν...Ξεκίνησα με την μικρή,όπου είναι και η πιο δύσκολη κατα τη γνώμη μου,και μετά τη μεγάλη.
8.
Ζύγισμα: Αφού το σασί επανελέχθηκε για την οριζοντίωσή του οι βίδες άρχισαν να σφήνονται όλες κανονικά ενώ παράλληλα ελεγχόταν ο άξονας α) Στο κάθετο επίπεδο για την μικρή βάση (εγκάρσια στήριξη),β) Στο όριζόντιο επίπεδο για την μεγάλη βάση στον εγκάρσιο άξονα του αυτοκινήτου,γ) Την ίση απόσταση των δύο άκρων του άξονα απο την γέφυρα οπου μετρήθηκε η απόσταση απο το νεύρο της γέφυρας έως το κάτω μέρος και των δύο άκρων του άξονα οπου υπάρχει ένα σημάδι (γραμμή) κατα τη χύτευσή του (
παρατήρηση του Γιάννη John V6 για το μπρός-πίσω στο post του Δημήτρη Jim13) στο δικό μου την βρήκα 13,1mm στο αριστερό άκρο και 13mm στο δεξί μετρόντας με μετροταινία.

- Ακριβώς κάθετο.jpg (45.93 KiB) 8955 προβολές

- Ακριβώς οριζόντιομένο στον εγκάρσιο άξονα.jpg (43.6 KiB) 8955 προβολές

- 13,1 cm αριστερά στον διαμήκη άξονα.jpg (36.7 KiB) 8955 προβολές

- 13 cm δεξια στον διαμήκη άξονα.jpg (49.38 KiB) 8955 προβολές

- Γωνία αριστερού ημιαξονίου.jpg (74.72 KiB) 8955 προβολές

- Γωνία δεξιού ημιαξονίου.jpg (66.72 KiB) 8955 προβολές
9. Το αμάξι κατέβηκε και τέλος.
Αφού ο χώρος καθαρίστικε απο γρέζια,ρετάλια και υπολύμματα και αφού τα εργαλεία καθαρίστηκαν και μαζεύτηκαν έχω να πώ τα εξής:
1) Ευχαριστώ τον Δημήτρη Jim13 για τα πατρόν (αν και υπήρχαν κάποια λαθάκια σε σχέση μήκους/γωνίας στο σχέδιο).
2)
Όπως πολύ σωστά έχει πεί ο Κώστας KON.GV η ακριβής μέτρηση και η κοπή με πλάσμα είναι η καλήτερη λύση για όσους το έχουν,όσοι δεν το έχουν αγοράζουν έτοιμες και ξεμπερδεύουν (και εγώ για αγορά ξεκίνησα και έφτασα εδώ).
3) Για λόγους αλληλεγγύης μελών στο forum δεν ανεβαίνουν λεπτομερείς φώτο.
4) Πριν οποιαδήποτε εργασία πάρτε τα κατάλληλα
ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ωστε να αποφευχθουν τραυματισμοί δικοί σας αλλά και των γύρο σας.
5. Για την κοπή της λαμαρίνας χρησιμοποιήθικαν δίσκοι κοπής για inox είναι πιο λεπτοί και κάνουν καλύτερα κοψίμματα ακριβείας απο οτι οι απλοί (φθίρονται όμως πιο γρήγορα).
Κόστος κατασκευής:
Δισκοι κοπής : 3 x 1,80 ευρώ = 5.40 ευρώ
Τρυπάνι Φ 5 : 1 x 0,80 ευρώ = 0.80 ευρώ
Τρυπάνι Φ 8 1 x 1,20 ευρώ = 1.20 ευρώ
Σύνολο : 7,40 ευρώ