από ΣΤΑΥΡΟΣ » Τρί Ιούλ 06, 2010 10:44 pm
Τεχνικες και συμβουλες ρυμουλκησης τρειλερ με ελαφρα σκαφη στο δρομο.Κινδυνοι και αντιμετωπιση τους.
Τι το καλυτερο υπαρχει εστω και για ολιγοημερες διακοπες με το φουσκωτο μας σκαφος η και και ακομα με την πλαστικη μας βαρκα.
Ομως για να <<ριξουμε>> το πλεουμενο μας στο νερο καπως πρεπει να τα μεταφερουμε μεχρι εκει.
Εδω ομως και αν χρειαζεται μεγαλη προσοχη.Ξεκιναμε απο τα τυπικα.
Χρειαζεται αδεια ρυμουλκησης η οποια εκδιδεται απο τις νομαρχιες και στην οποια αναφερεται το συγκεκριμενο οχημα και το συγκεκριμενο τρειλερ.
Ολα τα υπολοιπα ανηκουν στην κατηγορια της υπευθυνοτητας της συμπεριφορας και τους νομους της φυσικης.Κατ'αρχας χρειαζεται παρα πολυ καλη συντηρηση του τρειλερ.Το οποιο συχνα παραμενει ακινητο για αρκετους μηνες και καποια στιγμη αποφασιζουμε να το παρουμε <<διακοπες>>μαζι μας.Δεν ειναι ομως ετσι απλα..
Συντηρηση ενος τρειλερ
Τα λαστιχα ενος τρειλερ.
Με το ματι μπορουμε να δουμε αν εχει σκασιματα απο τον καιρο και την θαλασσα.Θα πρεπει να ελεγξουμε την πιεση των ελαστικων μας.Αν τα ελαστικα μας ειναι ξεφουσκωτα υπαρχει περιπτωση σε ενα ταξιδι υπαρχει κινδυνος υπερθερμανσης και αναφλεξης των ελαστικων.Εαν παλι ειναι φουσκωμενα απο οσο οριζει ο κατασκευαστης υπαρχει περιπτωση να σκασουν.Και στις δυο περιπτωσεις δεν ειναι ευκολη η αντιμετωπιση τους σε περιπτωση που ακινητοποιηθουμε με σκαφος και τρειλερ δυσκολα θα αλλαξουμε το χαλασμενο λαστιχο.
Τα φωτα ενος τρειλερ.
Το επομενο που πρεπει να ελεγξουμε ειναι αν λειτουργουν σωστα τα φωτα των φρενων και τα flash.Αν οχι θα πρεπει να ελγξουμε τα λαμπακια η αλλιως τα καλωδια.
Οι τροχοι του τρειλερ.
Το πιο βασικο ειναι οι τροχοι ενος τρειλερ.Θα πρεπει τα ρουλεμαν να ειναι σε πολυ καλη κατασταση και να αλλαζονται καθε τρια χρονια.Επισης στους τροχους θα πρεπει να προσεξουμε για τυχον θορυβους η τζογους.
Τα φρενα του τρειλερ.
Οι τροχοι και τα φρενα του τρειλερ ειναι τα πιο βασικα σημεια σε ενα τρειλερ αλλα και τα πιο ευπαθη.Σημαντικο στην κατασκευη ενος τρειλερ ειναι η στεναγοποιηση του μουαγιεν.Αυτο μπορει να μας προφυλαξει απο καποια ενδεχομενη ζημια.Απο την δικια μας πλευρα αυτο που μπορουμε να κανουμε ειναι να φροντιζουμε να πλενουμε με γλυκο νερο το εσωτερικο μερος των τροχων μετα απο καθε επαφη με την θαλασσα.Εκει βρισκεται η τσιμουχα.Οσο περισσοτερο την φροντιζουμε, τοσο μεγαλυτερη διαρκεια ζωης θα εχει και θα προστατευει τα ρουλεμαν του τρειλερ. Σημαντικο επισης ειναι να μην βαζουμε περισσοτερο γρασο απο οσο χρειαζεται. Σε τετοια περιπτωση, ειναι πιθανο, με την αυξηση θερμοκρασιας κατα τη διαρκεια πορειας, να διασταλει.
