νομίζω πως μερικά από τα θέματα που ανέπτυξες, χρειάζονται κάποιες διευκρινήσεις.
Το θέμα έχει αναλυθεί λεπτομερέστατα από πολλούς φίλους στο forum (ειδικά από τον KON.GV), αλλά ας επαναλάβουμε μερικά σημεία.
Κατ' αρχήν, να διευκρινίσουμε πως "αυτόματες" πλήμνες (δλδ πλήμνες αυτόματης εμπλοκής/ απελευθέρωσης) διέθεταν μόνο τα Vitara.
Σ' αυτά, μόλις επέλεγες τετρακίνηση "κλείδωναν" τα εμπρός ημιαξόνια και οι τροχοί, με την εμπλοκή των "αυτόματων" πλημνών.
Όταν έβγαζες την τετρακίνηση, αρκούσε να κάνεις δυό - τρία μέτρα όπισθεν μέχρι να ακούσεις το χαρακτηριστικό "κλακ" που έδειχνε πως "ξεκλείδωσαν"
τα ημιαξόνια από τους τροχούς, με την απεμπλοκή των "αυτόματων" πλημνών.
Τα παλιά Grand Vitara, σαν το δικό σου και το δικό μου, δεν διαθέτουν "αυτόματες" ούτε χειροκίνητες πλήμνες.
Για λόγους ευκολίας της συζήτησης θα χρησιμοποιήσω τον όρο "σταθερές", εννοώντας ότι τα ημιαξόνια είναι σταθερά (μόνιμα) συνδεδεμένα με τους τροχούς.
Υποθέτω λοιπόν πως όταν έγραψες αυτόματες...
Escudocy έγραψε:...Ο λογος που αντικατασταθηκαν με τις αυτοματες ειναι διοτι στην πλειοψηφια του ο κοσμος που θελει ενα απλο βοηθημα στην βολτα του εαν και εφοσον χρειαστει, και δεν εχει την δικη μας τρελα των βουνων και των λασπων, μπορει να κανει την δουλεια του ευκολα και χωρις να κατεβει απ το αυτοκινητο.
...Παντως πιστευω οτι περαν της φθορας που επιφερουν στο συστημα η αυτοματες πλυμνες σε δυναμη δεν υστερουν σε τιποτα απο τις χειροκινητες.Ειναι απλα μια λεπτομερεια που αρεσει σε εμας που ασχολουμαστε πανω απ τον μεσο ορο ,να αναλυουμε τις δυνατοτητες της.Οποταν θα ελεγα στα παιδια που εχουν αυτοματες πλυμνες....μην αγχωνεστε δεν αξιζει να χαλατε την διαθεση σας.....αμα ξερετε την σωστη χρηση τους...οτι και να εχετε θα βγειτε απ τα δυσκολα![]()
Το θεμα ειναι οτι οι χειροκινητες ΔΕΝ μπαινουν οταν εχεις κολλησει η εχεις μπει πια στα δυσκολα(εναντι του προτερηματος του να κατεβεις απ το αυτοκιμητο μεσα στις λασπες κλπ που δινουν οι αυτοματες). Μπαινοντας στο χωματοδρομο και γνωριζοντας οτι το εδαφος η ο καιρος θα σου επιβαλει την χρηση τους καποια στιγμη, τοτε κατεβαινεις και τις κλειδωνεις.
Ετσι εισαι στην φαση που ειναι οποιασδηποτε φιλος με αυτοματες πλυμνες πριν να εμπλεξει την τετρακινηση.
...εννοούσες τις "σταθερές" πλήμνες που έχουν τα παλιά GV.
Εδώ πάλι,
Escudocy έγραψε:Το θεμα ειναι οτι οι χειροκινητες ΔΕΝ μπαινουν οταν εχεις κολλησει η εχεις μπει πια στα δυσκολα(εναντι του προτερηματος του να κατεβεις απ το αυτοκιμητο μεσα στις λασπες κλπ που δινουν οι αυτοματες). Μπαινοντας στο χωματοδρομο και γνωριζοντας οτι το εδαφος η ο καιρος θα σου επιβαλει την χρηση τους καποια στιγμη, τοτε κατεβαινεις και τις κλειδωνεις.
...υποθέτω πως εννοείς: (εναντι του προτερηματος του να ΜΗΝ κατεβεις απ το αυτοκιμητο μεσα στις λασπες κλπ που δινουν οι αυτοματες)
Στο σημείο αυτό όμως,
Escudocy έγραψε:Οταν βγεις ομως σε ασφαλτοΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΚΛΕΙΔΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΠΛΥΜΝΕΣ αλλιως θα κανεις μεγαλη ζημια!!!
...γράφεις κάτι που δεν είναι σωστό.
Με κλειδωμένες τις χειροκίνητες πλήμνες στην άσφαλτο, είναι ακριβώς σαν να είχες τις "σταθερές", δεν υπάρχει δλδ κανένα ενδεχόμενο ζημιάς!
Απλά τις ξεκλειδώνεις για να ελευθερώσεις τους τροχούς σου και να μην έχεις τις συνηθισμένες φθορές της "παθητικής τετρακίνησης", να εκμεταλλευθείς δλδ τα πλεονεκτήματα για τα οποία τις αγόρασες!
Όσο για το τελευταίο,
Escudocy έγραψε:ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΩ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑ ΟΤΙ ΕΙΧΑ ΣΑΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΤΡΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΑΡΓΑ ΣΤΟΥς ΠΙΣΩ ΤΡΟΧΟΥΣ ΜΟΝΑΧΑ.Και δεν μπορω να το καταλαβω κιολας γιαυτο παρακαλω εαν μπορειτε να μου το εξηγησετε καλυτερα θα σας ειμουν υποχρεοςΑφου εχω τετοια δυνατοτητα να ξερω τουλαχιστον γιατι και που την χρησιμοποιω, τι μπορει να μου δωσει
![]()
...να πούμε ότι εφόσον έχεις ξεκλείδωτες τις χειροκίνητες πλήμνες, όταν επιλέξεις τετρακίνηση και "αργά", η κίνηση θα μεταδίδεται μόνο πίσω ( οι πλήμνες δεν θα επιτρέψουν την μεταφορά της κίνησης στους εμπρός τροχούς).
Μ' αυτόν τον τρόπο, σε περιπτώσεις που απλώς χρειάζεσαι πολλή "δύναμη" (αλλά δεν σου είναι απαραίτητη η τετρακίνηση, πχ μανουβράρισμα τροχόσπιτου ή σκάφους σε μεγάλες κλίσεις, ή μεγάλη ασφάλτινη ανηφόρα όταν είσαι πολύ φορτωμένος κλπ), θα μπορείς να την έχεις, χωρίς να έχεις και το "βαρύ" και "λίγο" τιμόνι των "αργών".
Ελπίζω να βοήθησα.
Φιλικά, Νίκος.