Με το αιτιολογικό ότι η λήψη των μέτρων για περικοπές μισθών και επιδομάτων, έγινε μετά τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοδιαχείρηση των κυβερνήσεων και όχι το δημόσιο συμφέρον, ο εφέτης προσέφυγε στο Μισθοδικείο, ζητώντας την αναίρεση των αποφάσεων Παπακωνσταντίνου.
Ο ενάγων υποστηρίζει ότι "το χρέος και τα ελλείμματα συσσωρεύθηκαν εξαιτίας των μακροχρόνιων παραβιάσεων των στοιχειωδών κανόνων ορθολογικής δημοσιονομικής διαχείρισης, προς εξυπηρέτηση συνειδητών πολιτικών επιλογών των οργάνων της εκτελεστικής εξουσίας, όπως οι αλόγιστοι ψηφοθηρικοί διορισμοί και οι ανεξέλεγκτες μισθολογικές και συνταξιοδοτικές παροχές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και οι αδιαφανείς διογκώσεις των δαπανών των δημοσίων έργων, των δημοσίων εν γένει προμηθειών και των εξοπλισμών στα πλαίσια της παθογένειας του πολιτικού συστήματος".
Ο συνήγορός του επικαλείται στην αγωγή παραβίαση του άρθρου 22 του Συντάγματος για την προστασία της εργασίας και των αποδοχών, αφού, όπως ισχυρίζεται, οι όποιοι περιορισμοί μπορούν να επιβληθούν προσωρινά σε έκτακτες περιστάσεις γενικού συμφέροντος ή πτωχεύσεως του κράτους.
Η πρώτη αυτή προσφυγή στο Μισθοδικείο (ειδικό σώμα που αποτελείται από δικαστές και πανεπιστημιακούς και ρυθμίζει τα μισθολογικά των δικαστικών) αναμένεται να ανοίξει το δρόμο και σε άλλες παρόμοιες, που πιθανόν να καταλήξουν και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να ακυρώσουν στην πράξη τα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών, προκαλώντας προβλήματα τύπου Ρουμανίας.
Εκεί, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικά τα μέτρα της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να καταργηθούν στην πράξη οι αποφάσεις και να ματαιωθεί το πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας από το ΔΝΤ. Το Ταμείο αντέδρασε άμεσα στην απόφαση, διακόπτοντας τη ροή χρηματοδότησης στη χώρα.
Έτσι ευνοϊκή για τον δικαστικό απόφαση του Μισθοδικείου είναι δυνατόν να ανατρέψει ολόκληρη την οικονομική πολιτική της αυστηρής λιτότητας ενώ παρόμοιες προσφυγές αναμένεται να καταθέσουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι στα διοικητικά δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως ήδη έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ.
Απλώλεια εισοδήματος
Οι συνολικές ετήσιες αποδοχές του προσφεύγοντος εφέτη μειώθηκαν μετά τις περικοπές στα επιδόματα και τον 13ο και 14ο μισθό κατά 15.432 ευρώ (από 71.764 ευρώ που έπαιρνε μικτά την 1-1-2010, παίρνει πλέον 56.281 ευρώ).
Έτσι ο δικαστής επικαλείται την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σύμφωνα με την οποία ο νομοθέτης δεν έχει την δυνατότητα να αποσβέσει περιουσιακά ενοχικά δικαιώματα όπως είναι ο μισθός, εάν δεν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος ή ωφελείας η οποία -σύμφωνα με προηγούμενες αποφάσεις του ΕΣΔΑ- δεν εξαντλείται στη δημοσιονομική ανάγκη.
Πηγή
news247.gr
Επίσης να συμπληρώσω ώς ενημέρωση για παρόμοιες κινήσεις ότι...
Με την απόφαση No. 2009-43-01 της 21ης Δεκεμβρίου 2009 του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστήριου της Λετονίας κρίθηκαν αντισυνταγματικά τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η διεθνής συνθήκη μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της χώρας ως προς τις περικοπές των συντάξεων.
Η σχετική προσφυγή ασκήθηκε από 9.000 συνταξιούχους, οι συντάξεις των οποίων είχαν μειωθεί από 10% μέχρι και 70%.
Η απόφαση είναι αμετάκλητη και δεν μπορεί να προσβληθεί στα εθνικά δικαστήρια της χώρας.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το Δικαστήριο έκρινε ότι...
"Οι συμφωνίες που υπογράφονται με τους διεθνείς δανειστές δεν μπορούν να χρησιμεύσουν ως επιχείρημα για τον περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων", κάνοντας αναφορά όχι μόνο στο Λετονικό σύνταγμα αλλά και σε διεθνείς συνθήκες.
Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θεώρησε αντισυνταγματικό το σχετικό νόμο, ως αντίθετο με τη δημοκρατική αρχή και την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας (άρθρο 1 του Λετονικού Συντάγματος), την αρχή της ισότητας (άρθρο 91) και το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση (άρθρο 109).
"Oι Λετονοί τους πήγαν στα δικαστήρια"
"Για οσους δε γνωριζουν, η για οσους γνωρίζουν και κανουν το κοροιδο, οι Λετονοι πολίτες οδηγησαν την κυβερνησή τους στα Ευρωπαικα Δικαστηρια, που υπεγραψε συμφωνια με του ΔΝΤ και τους εκοψε μισθους και συνταξεις, και ΚΕΡΔΙΣΑΝ...Η κυβερνηση της χωρας αυτης ειναι...
υποχρεωμενη να επαναφέρει τους μισθούς και τις συντάξεις στα προ ΔΝΤ επιπεδα... .!!
Συμφωνα με την αποφαση ειναι αντισυνταγματικη η μειωση των συνταξεων και των μισθων διοτι ο μισθος αποτελει αδιαμφησβιτητο μερος του δικαιωματος ιδιοκτησίας ενος φυσικου προσωπου..και η μειωση αυτου του δικαιώματος αποτελει καταφωρη παραβαση εκ μερους του κρατους απεναντι στο μισθωτο η τον συνταξιούχο.
Το κρατος μπορει να επικαλεσθει αδυναμία πληρωμης..αλλα οχι αυθαιρετη μειωση μισθου η σύνταξης.

Εδώ αυτούσιο

http://www.satv.tiesa.gov.lv/upload/jud ... _43_01.htm