Τελος, τα φρενα των τροχων του τρειλερ θα πρεπει να ελεγχονται μονο απο ειδικευμενο προσωπικο μια φορα το χρονο. Κατα πασα πιθανοτητα, τα φρενα θα χρειαζονται μια απλη συντηρηση, ενα καθαρισμα. Αν δεν το κανουμε, ειναι πιθανο να καταστραφουν πολυ γρηγοροτερα απο οσο νομιζουμε
Η χουφτα και ο εργατης του τρειλερ.
Δυο ακομα σημεια που πρεπει να προσεχουμε στο τρειλερ είναι η χουφτα και ο εργατης. Θα πρεπει να ψεκαζουμε τα ελατηρια της χουφτας και το μηχανισμο του εργατη με αντισκωριακο και λιπαντικο σπρει.Θα πρεπει να αποφευγουμε να γρασαρουμε αυτες τις περιοχες γιατι στο γρασο κολλαει αμμος. Ο ιμαντας θα πρεπει να είναι παντα σε καλη κατασταση, χωρις σκισιματα και οι ραφες να είναι παντα σε καλη κατασταση. Εαν κατι απο τα δυο δεν ειναι σε αριστη κατασταση, θα πρεπει να αντικαθιστουμε αμεσα τον ιμαντα.Τελος, οταν μετα απο ταξιδι φτασουμε στον προορισμο μας, πριν βρεξουμε το τρειλερ, καλο ειναι να περιμενουμε 20 λεπτα να κρυωσουν τα φρενα και οι τροχοι. Σε αλλη περιπτωση ειναι πιθανο, λογω αποτομης πτωσης θερμοκρασιας, να στραβωσουν οι δισκοπλακες των φρενων. Ενα αλλο προβλημα που δημιουργειται ειναι το φαινομενο vacuum. Οταν τα ρουλεμαν και το γρασο ειναι ζεστα, αν βαλουμε το τρειλερ αποτομα μεσα σε κρυο νερο, δημιουργειται το φαινομενο του να ρουφαει νερο μεσα απο την τσιμουχα με αποτελεσμα να καταστραφουν τα ρουλεμαν.
Απο το παρκινγκ στο δρομο
Καλο ειναι πριν απο το πρωτο μεγαλο η μικρο ταξιδι να γινει ενας ενδελεχης ελεγχος σε ολο το τρειλερ.Κυριως λιπανση στα ρουλεμαν γιατι το αλατι <<επεμβαινει>> σε τετοιο σημειο που συχνα μπορει να γινει η αιτια αποκολλησης του η των τροχων απο ενα τρειλερ και μαλιστα με ιδιαιτερα ασχημες εξελιξεις.Καλο ειναι παντα μετα απο καθε εισοδο η εξοδο του τρειλερ σε <<γλιστρα>> να το πλενουμε με γλυκο νερο καθως επισης στον κοτσαδορο θα πρεπει να ειναι τοποθετημενη μια αλυσιδα ασφαλειας που θα συγκτρατει αν χρειαστει το τρειλερ στο αυτοκινητο.Το ιδιο σημαντικο ειναι να τοποθετουμε μεγαλυτερους καθρεφτες στο αυτοκινητο για να εχουμε αριστη ορατοτητα πισω.Στο δρομο κραταμε παντα τις τριπλασιες αποστασεις απο το κανονικο αποστασεις γιατι αν χρειαστει να φρεναρουμε η απσταση θα πρεπει να ειναι πολυ μεγαλυτερη.Δεν πρεπει να καλυπτουμε το σκαφος με κουκουλα γιατι αεροδυναμικα περισσοτερο δυσχαιρενει παρα μας εξυπηρετει στην ομογενεια της μεταφερομενης μαζας.Εδω πρεπει να σημειωσουμε οτι το συνολικο πλατος του ρυμουλκουμενου δεν πρεπει να ειναι πανω απο τα 2.75 μετρα.Οταν ρυμουλκουμε ενα φουσκωτο και ειναι ξεπερναμε το συγκεκριμενο πλατος πρεπει να ξεφουσκωνουμε τα μπαλονια.Σε περιπτωση που μιας πιασει βροχη στο δρομο πρεπει να σταματησουμε μεχρι να ηρεμησει ο καιρος γιατι σε βρεγμενο δρομο με τρειλερ θα ειστε τυχεροι αλλα και οι κινουμενοι μαζι σας η απεναντι σας για να την <<βγαλατε καθαρη>>.
SUZUKI JIMNY 2004 FULL EXTRA
Το βαζω στα τεσσερα (4χ4) και αργα (LOW) για να μην κολλαω πουθενα.