Βιογραφικό Συνταγματάρχη Πυροβολικού Καλμπουρτζή Στυλιανού
Ο Συνταγματάρχης Πυροβολικού Καλμπουρτζής Στυλιανός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη την 31η Ιανουαρίου 1921 από γονείς καταγόμενους από την Ανατολική Θράκη.
Την 17η Οκτωβρίου 1945, σε ηλικία 24 ετών, κατατάγηκε στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για τριετή εθελοντική υπηρεσία.Την 1η Ιανουαρίου 1947 προήχθηκε στο βαθμό του Λοχία και την 28η Αυγούστου 1947 προήχθηκε επ ανδραγαθία στο βαθμό του Επιλοχία και του απονεμήθηκε το Πολεμικό Μετάλλιο Ανδρείας.
Την 1η Μαρτίου 1949 εισήχθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησε την 17η Αυγούστου 1950 και κατατάγηκε στο πεζικό.Την 28η Αυγούστου 1950 ορκίστηκε Ανθυπολοχαγός και την 18η Αυγούστου 1952 προήχθηκε στο βαθμό του Υπολοχαγού
Τον Ιούλιο του 1955 παντρεύτηκε την Βαία Γεωργίου Τσαούση με την οποία απέκτησε δύο θυγατέρες.
Την 1η Δεκεμβρίου 1958 μετατάχθηκε στο Πυροβολικό και την 28η Απριλίου 1959 προήχθηκε στο βαθμό του Λοχαγού.Την 18η Αυγούστου 1963 προήχθηκε κατ' εκλογή στο βαθμό του Ταγματάρχη.Την 18η Αυγούστου 1966 προήχθηκε κατ' εκλογή στο βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.
Η σύζυγος του Βαία απεβίωσε στην Αθήνα την 7η Αυγούστου 1970.Την 5η Δεκεμβρίου 1971 παντρεύτηκε στο Πειραιά την Ελπίδα Γιαννιτσοπούλου.
Τον Αύγουστο του 1972 μετατέθηκε στη Κύπρο και ανέλαβε Διοικητής της 181 ΜΠΠ η οποία είχε την έδρα της στο χωρίο Τρίκωμο της επαρχίας Αμμοχώστου.
Κατά την Τουρκική εισβολή,πήρε αδικαιολόγητα καθυστερημένα διαταγή να σπεύσει προς ενίσχυση του μαχόμενου τάγματος του Κουρούπη, από το "αιφνιδιασμένο" από την απόβαση, ΓΕΕΦ (μέχρι τις τελευταίες ώρες της πρώτης μέρας της απόβασης το ΓΕΕΦ πίστευε ότι επρόκειτο για Τουρκική άσκηση ή το πολύ πολύ "απειλή απόβασης").
Ο Καλμπουρτζής καταλαβαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, ξεκινάει χωρίς χρονοτριβή, ξέροντας ότι πρέπει να ακολουθήσει ένα δύσκολο και χρονοβόρο δρομολόγιο για να αποφύγει την Τουρκική Αεροπορία, που θα μπορούσε να καταστρέψει τα πυροβόλα του.
Δυστυχώς προχώρησε περισσότερο από όσο έπρεπε (είχε φθάσει στην περιοχή Συχαρί),καθώς η γραμμή άμυνας του 251 Τ.Π. είχε σπάσει στο ξεκίνημα της τρίτης μέρας, με την απόβαση των Τουρκικών αρμάτων, και βρέθηκε εγκλωβισμένος με την Μοίρα του, σε ασφυκτικό κλοιό χωρίς καμιά περίπτωση διαφυγής.
Τότε ο Καλμπουρτζής από μαρτυρία αξιωματικού Παρατηρητή Βολών Πυροβολικού της Μοίρας του, που βρέθηκε σε κοντινό λόφο, για παρατήρηση, αποφασίζει να θυσιαστεί μαχόμενος. Βάζει σε κύκλο τα πυροβόλα του και αρχίζει μια απελπισμένη μάχη. Οι Τούρκοι τα χάνουν. Δεν μπορούσαν να πλησιάσουν.
Η Μοίρα έπαψε να υπάρχει... Και μαζί με αυτήν ο Καλμπουρτζής μπήκε στην λίστα των αγνοουμένων Ελλήνων Αξιωματικών της Κυπριακής Τραγωδίας.
Ο Συνταγματάρχης Καλμπουρτζής επέδειξε κατά τη μάχη χαρίσματα Ανδρείας, Ηρωισμού και Αυτοθυσίας ανάλογα των Ηρωικών μας Προγόνων.
Κατέστησε βίωμά του τον Προπατορικό Όρκο « Ου καταισχύνω όπλα τα Ιερά ».
Ο Συνταγματάρχης Καλμπουρτζής αποτελεί λαμπρό παράδειγμα Δόξας και Τιμής για τους Πυροβολητές και για τις επερχόμενες γενεές των Ελλήνων λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση.
ΜΑΡΤΥΡΙΑ
Αρχικά θεωρήθηκε νεκρός. Όμως, την 1η Αυγούστου 1974 έστειλε μήνυμα από τον σταθμό «Μπαϊράκ».
Όπως επιβεβαιώθηκε 3 χρόνια αργότερα, το 1977, από έναν υπάλληλο του ΟΤΕ Σερρών με γραπτή αναφορά ο αντισυνταγματάρχης Στυλιανός Καλμπουρτζής ... φρόντισε και επικοινώνησε με την Ελλάδα και, στην προσπάθεια του αυτή, «έβγαλε» νούμερο Καβάλας και είπε: «Ειδοποιήστε στις Σέρρες τον γαμπρό μου Δημήτρη Τσιαούση πως είμαι αιχμάλωτος, τηλεφωνώ από Κωνσταντινούπολη».